Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Necesitatea restructurarii sistemului bancar

management+ Font mai mare | - Font mai micNecesitatea restructurarii sistemului bancar,(_Privind retrospectiv, putem afirma-.ca pana in 1990, aparatul bancar a fost construit pe sistemul

'rnonobancar'40 - o banca centrala cu atributiuni de principala banca comerciala (devenita centru unic de casa, decontari si credite), aflata in stricta

subordine a Ministerului Finantelor; trei banci specializate (Banca de Investitii, Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Banca Romana de Comert Exterior) organizate in baza propriului statut si subordonate Consiliului de Ministri ^'o casa de economii (Casa de Economii si Consemnatiuni) cu principal obiect de activitate - atragerea disponibilitatilor banesti ale populatiei. J

Dupa 1990 bancilor ie-a revenit sarcina de a se adapta rapid sl de a-si orienta activitatea la noile coordonate ale economiei de piata, intr-un timp cat mai scurt. Astfel, [fostele banci specializate au fost transformate in societati pe actiuni prin legislatia comuna pentru infiintarea societatilor comerciale.

Din Banca Nationala s-a desprins functia comerciala, care a fost preluata de o noua banca -Banca Comerciala RornanaTjn martie 1991, sistemul bancar a fost structurat pe doua niveluri, prin legi speciale care au pus bazele unui sistem bancar de tip occidental, bazat pe principiul universalitatii faanciloT?. Desi fostele banci specializate si-au pastrat o perioada un rol predominant in finantarea unor domenii specifice de activitate, atat politica bancilor in cauza, cat si aparitia unor noi banci au dus treptat Ia materializarea practica a caracterului universal al fiecarei banci, pe de o parte, si la pierderea pozitiei de monopol detinute anterior, pe de alta parte.

('Banca Nationala a Romaniei, a capatat, prin lege, o autoritate substantiala fata de puterea executiva, avand ca obiectiv fundamental 'asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor'41. De asemenea, Banca Nationala este imputernicita sa conduca politica monetara si valutara, sa reglementeze si sa supravegheze activitatea societatilor bancare, fiind condusa de un consiliu de administratie numit pentru o perioada de sase ahiT]

in opinia, - noastra, necesitatea restructurarii sistemului bancar din Romania a fost impusa, in primul rand, de noile coordonate ale economiei de piata. Astfel, bancile au fost obligate sa-si adapteze si orienteze in permanenta activitatea la noile conditii impuse de trecerea ia economie de piata. Aceasta cerinta a. fost reclamata de faptul ca activitatea desfasurata de agentii economici, organizati pe baza proprietatii private, si nu numai, a demarat in conditiile functionarii, chiar incipienta, a mecanismelor concurentiale ale economiei de piata, in aceste conditii, bancile pentru a-si atrage o clientela competitiva au fost obligate sa raspunda necesitatilor agentilor economici, sa se preocupe de gasirea celor mai bune solutii, - astfel incat, sa contribuie la asigurarea capitalurilor banesti necesare economiei.

in al doilea rand, credem ca pentru actuala etapa de dezvoltare a Romaniei, dar mai ales pentru perspectiva, restructurarea si consolidarea aparatului bancar, crearea unei retele diversificate de banci comerciale capabile sa asigure finantarea economiei, administrarea eficienta a monedei si promovarea, de catre Banca Nationala, a unor politici monetare si de credit corespunzatoare cerintelor economiei de piata reprezinta mai mult decat o necesitate.

in al treilea rand, necesitatea consolidarii sistemului bancar rezida si din dificultatile evidente pe care economia romaneasca le intampina in realizarea unei circulatii monetare sanatoase, conditie esentiala a redresarii, a progresului economic. Contracararea, ameliorarea sau eliminarea blocajului financiar presupune, indiscutabil, imbunatatirea permanenta a activitatii institutiilor bancare.

Nu in ultimul rand, modernizare institutiilor bancare prin automatizare, informatizare, introducerea unor metode perfectionate de management, promovarea unor instrumente specifice este indispensabila pentru o functionare sanatoasa a economiei nationale in prezent si in perspectiva.

in concluzie, Crearea unui sistem bancar corespunzator standardelor economiei de piata care sa desfasoare o activitate bancara bazata pe principii de eficienta si profitabilitate, determinata de marimea pasivelor constituite pe seama capitalurilor proprii, dar mai ales de posibilitatile de atragere a disponibilitatilor banesti ale economiei si populatiei, concomitent cu infuzia de capital strain ar fi trebuit sa reprezinte un obiectiv primordial a! tranzitiei. Dar, situatia economica aflata intr-un proces continuu de degradare, dublata de o politica protectionista rigida.

si un management bancar neperformant, demonstrat prin volumul impresionant ai creditelor restante din sistemul bancar, a demonstrat vulnerabilitatea sistemului bancar.

in consecinta, teoria si practica bancara a demonstrat ca performantele sistemului bancar depind direct de natura sistemului economic si social, de gradul de dezvoltare a tarii si de politica economica pe care aceasta o promovea:',a. Economia de piata impune reforma sistemului bancar, ca o componenta principala a reformei generale, care sa conduca adaptarea sistemului nostru bancar la standardele bancare occidentale si sa contribuie la instaurarea unui nou tip de economie si la relansarea cresterii economice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1386
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved