Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Profesionalism

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Profesionalism

Capeti putere, curaj si incredere prin fiecare experienta in care te opresti si privesti teama drept in ochi. Trebuie sa faci exact acel lucru despre care crezi ca nu poti sa il faci. - Eleanor Roosevelt

Liderii nu cer excelenta, ei construiesc excelenta. Excelenta este "sa fii tot ce poti fi" in limitele a ceea ce este bun pentru organizatie. Pentru a atinge excelenta, trebuie sa fii in primul rand un lider de caracter, sa faci tot ceea ce trebuie sa faci. O organizatia nu va ajunge la excelenta daca are o imagine vaga despre directia in care merge, are lideri care fac tot ce este necesar pentru ca treaba sa fie facuta si traieste cu speranta ca liderii au actionat cum se cuvine. Acesta este modul invers de a face treaba. Atingerea excelentei nu trebuie confundata cu implinirea unei sarcini sau a unei munci. Cand planificati, o faceti de la coada la cap, dar nu aplicati aceasta metoda si in cazul excelentei. Aceasta incepe cu lideri de caracter care se implica total in procesul de leadership. Iar prima parte a acestui proces este sa fii o persoana cu un caracter onorabil.



Caracterul se dezvolta cu timpul. Multe persoane cred ca in mare parte caracterul se formeaza la inceputul vietii, dar cert este ca nimeni nu stie exact cum si cand se dezvolta. Dar este placut sa spui ca nu se schimba prea repede. Comportamentul unei persoane este un indicator pentru caracterul acesteia. Comportamentul poate fi puternic sau slab, bun sau rau. O persoana cu un caracter puternic da dovada de energie, hotarare, entuziasm, auto-discplina, vointa, tupeu. Este o persoana care stie ce vrea si isi urmareste telul. Atrage si alte persoane pe drumul ei. Pe de alta parte, o persoana cu un caracter slab nu face dovada nici uneia din trasaturile de mai sus, nu stie ce vrea, este dezorganizata si inconstanta, ezita. Nu va atrage alti oameni.

O persoana puternica poate fi buna sau rea. Capul unei bande de cartier este o persoana puternica, un caracter rau, pe cand un lider comunitar de frunte are caracteristici puternice si bune. O organizatie are nevoie de lideri cu caracteristici puternice si bune, oameni care sa coordoneze restul grupului catre viitor si sa le arate ca sunt persoane de incredere.

Pentru a fi eficienti ca lideri, trebuie ca oamenii din jur sa aiba incredere in voi si sa fie convinsi de viziunea voastra. Korn-Ferry International, o firma de executive search, a facut un studiu pentru a afla ce vor organizatiile de la liderii lor. Repondentii au spus ca vor oameni etici, cu o viziune clara si puternica asupra viitorului. In orice organizatie, liderul este cel care stabileste ritmul. Prin comportamentul lui, el castiga incredere, loialitate si asigura vitalitatea continua a organizatiei. Una din metodele de construire a increderii este sa dati dovada de un caracter bun. Caracterul este dispozitia unei persoane, alcatuita din convingeri, valori, deprinderi, particularitati:

Convingerile sunt sentimentele profund inradacinate ale unei persoane, la care aceasta tine foarte mult. Ele pot fi pareri despre oameni, concepte sau oameni. Pot fi, de asemenea, convingeri desre viata, moaortee, religie, ce este bune, ce este rau, firea umana etc.

Valorile sunt atitudini referitoare la valoarea oamenilor, a conceptelor, a lucrurilor. De exemplu, puteti aprecia o masina buna, o casa, prietenia, confortul personal, rudele. Toate acestea sunt importante pentru ca va influenteaza comportamentul pe care il aveti cand trebuie sa alegeti intre mai multe alternative. De exemplu, poate apreciati prietenii mai mult decat intimitatea.

Deprinderile sunt cunostintele si abilitatile pe care le castigati de-a lungul vietii. Abilitatea de a invata o deprindere noua variaza de la un om la altul. Exista deprinderi care apar aproape natural, pe cand altele sunt deplin stapanite numai dupa studiu indelung si practica.

Particularitatile sunt calitatile sau carracteristicile unei persoane, iar caracterul este suma tuturor acestor particularitati.

Particularitati de leadership

Exista sute de trasaturi de caracter, mult prea multe pentru a le discuta aici pe toate. Noi vom incerca sa ne concentram asupra acelor cateva trasaturi cruciale pentru un lider:

Cinste - Aratati sinceritate, integritate, candoare in tot ceea ce faceti. Comportamentul inselator nu va atrage increderea oamenilor.

Competenta - Actiunile voastre trebuie sa se bazeze pe ratiune si principii morale. Nu luati decizii pe baza unor dorinte sau sentimente copilaresti.

Privirea inainte - Stabiliti teluri si o viziune despre viitor. Viziunea trebuie sa fie insusita de intreaga organizatie. Liderii cu viziune stiu ce vor si cum sa obtina acel lucru. Ei aleg de obicei prioritatile ce se bazeaza pe valorile de baza.

Inspiratie - Aratati incredere in tot ceea ce faceti. Aratati-va rezistent mental, fizic, spiritual si veti inspira oamenii sa atinga noi culmi. Asumati-va sarcina cand este nevoie.

Inteligent - Cititi, studiati, cautati sarcini provocatoare.

Corectitudine - Purtati-va corect cu toti oamenii. Prejudecata este inamicul justitiei. Fiti empatici, aratati-va interesati de sentimentele, valorile, interesele, bunastarea celorlalti.

Vederi largi - Cautati diversitatea.

Curaj -Fiti perseverent in atingerea unui tel, indiferent de cat de dificile sunt obstacolele. Fiti calm si increzator in situatii de stres.

Deschis - Folositi o judecata sanatoasa pentru a lua deciziile corecte la momentul potrivit.

Imaginatie - Faceti schimbarile potrivite la momentul oportun in ceea ce priveste gandirea, planificarea, metodele. Dati dovada de creativitate, gasind teluri, idei si soltii noi si mai bune.

"Inapoi, iad! Am sosit! " - atribuit mai multor ofiteri de marina, Belleau Wood, June 1918. (idee cheie - 'ocupati o pozitie')

Calitati

Calitatile sunt cele care stabilesc ce anume sunt liderii, iar fiecare lider are nevoie de cel putin trei:

Purtatorii de standarde stabilesc sistemul etic al organizatiei. Aceasta inseamna ca va angajati sa traiti si sa aparati climatul si cultura de care doriti sa se impregneze organizatia. Ceea ce dati voi ca exemplu va deveni in scurta vreme regula, caci spre deosebire de deprinderi sau cunostinte, comportamentul etic se invata mai mult prin observare decat prin ascultare. Iar in urgente exemplele devin certitudini. Fiti persoanele care poarta standardele si astfel veti creea incredere si deschidere in angajati, iar acestia va vor implini vizunile.

Persoanele implicate in dezvoltare ii ajuta pe ceilalti sa invete, prin metode de predare, training si coaching., creand un mediu minunat pentru munca si invatatura. Nu ratati nici o oportunitate de preda sau de a invata chiar voi ceva nou. Coaching-ul este procesul prin care o persoana interesata de soarta celorlalti se implica in dezvoltarea acestora, incurajand si impingand in sus persoanele cu mai putina experienta. Angajatii care lucreaza cu astfel de lideri stiu ca isi pot asuma riscuri, pot invata din greseli, ca in cele din urma sa castige.



Integratorii pun cap la cap activitatile multiple care au loc intr-o organizatie, oferind o imagine asupra viitorului si modul de a atinge acest viitor. Succesul poate fi obtinut numai daca exista o unitate de eforturi in directia obtinerii lui. Integratorii au un al saselea simt care ii ajuta sa descopere locul unde vor aparea probleme si sa isi faca simtita prezenta in momentele critice. Ei stiu ca angajatii lor depun toate eforturile necesare cand sunt lasati sa lucreze in cadrul unei viziuni.

"Fir-ar sa fie! Nu o sa ajungi niciodata la Purple Heart daca te ascunzi intr-o vizuina de vulpe! Vino dupa mine! '

- Capitan Henry P. 'Jim' Crowe, USMC, Guadalcanal, 13 ianuarie 1943. (cuvinte cheie - "vino dupa mine", NU "du-te")

Puncte de vedere despre caracter si caracteristici

Caracteristici (modelul JJ did tie buckle)

Dreptate

Judecata

De incredere

Initiativa

Hotarare

Tact

Integritate

Entuziasm

Rabdare

Lipsa de egoism

Curaj

Cunostinte

Loialitate

Rezistenta

Cele 11 principii de leadership ale Armatei S.U.A

Fii competent tactic si tehnic

Cunoaste-te si cauta sa fii ddin ce in ce mai bun

Cunoaste-ti soldatii si ai grija de bunastarea lor

Informeaza-ti soldatii

Fii un exemplu

Ai grija ca sarcina sa fie inteleasa, supervizata si indeplinita

Formeaza-ti soldatii ca o echipa

Ia decizii corecte si la momentul oportun

Dezvolta simtul responsabilitatii in randul soldatilor

Foloseste-ti unitatea in concordanta cu capacitatile acesteia



Cauta responsabilitatea si asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile personale

Organizatiile au trei componente:

Structura ii da unei organizatii forma si dicteaza modul in care va interactiona.

Cei condusi reactioneaza la structura si conducatori.

Liderii determina eficienta organizatiei, caci caracterul si deprinderile pe care le aduc determina modul in care probleme sunt rezolvate si sarcinile indeplinite.

Cele 23 de trasaturi ale Armatei S.U.A

Rezistenta

Incredere

Curaj

Integritate

Hotarare

Dreptate

Rabdare

Tact

Initiativa

Detasare

Maturitate

Imbunatatire

Vointa

Insistenta

Candoare

Simtul umorului

Competenta

Angajare

Creativitate

Auto-disciplina

Smerenie

Flexibilitate

Empatie/compasiune

Sunt managerii lideri? Sunt liderii manageri?

Managerii trebuie sa fie lideri. angajatii lor au nevoie de viziune si de coordonare! Pe de alta parte, liderii trebuie sa fie buni manageri ai resurselor ce li s-au incredintat.

In chestiuni de stil, lasa-te dus de curent;

In chestiuni de principii, fii ca o stanca.. - Tomas Jefferson





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1069
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved