Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Continutul procesului de explicare a fenomenului economic. Principalele componente

management+ Font mai mare | - Font mai micContinutul procesului de explicare a fenomenului economic. Principalele componenteExplicarea fenomenului economic este cea mai importanta si complexa etapa a metodologiei cercetarii stiintifice. Daca in primele doua etape s-au pus bazele informarii-documentarii, ale invatarii stiintifice, inclusiv ale unor piste explicative, in etapa de explicare propriu-zisa a fenomenului economic se concentreaza cele mai complexe si importante operatiuni si procese ale creatiei stiintifice economice.

In cadrul acestei etape cu densitate mare de continut creator se realizeaza un intreg ansamblu de "operatiuni', de "subetape' si faze metodologice, dintre care se cer mentionate: observatia stiintifica; elaborarea ipotezei sau ipotezelor, dupa caz, precum si constructia teoretica (modelul); verificarea ipotezei (ipotezelor) si a modelului, precum si fundamentarea concluziilor si solutiilor; precizarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de analiza si masurare economica; crearea de noi procedee de elaborare si de verificare a ipotezelor si modelelor etc.

in prezenta editie am renuntat la termenul de cercetare propriu-zisa, adoptand pe acela de explicare a fenomenului economic, intrucat este mai delimitat si precis; in al doilea rand calibreaza si echilibreaza mai bine imaginea studentilor asupra diverselor etape ale metodologiei de cercetare stiintifica economica. Termenul de cercetare propriu-zisa lasa impresia ca doar in aceasta etapa se savarseste actul de cercetare stiintifica. Or, fara a diminua importanta acestei etape cu functie explicativa, creatoare, trebuie sa aratam ca si etapa de documentare include multe caracteristici esentiale ale cercetarii propriu-zise. in sfera documentarii se cunosc si confrunta critic ideile, conceptele, teoriile, ipotezele anterioare, metodele, tehnicile, procedeele de analiza si calcul, de formulare si verificare a ipotezelor, punandu-se cu adevarat bazele reusitei investigarii faptelor empirice, practice de astazi.

in esenta, in aceasta etapa se realizeaza impactul fenomenului sau procesului economic asupra alegerii si utilizarii celor mai diferite metode si tehnici de calcul si analiza, aici se elaboreaza si se verifica ipotezele si constructiile teoretice (modelele), se afirma si se verifica masura in care cercetatorul dispune de totalitatea aptitudinilor si cunostintelor pe care le implica studiul unui fenomen economic sau altul; aici se localizeaza actul de creatie stiintifica.

in aceasta etapa se savarsesc si cele mai multe dintre erorile si minusurile care se reproseaza stiintei economice; se intelege ca in sfera acestei etape a cercetarii stiintifice se depun si cele mai mari eforturi de perfectionare a metodologiei cercetarii stiintifice economice, de sporire a capacitatii stiintei economice de a explica si influenta procesele economice practice.

O ilustrare de sinteza a locului explicarii fenomenului economic in cadrul metodologiei de cercetare stiintifica economica se reda in schema care urmeaza.

Potrivit schemei, etapa de explicare a fenomenului economic detine un loc central in cadrul metodologiei cercetarii stiintifice economice. Aceasta nu poate induce ideea ca celelalte etape (1, 2, 4 si 5) ar fi etape secundare, auxiliare. Noi nu putem trage aceasta concluzie, mai ales pentru ca in capitolele precedente am afirmat ca fiecare etapa are locul si rolul sau particular in procesul de cercetare stiintifica, putand favoriza sau afecta calitatea si rezultatele generale ale oricarei lucrari stiintifice.

Dupa aceasta subliniere expresa recunoasterea insemnatatii deosebite a etapei de explicare a fenomenului economic nu mai pare incarcata de riscul major de subestimare a celorlalte etape ale metodologiei cercetarii stiintifice economice.

Explicarea fenomenului economic, asa cum se obsera din schema prezentata, cuprinde trei momente (subetape), si anume: observarea stiintifica (3.1); formularea ipotezelor si a modelelor (3.2); verificarea ipotezelor si modelelor (3.3). Fiecare dintre aceste subetape presupune nu numai exigente comune, dar si exigente specifice pentru metodele, tehnicile si instrumentele de analiza, asa cum se va arata in cele ce urmeaza.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2216
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved