Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul calitatii

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Managementul calitatii

Managementul calitatii (numit quality management, in limba engleza, gestion de la qualit, in limba franceza) reprezinta ansamblul de activitati in cadrul functiei generale de conducere / management a intreprinderii, firmei, societatii comerciale etc. prin care managerul determina si aplica strategia calitatii, politica in domeniul calitatii, obiectivele, structurile organizatorice, instrumentele si responsabilitatile corespunzatoare.

Realizarea calitatii implica participarea tuturor membrilor unei organizatii, in timp ce responsabilitatea conducerii / managementului calitatii revine managerilor / conducerii organizatiei la nivelul cel mai inalt.

Conducerea / managementul calitatii include planificarea strategica, alocarea resurselor si a altor activitati sistematice pentru calitate, care tin de aspectele economice ale activitatii organizatiei.

Sistemul de conducere a calitatii trebuie sa puna un accent deosebit pe actiunile preventive, al caror scop principal este de a evita aparitia problemelor de orice natura care afecteaza calitatea produselor. Totodata, prin organele sale abilitate, sistemul de conducere trebuie sa identifice defectiunile si sa le corecteze in cazul in care acestea apar.

Pentru a implementa politicile si obiectivele intreprinderii, societatii comerciale, companiei, etc. trebuie elaborate si puse in aplicare proceduri operationale de coordonare a diferitelor activitati, avand in vedere un sistem eficient al calitatii. Aceste proceduri trebuie sa descrie obiectivele si performantele activitatilor care au un impact direct asupra calitatii cum ar fi, de exemplu, proiectarea - dezvoltarea, aprovizionarea cu materii prime si materiale, productia si vanzarea.

Procedurile operationale stabilesc in scris detaliile privind caracteristicile care trebuie controlate, examinate sau incercate, modul in care se efectueaza toate fazele, dispozitivele si echipamentele folosite. Aceste metodici - conforme cu documentatia tehnica, cerintele de competivitate si solicitarile beneficiarilor - au rolul unui referential, pe baza caruia personalul calificat sa poata atesta fara dubii incadrarea in parametrii de calitate.

In cazul procedurilor scrise, acestea trebuie sa fie formulate simplu, fara ambiguitati, inteligibil si totodata trebuie sa indice metodele utilizate, precum si criteriile care sa le satisfaca.

Managementul calitatii implica atat controlul si asigurarea calitatii, cat si politica in domeniul calitatii.

Asigurarea calitatii sub forma cunoscuta de CTC nu mai corespunde din punct de vedere conceptual, tehnic si organizatoric anvergurii actuale a problematicii in problemelor calitatii. Controlul calitatii este o componenta distincta a managementului calitatii, absolut necesara, dar nu se poate confunda cu asigurarea calitatii.

Controlul reprezinta o verificare a conformitatii, cuprinzand tehnicile si activitatile cu caracter operational utilizate pentru indeplinirea cerintelor referitoare la calitate.

Asigurarea calitatii cuprinde ansamblul de actiuni necesare pentru a da increderea ca un produs sau serviciu satisface conditiile de calitate specificate.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1715
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved