CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
O alta metoda care a inceput sa fie utilizata din ce in ce mai frecvent de managementul firmelor, in special pentru decizii strategice cu orizont indelungat, este tehnica "Delphi", cunoscuta si sub numele de "ancheta iterativa". Metoda se bazeaza pe principiul gandirii intuitive si al perfectionarii acesteia, presupunandu-se ca la baza deciziilor privind viitorul trebuie sa se afle, ca o componenta de baza, cunostintele si intuitia specialistilor in domeniul respectiv.
Utilizarea tehnicii "Delphi" implica parcurgerea a trei etape:
pregatirea si lansarea anchetei;
efectuarea anchetei;
prelucrarea datelor obtinute si valorificarea lor in procesul decizional.
In prima etapa se stabileste conducatorul anchetei si problema decizionala pentru care se utilizeaza ancheta si aspectul major asupra caruia se va solicita opinia specialistilor, se constituie panelul de specialisti si se intocmeste, cat mai clar si detaliat, primul chestionar care se transmite componentilor panelului in vederea completarii lui.
Etapa a doua consta in completarea chestionarului de catre participanti, restituirea raspunsurilor organizatorilor utilizarii anchetei si imbunatatirea chestionarelor pe baza opiniilor exprimate de specialisti. Specific acestei etape este transmiterea si chestionarea specialistilor, completarea de catre acestia si reformularea lor succesiva de catre organizatori pe baza opiniilor exprimate de componentii panelului. Ciclul expediere chestionar-completare-inapoiere chestionar - prelucrarea opiniilor exprimate si reformularea chestionarului se repeta pana cand se obtine consensul a cel putin 50 % dintre membrii panelului asupra opiniilor inserate in chestionar.
Etapa finala a utilizarii tehnicii Delphi consta in prelucrarea, analiza fi sinteza informatiilor obtinute prin intermediul chestionarelor si prezentarea rezultatelor factorilor de decizie in vederea luarii deciziilor care se impun. Tot in aceasta etapa se include si recompensarea materiala si morala a componentilor panelului pe ale caror opinii se fundamenteaza alternativele decizionale conturate in final.
Factorii principali care conditioneaza calitatea optiunilor decizionale degajate ca urmare a utilizarii tehnicii Delphi sunt urmatorii:
realismul si claritatea prezentarii problemei supuse anchetei si a formularii chestionarelor;
calitatea si eterogenitatea componentilor panelului;
durata perioadelor in care specialistii trebuie sa raspunda la chestionare si sa transmita raspunsurile;
motivarea componentilor panelului in participarea la aplicarea metodei Delphi;
seriozitatea specialistilor in formularea raspunsurilor la chestionare;
spiritul de discernamant si capacitatea de sinteza a organizatorului utilizarii tehnicii Delphi.
Evident, valorificarea rezultatelor utilizarii metodei Delphi pe planul deciziei depinde intr-o masura apreciabila de potentialul organismelor manageriale implicate si de increderea pe care o manifesta fata de rezultatele anchetei. Folosita cu pricepere, tehnica Delphi poate contribui sensibil la rationalizarea procesului decizional, indeosebi in fazele de definire a problemei, stabilire a obiectivelor si elaborare a alternativelor decizionale.
Utilizarea metodei Delphi prezinta mai multe avantaje potentiale: valorificarea in interesul firmei a competentei unei parti apreciabile dintre cei mai buni specialisti din domeniul respectiv; analiza aprofundata a unor probleme majore finalizata in stabilirea unor concluzii si solutii pertinente pentru societatea comerciala sau regia autonoma; prefigurarea de solutii la probleme de indelungata si medie perspectiva, deosebit de dificil de realizat, daca nu chiar imposibil, prin metodele si abordarile clasice.
Concomitent, aceasta metoda incumba si anumite limite: efortul depus de firma - sub forma de timp si bani - este apreciabil; obtinerea unei implicari majore a specialistilor contactati este dificila. Cu toate aceste limite, metoda Delphi cunoaste o larga raspandire in firmele competitive din tarile dezvoltate. Folosirea acestei metode poate da bune rezultate si in conditiile trecerii la economia de piata, mai ales in domeniile innoirii produselor si comercial.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 4129
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved