Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

PROMOVAREA MANAGERILOR

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



PROMOVAREA MANAGERILOR

Definire, cerintele promovarii



Satisfacerea cerintelor principiilor permanentei si eficientei managementului, este strans legata de activitatea de promovare a managerilor. Activitatea de promovare poate fi definita drept "ascensiune pe posturi situate la niveluri ierarhice superioare a persoanelor considerate corespunzatoare, in urma unei evaluari adecvate, a exigentelor de loc si timp".

Promovarea managerilor este un proces al carui complexitate, mai ales prin prisma amplitudinii si duratei implicatiilor, solicita respectarea urmatoarelor cerinte strict legate de specificul si continutul sau:

fundamentarea pe o evaluare aprofundata, complexa si actuala a managerului;

in selectia managerilor sa se utilizeze metode ce reflecta specificul functiilor si posturilor de conducere;

abordarea intr-o maniera previzionala, in concordanta cu strategia de dezvoltare a firmei;

fundamentarea pe criterii derivate si ierarhizate potrivit cerintelor si obiectivelor prezente si viitoare ale functiilor si posturilor de conducere.

Activitatea de promovare are o contributie decisiva la obtinerea unor rezultate cu caracter sinergic in procesul de management, prin: mentinerea sau cresterea potentialului managerial al unitatii; utilizarea rationala a capacitatii fizice intelectuale, profesionale si manageriale a personalului; realizarea concordantei dintre interesele individuale si de grup.

2. Criterii de promovare

La baza promovarii stau urmatoarele criterii:

1.Criteriul profesional, care are in vedere:

a) efectele potentialului profesional, care se refera la criterii de stricta specialitate:

nivelul de realizare a obiectivelor individuale (contributia directa la realizarea unor obiective derivate sau generale ale firmei, calitatea realizarilor profesionale).

b) efectele potentialului de management, respectiv posibilitatile si realizarile in exercitarea functiilor managementului, rezultatele evaluarii specializate efectuata pe o perioada semnificativa pentru continutul si specificul postului ocupat.

2.Criteriul psiho-fizic, derivat din aptitudinile, calitatile, varsta, capacitatea de munca si de effort solicitate de postul de conducere vizat. In baza acestui criteriu se evalueaza: tipul si stilul de manager, climatul de munca promovat, relatiile cu subordonatii, atitudinea fata de nou, gradul de sanatate, capacitaea de effort fizic si intelectual.

3.Criteriul etico-moral, care are in vedere aspecte legate de comportamentul si tinuta morala in unitate si in afara acesteia, in familie, in societate.

Etapele activitatii de promovare

Continutul promovarii manageriale cuprinde urmatoarele etape:

1.Preselectia managerului, care este orientata spre formarea rezervei de cadre a firmei. Numarul si structura persoanelor pe profesiuni, varsta, sex, antrenate de preselectie, depind direct de marimea si importanta obiectivelor tacticii si strategiei de dezvoltare a firmei. Durata de preselectie este variabila, in functie de insemnatatea postului, intre sase luni si doi ani. Realizarea preselectiei presupune:

stabilirea criteriilor de selectie si exprimarea lor diferentiata pentru categorii de functii ce urmeaza sa constituie obiectul promovarii;

testarea persoanelor, incluse in preselectie, fie prin implicarea in munca ce comporta efort profesional fie prin delegarea unor sarcini insotite de autoritate si responsabilitate;

observarea metodica, pe parcursul testarii si in afara acesteia de catre manager, a persoanelor aflate direct in subordinea sa, incluse in preselectie si verificarea activitatii, comportamentului lor direct prin prisma criteriilor stabilite;

culegerea unor informatii suplimentare, din interiorul unitatii, referitoare la comportamentul fata de sefii directi, colaboratorii si persoanele subordonate ca si in afara acesteia, pentru a verifica atitudinea si comportamentul in familie si societate;

elaborarea concluziilor fazei de preselectie

2.Selectia propriu-zisa, orientata spre promovarea persoanelor pe functii de conducere. Aceasta faza consta din:

ierarhizarea criteriilor de selectie pe baza specificului si cerintelor functiilor si posturilor de conducere;

alcatuirea echipelor ce urmeaza sa efectueze selectia, in baza criteriilor ordonate, alcatuite din manageri cu experienta, psihologi si specialisti reputati in domeniul profesional din care fac parte cadrele selectate;

stabilirea de catre comisie si comunicare unei tematici care are subiecte din domeniul profesional sau din care sa rezulte modul de a gandi si de a actiona in situatii specifice managementului firmei;

organizarea unor discutii colective in grupuri de catre cinci-sase candidati, pe o tematica stabilita anterior. Membrii comisiei se vor ocupa de urmarirea candidatilor, vor face

aprecieri individuale asupra fiecarui candidat care, ulterior, vor fi confruntate in colectiv spre concluzionare;

stabilirea capacitatii de munca si a gradului de sanatate. In prezent si in perspectiva, prin investigatoo medicale, metodice si adecvate.

3.Incheierea selectiei constand din concluzii privitoare la:

stabilirea persoanelor si a prioritatilor pentru ocuparea unor posturi vacante, in prezent si in perspectiva;

necesitatile de completare sau actualizare a pregatirii profesionale si/sau de management a unora dintre cadrele selectate pe locurile secundare, precum si a celor situate in afara selectiei, dar ramase in rezerva de personal al firmei.

Adesea promovarea are un pronuntat caracter subiectiv, ceea ce reflecta negativ asupra functionalitatii si performantelor firmei. In acest sens se urmareste sa se elimine cauzele majore ale promovarii nefundamentale ale salariatilor in societatile comerciale.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2022
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved