Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Contabilitatea marfurilor

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Contabilitatea marfurilor
Marfurile reprezinta acele bunuri materiale achizitionate in scopul revanzarii sau produse de intreprindere si destinate vanzarii prin magazinele proprii.

Reflectarea in contabilitate a marfurilor se realizeaza cu ajutorul grupei 37„Marfuri” , iar aceasta grupa contine urmatoarele conturi, conform figurii 4:


Figura 4. Clasificarea conturilor din Grupa 37

Contul 371„Marfuri”

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfa destinate vanzarii, iar dupa functia contabila este un cont de activ.

In debitul contului 371„Marfuri” se inregistreaza:

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor achizitionate (401„Furnizori”, 408„Furnizori facturi nesosite”, 542 „Avansuri de trezorerie”);

valoarea taxelor vamale aferente achizitiilor de marfuri din import (446„Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”);

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor reprezentand aportul in natura al actionarilor si asociatilor (456 „ Decontari cu asociatii privind capitalul”);

valoarea marfurilor aduse de la terti (357„Marfuri aflate la terti”, 401„Furnizori”);

valoarea la pret de inregistrare a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, animalelor si pasarilor, vandute ca atare (301 „Materii prime”, 302„Materiale consumabile”, 303„Materiale de natura obiectelor de inventar”, 361„Animale si pasari”);

valoarea la pret de inregistrare a produselor finite transferate magazinelor proprii de desfacere (345„Produse finite”);

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor primite de la societatile din grup, alte societati legate prin participatii, unitate sau subunitati (451„Decontari in cadrul grupului”, 452„Decontari privind interesele de participare”, 481„Decontari intre unitate sau subunitati”, 482„Decontari intre subunitati”);

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate plus de inventar si a celor primite cu titlu gratuit (7582„Venituri din donatii si subventii primite”, 607„Cheltuieli privind marfurile”);

valoarea adaosului comercial si taxa pe valoare adaugata neexigibila, in situatia in care evidenta marfurilor se tine la pret de amanunt (378„Diferente de pret la marfuri”, 4428„TVA neexigibila”).

In creditul contului 371„Marfuri” se inregistreaza:

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor iesite din gestiune prin vanzare si lipsurile de inventar (607„Cheltuieli privind marfurile”);valoarea la pret de inregistrare a marfurilor trimise la terti (357„Marfuri aflate la terti”)

valoarea adaosului comercial si a taxei pe valoarea adaugata neexigibile aferente marfurilor iesite din gestiune (378„Diferente de pret la marfuri”, 4428„TVA neexigibila”);

valoarea la pret de inregistrare a marfurilor livrate societatilor din grup, alte societati legate prin participatii, unitate sau subunitati (451„Decontari in cadrul grupului”, 452„Decontari privind interesele de participare”, 481„Decontari intre unitate sau subunitati”, 482„Decontari intre subunitati”);

valoarea donatiilor si pierderilor din calamitati (658„Alte cheltuieli de exploatare”, 671„Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare”)

Soldul contului este debitor si reprezinta valoarea la pret de inregistrare a marfurilor existente in stoc la sfarsitul perioadei.

Contul 378„Diferente de pret la marfuri”

Acest cont tine evidenta adaosului comercial (marja comerciantului) aferente marfurilor din unitatile comerciale.

Dupa functia contabila este un cont de pasiv, iar dupa continutul economic este un cont rectificativ al valorii de inregistrare a marfurilor.

In creditul contului se inregistreaza:

valoarea adaosului comercial aferent marfurilor intrate in gestiune (371„Marfuri”).

In debitul contului 378„Diferente de pret la marfuri” se inregistreaza:

- valoarea adaosului comercial aferent marfurilor iesite din gestiune (371„Marfuri”).

Soldul contului este creditor si exprima valoarea adaosului comercial aferent marfurilor existente in gestiune la sfarsitul perioadei.

Adaosul comercial aferent marfurilor din comertul cu amanuntul, ridica probleme deosebite in ceea ce priveste determinarea acestuia cu ocazia descarcarii gestiunii. Se stie ca pretul cu amanuntul al marfurilor se determina astfel:

Pret cu amanuntul = Pret de achizitie + Adaos comercial + TVA neexigibil

Pentru determinarea adaosului comercial aferent vanzarilor se calculeaza un coeficient de repartizare a adaosului comercial conform relatiei:

Si378 + Rc378

K378 = __________ ______ ____ __________

(Si371 + RD371) – (Si4428 + Rc4428)

Adaosul aferent stocurilor = Stoc marfa fara TVA x K378

Stoc marfa fara TVA = SfD371-SfC4428

Adaosul aferent vanzarilor (RD378) = Adaos total (Si378 +RC378)– Adaosul aferent stocurilor.

Conform O.M.F.P. nr. 1752/2005, incepand cu 01.01.2006 se modifica formula de calcul a coeficientului de repartizare a diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite, prin metoda pretului cu amanuntul. La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu va include taxa pe valoare adaugata neexigibila.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1419
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site