Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Ciclulul de viata al unui produs

management+ Font mai mare | - Font mai micCiclulul de viata al unui produs

Potentialul economic al unei tari poate influenta in mod hotarator calitatea produselor. Existenta unei dotari tehnico-materiale corespunzatoare si a unei tehnici de productie bine puse la punct constituie premizele esentiale pentru fabricarea unor produse de calitate.

Dar, in conditiile extinderii automatizarii si complexitatii sistemelor de productie (cu atat mai mult in industria alimentara, unde automatizarea este un atribut esential al maririi capacitatii de productie si al implementarii sistemelor calitatii), asigurarea calitatii este de neconceput fara existenta unui sistem de control activ, care sa furnizeze in timp util informatii legate de desfasurarea sistemului de fabricatie si sa permita interventia operativa si eficienta pentru inlaturarea cauzelor perturbatoare din sistemul de fabricatie.

La produsele de serie cu tehnologie stabilizata, fabricatia trebuie precedata de realizarea prototipului, iar omologarea seriei zero trebuie efectuata numai dupa riguroase incercari de fiabilitate.

Standardele si normele interne constituie un factor activ pentru imbunatatirea sistematica a produselor, prin aceasta urmarindu-se:

ridicarea calitatii produselor la nivelul celor mai bune realizari pe plan national si international, prin introducerea si generalizarea continua a progresului stiintific si tehnologic in economia nationala;

cresterea gradului de competivitate a produselor pe piata externa;

reducerea consumurilor specifice de materii prime, materiale si manopera, precum si cresterea gradului de finisare a produselor;

promovarea utilizarii materialelor noi si a inlocuitorilor din productia interna, daca acestea sunt capabile sa substituie materiale scumpe si deficitare;

valorificarea superioara a deseurilor;

extinderea diferentierii produselor pe clase de calitate;

corelarea prevederilor de calitate din standardele de stat cu normele interne ale produselor finite;

corelarea standardelor interne cu cele internationale.

Ciclul de viata al unui produs cuprinde urmatoarele etape:

I - etapa de pregatire a fabricatiei;

II - lansarea in fabricatie a produsului;

III - fabricatia propriu-zisa;

IV - declinul (etapa de uzura normala).

Viata comerciala a produsului incepe cu lansarea in fabricatie si, in mod teoretic, trebuie sa se termine o data cu terminarea fabricatiei. Daca productia nu se mai vinde, inseamna ca produsele fabricate nu mai corespund din punct de vedere calitativ exigentelor beneficiarului si producerea lor trebuie intrerupta sau modificata in sensul competivitatii.

Ciclul de viata al unui produs nu trebuie sa includa uzura morala a acestuia. Inainte de a incepe declinul unui produs, trebuie sa inceapa pregatirea de fabricatie a unui nou produs, cu caracteristici superioare, care sa-l inlocuiasca pe cel in declin.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1713
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved