Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul clasei de elevi - Situatia de management al clasei de elevi bazate pe technicile de rezolvare a problemelor de disciplina

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul clasei de elevi - Situatia de management al clasei de elevi bazate pe technicile de rezolvare a problemelor de disciplina

Exista mai multe situati manageriale : autocrat (ia singur decizia pa baza informatiilor detinute pana atunci) ; comultativ (prezinta problema unor membri relevanti, apoi ia singur decizia) , autoritar exploatator (detine puterea , controlul , monopolizeaza decizia si este varful ierarhic) , autoritar binevoitor (dezvolta oportunitati pentru consultare , are o are o procdutivitate si comunicare buna si o motivatie economica) ; participative (se reporteaza cu respect si interes la subordonati -elevi- , ia in considerare grupupl si incurajeaza comunicarea laterala , realizeaza un climat favorabil bazat pe respect).Profenorul-manager isi precizeaza stilul , modul de conducere practica a clasei

Dupa ce anuleaza elementele componente ale situatiei , dupa rezultate obtinute anterior in situarii similare , dupa alte modele cunoscute , pana cand ajunge la o obtiune favorabila.

Asfel , eficienta educationala a unui stil nu este determinata aproiric , ci cel mai bun stil este cel care corespunde situatieiconcrete si care favorizeaza obtinerea unor rezultate positive in rezolvarea obiectivelor.Ca urmare , trebuie sa acceptam principiul flexibilizarii , al adaptarii stilului , ca strategie de rezolvare , si nu utilizarea dramatica , rigida a unuia dintre stilurile semnalate , theoretic si practice.

Dincolo de aceste aspecte , stilul definit situational , adoptabil , strategic este considerat sic el mai efficient pentru ca asigura :

-concrodanta intre obiective si activitati;

-utilizarea optima a resurselor antrenate;

-motivarea celor inplicati;

-un sistem de informatie adecvat;

-buna comunicare in clasa , in grup;

-realizarea de evaluari variate si corecte;

-delogarea de sarcini , responsabilitati;

-stimularea creativitatii in realizarea sarcinilor.

Este de dorit ca scolile sa-si dezvolte modele propri de interventie cu privire la dificultatile de comportament care sa reflecte circumstantele lor particulare. Totusi , ar trebui respectate careva principii care sunt esentiale in activitatea cu elevii care au dificultati degate de comportament.

Abordarea dificultatilor comportamentale ale unui elev trebuie sa inceapa cu o evaluare a mealului in care apare comportamentul si cu actiuni de remediere acolo unde evaluarea areaza ca acesta nu este optim.

Programele individuapizate trebuie sa fie proportionale cu dificultatea si cat mai putin intrusive.

Abordarea dificultatilor comportamentale ale elevilor trebuie sa fie adecvata , sa atinga obiectivele interventiei.

Este recomandata inrefistrarea atenta a naturii dificultatii , a actiunilor interprinse si a rezultatelor obtinute.

Elevii trebuie implicate in programele individuape cat mai mult posibil.

Trebuie sa existe o consultare si un parteneriat cu parintii elevului.

Este necesara recunoasterea faptului ca toate persoanele care lucreaza cu elevi pot avea , la un moment dat in cariera si activitatea lor , dificultati legate de comportamenutul elevilor. In aceste situatii este necesar sa se ceara asistenta sis a se acorde aceasta asistenta intr-o maniera non-critica.

Situatie conflictuala si medierea ei la clasa

Bogdan crede ca Mihai i-a furat ieri 50 de lei deoarece anul trecut a fost prins furandu-i un card din buzuna. Mihai nu recunoaste nimic si Bogdan il ia la bataie. Colegii intervin si reusesc sa ii desparta iar in momentul in care am intrat in clasa imi semnaleaza incidental.

Le-am spus : "Va rog , nu toti o data ca nu inteleg nimic. Cine ridica primul mana , acela imi va povesti despre ce este vorba." Astfel am reusit sa mai aplanez din agitaia si galagia existenta. Cei doi baieti aproape ca plangeau , rani la fata si erau vizibil foarte nervosa.

Am observat ca este vorba de un conflict in care cei doi nu au reusit sa gaseasca situatia singuri si nuci nu au rezolvat problema cu care s-au confruntat. Era timpul sa intervin sis a mediez acest conflict.

Avand in vedere faptul ca eu nu fusesem prezenta la intreb conflictul lor si mai mult considerand ca fiind importanta solutionarea conflictelor nu "de sus" printr-un ordin sau chear deprimate , ci detectate si incadrate intr-un process de solutionare am hotarat sa implic clasa in medierea acestui conflict , asfel incat colegii sa le poate oferi posiblitatea de a se impaca si de a o lua "de la zero"

Pentru inceput , fiecare din cei implicate direct in conflict au fost incurajati sa-si exprime versiunea proprie , insa respectand cateva reguli: sa se asculte reciproc , sa nu se intrerupa , san u ridice tonul unu la altul , sa fie sinceri in ceea ce spun.

Astfel , Bogdan sustine ca este ferm convins de faptul ca Mihai i-a furat banii , bazandu-se pe faptul ca mai avut astfel de experiente cu Mihai. Mihai se apara sustinand ca "de data asta chear nu i-a luat el". Recunoaste fapte mai vechi , dar acum nu a facut asa ceva , fapt pe care il poate confirma colegul lui de banca care a fost mereu in preajma lui.

Plecand de la relatarile lor , ceilalti colegi sunt incurajati sa-si exprime parerea in legatura cu faptele expuse de cei doi aflati in conflict , fara ai judeca sau acuza , sis a incerce sa identifice posibilitatile de solutionare a conflictului sis a aleaga , de comun accord , cea mai potrivita solutie de rezolvare a conflictului.

Parerile pe care cei mai multi dintre colegi le au exprimat au fost urmatoarele:

  • Copiii dezaproba comportamentul violent ai celor doi;
  • Chear daca Mihai i-ar fi leuat banii Bogdan nu ar fi trebuit sa-si faca singur dreptate;
  • Mai multi colegi au confirmat faptul ca Mihai nu a ramas niciodata singur sin u ar fi putut sa-i ia banii lui Bogdan;
  • Chear daca Mihai a furat in trecut nu poate fi acuzat de fiecare data cand are loc un asfel de eveniment;
  • mare parte dintre colegi au incredere in Mihai ca s-a schimbat;
  • Sfatul copiilor pentru Bogdan este de a verifica mai atent lipsa banilor , si in general de a se asigura inainte de a acuza pe cineva pentru o anumita fapta;
  • Sugestia colegilor a fost ca pana la elucidarea problemei sa-si dea mana prieteneste si sa-si accepte reciproc versiunile.

Cazand de accord cu solutia data de colegi , cei doi baieti isi dau prieteneste mainile , pentru un moment urmand ca Bogdan sa ia in calcul si alte posibilitati care sa explice disparitia banilor. Ideea ar fi putut sa-I cada din neatentie , baiatul o refuza vehement , deoarece nu mai umblase deloc la buzunarul cu bani. Astfel , a hotarat sa o intrebe pe mama sa , iar a doua zi Bogdan a dezlegat misterul: mama ii luase din ghiozdan in drum spre scoala pentru a cumpara o culegere de matematica , fara sa-I mai spuna.

Bogdan si-a cerut scuze de la Mihai pentru ca l-a acuzat pe nedrept.

Putem vorbi aici de o "strategie de negociere"care se aplica atunci cand deznodamantul situatiei conflictuale nu pare a fi imminent , iar "autorii"sunt dispusi sa accepte o solutie rationala si de un stil managerial participativ in care profesorul se raporteaza cu respect si interes la elevi , ia in considerare grupul si incurajeaza comunicarea laterala , realizeaza un climat favorabil bazat pe respect. Comportamentul elevilor nu poate fi controlat. Ceea ce putem face este sa determinam in totdeauna contextual si limitele care promoveaza un comportament pozitiv si reduce comportamentul inadecvat. Fiecare elev este unic , cu personalitate proprie si tipar de comportament individualizat. Nu exista raspunsuri simple. Daca ar exista , le-am fi descoperit pana acum. Cuvintele lui Peter Sihastrul din secolul al XIII-lea : "tinerii de azi nu se gandesc la nimeni decat la el. Nu au pic de respect pentru persoanele mai in varsta" sunt la fel de actuale si pentru foarte multi dintre tinerii din zilele noastre.

Este de dorit ca scolile sa-si dezvolte modele propri de interventie cu privire la dificultatile de comportament care sa reflecte circumstantele lor particulare.

Impactul unui comportament adecvat asupra noastra ca profesori , este considerabil. Intreruperi ale lectiei provocate de elevi care vorbesc in timpul orei sau care nu-i lasa pe colegi sa invete sunt lucruri de care trebuie sa se ocupe un profesor si care nu fac decat sa se adauge la stresul de a fi profesor. Cu toate acestea , reducerea comportamentelor de acest fel se poate aborda efficient prin crearea unui climat de promovare a comportamentului pozitiv , combinat cu profesor care ai la dispozitie technici adecvate de management al comportamentului. Deseori , in cazul unor incidente mai serioase provocate de comportamente neadecvate , profesorii trec prin experiente negative ca urmare a interactiunilor cu elevii. Acest lucru inseamna sentimente de furie , teama , deznadejde si incapacitate. Dar tocmai aceste sentimente sunt cele care genereaza intelegerea comportamentului fiecarui elev in parte. Faptul ca intelege ca sentimentele elevului sunt oglindite de porfesor , printr-un process de transfer , ii permite profesorului sa raspunda la comportamentul elevului din perspectiva profesionala , sin u personala si emotionala. Prin aceasta , nu numai ca se ajunge la identificarea unor reactii / raspunsuri mai eficiente , dar se reduce simtitor stresul si tensiunea traite de profesori in astfel de situatii dificile. O alta problema cu care se confrunta profesorii in cobaterea comportamentelor inadecvate este tendinta de a descrie comportamentul din punct de vedere al impactului comportamentului. De exemplu: "Astazi , Alex a interrupt lectia de mai multe ori" O astfel de abordare nu ofera prea multe informatii despre comportamentul propriu-zis al lui Alex. Schiema din Anexa 1 (Fig. 1) propune un model de identificare a comportamentului in termeni mai precisi.

In contextual activitatii de invatare-prdare , scopul programului de management al comportamentului este sa faca elevii capabili sa:

  1. Isi asume responsabilitatea pentru comportamentul lor ;
  2. Respecte drepturile , sentimentele , nevoile altora ;
  3. Construiasca relatii functionale cu ceilalti.

Comportamentul adecvat trebuie incurajat si uneori invatat. In cazul in care mediul familial al elevului nu il ajuta pe acesta sa-si dezvolte un comportament adecvat atunci trebuie sa i se faca foarte clar cunoscut ceea ce se asteapta de la el in mediul scolar. Schema din Anexa 2 propune un plan de disciplina la nivelul clasei.

In unele cazuri , putem recurge si la contractul de contingenta , de exemplu. Este o modalitate de stimulare a comportamentelor adecvate cu rezultate in cazul adolescentilor. Consta in a stabili un contract intre toate partile implicate (elev , profesor , parinti) care specifica comportamentele pe care trebuie sa le aiba acestea si consecintele realizarii / nerealizarii lor in termeni precisi. Se va specifica data incheierii acestui contract , termenul de valabilitate si va fi semnat de toti cei implicate. Acest contract este un instrument in zona proximei dezvoltari a adolescentului care regleaza relatiile intre el si celelalte personae. Ideea de baza este ca parintele sa conlucreze si sa ajunga la un accord cu privire la cateva obiective specifice , realiste , observabile si masurabile contractile de contingenta functioneaza pentru ca sunt o declaratie publica prin care partile se oblige la actiuni viitoare si o fac in mod voluntar. In plus , printr-un astfel de contract ii aratam elevului ca il tratam ca pe un adult responsabil de comportamentul lui si capabil sa-si respecte cuvantul dat. Voi anexa un exemplu de astfel de contract de contigenta. (Anexa 3)

Bibliografie:

Stan , Emil - Managementul clasei , Ed. Aramis , Buc , 2003;

Stan , Emil - Profesorul intre autoritate si putere , Ed. Teora , Buc ,1999;

Iancu , Romita - Managementul si gestionarea clasei de elevi , Ed. Polirom , Iasi , 2000;

Joita , E. - Managementul educational , Ed. Polirom , Iasi , 2000;

Niculescu , R. M. -A invata sa fi un bun manacer , Ed. Inedit , Tulcea ,1994.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3090
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved