Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Impozitul pe dividende

management+ Font mai mare | - Font mai micImpozitul pe dividende

Dividendul reprezinta orice distribuire facuta de o persoana juridica in bani si/sau in natura, in favoarea actionarilor din profitul stabilit pe baza bilantului contabil si a contului de profit si pierdere.In cazul dividendelor in natura, evaluarea produselor acordate ca plata in natura se face la pretul de vanzare practicat de unitate pentru produsele din productia proprie sau la pretul de achizitie pentru alte produse, iar in cazul serviciilor, pe baza tarifelor pentru aceste servicii. Preturile tarifare sunt cele practicate la data efectuarii platii in natura.

Dividendele sunt supuse impozitarii, prin retinere la sursa, cu urmatoarele cote:

■ 10% persoanele juridice ;

■ 5% persoanele fizice .

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor, dupa caz, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata al impozitului pe dividende este pana la 31 decembrie a anului respectiv.

Plata impozitului pe dividende se face in lei.

In situatiile in care plata se face in valuta, impozitul, majorarile de intarziere cat si amenzile reglementate de aceasta ordonanta se vireaza din lei proveniti din schimb valutar la cursul in vigoare la data efectuarii platii.

In cazul in care impozitul pe dividende nu este platit la termen, persoana juridica este obligata la plata majorarilor de intarziere incepand cu ziua lucratoare imediat urmatoare expirarii termenului de plata si cu data platii efective a impozitului inclusiv.

Constatarea, controlul, urmarirea si incasarea impozitului pe dividende, precum si a majorarilor de intarziere aferente se efectueaza de organele fiscale din subordinea Directiei Generale ale Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat Judetene si a Municipiului Bucuresti.

Termenul de prescriptie pentru stabilirea impozitului pe dividende este de 5 ani de la data la care a expirat termenul, respectiv 31 decembrie a anului respectiv.

Cererile de restituire sau compensare a impozitului pe dividende platit in plus peste suma datorata nu pot fi facute dupa 5 ani de la expirarea termenului stabillit.

Persoana juridica, care considera ca impunerea facuta de un organ fiscal a fost incorecta, poate face o cerere de revizuire a acesteia. Cererea trebuie facuta iin scris, in termen de 20 de zile de la data la care pessoana juridica a primit instiintarea. Cererea trebuie sa fie motivata si insotita de acte doveditoare.

In termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii de revizuire, Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar se Stat este obligata sa se pronunte printr-o decizie motivata, care urmeaza a se comunica persoanei juridice.

Plata impozitului pe dividende si a majorarilor de intarziere aferente, ramase de plata, in urma solutionarii pe cale administrativa a cererii de revizuire sau a contestatiei, se face in termen de 5 zile de la data luarii la cunostinta prin semnatura, a deciziei date de organele prevazute mai sus.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1653
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved