Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Rentabilitatea

management+ Font mai mare | - Font mai micRentabilitatea

Dorim sa discutam rentabilitatile istorice pe diferite tipuri de active financiare. Primul lucru pe care trebuie sa il facem, este de a discuta pe scurt cum sa calculam rentabilitatea din investire.Dolarul rentabil

Daca cumperi un activ de orice fel, castigi (pierzi) din acea investitie este numita rentabilitate pe investitie. Acesta rentabilitate va avea de obicei doua componente. In primul rand, a-ti putea primi niste numerar direct in timp ce detineti investitia. Aceasta este numita componenta de rentabilitate al revenitului. In al doilea rand, valoarea activului achizitionat se va shimba des. In acest caz, aveti un castig de capital sau o pierdere de capital al investitiei.

Pentru a ilustra, presupunem ca Video Concept Company are cateva mii de stocuri uimitoare. Achizitionati cateva din aceste stocuri ale companiei la inceputul anului. Este sfarsitul anului si vreti sa determinati cat de bine v-ati descurcat cu investitia. In primul rand, in timpul anului, o companie poate plati dividend in numerar actionarilor sai. Ca actionar la Video Concept Company, sunteti proprietar partial al companiei.

Daca compania este profitabila, poate alege sa distribuie profitul actionarilor (dicutam detaliile politicii de dividend in Capitolul 18). Deci, ca proprietar al actiunilor, veti primi niste numerar. Acest numerar este venitul din detinerea stocurilor. In plus de dividend, cealalta parte a rentabilitatii este castigul de capital sau pierderea de capital la bursa.

Aceasta parte creste din variatiile in valoarea investitiei. De exemplu, considerati fluxul de numerar ilustrat in Figura 12.1. La inceputul anului, bursa vindea pentru 37$ pe actiune. Daca a-ti cumpara 100 actiuni, a-i avea cheltuieli de 3700$. Presupunem, in timpul anului, bursa a platit dividend de 1.85$ pe actiune. Pana la sfarsitul anului, veti primi venituri de:

dividend = 1.85$100 = 185$

De asemenea, valoarea stocului a crescut la 40.33$ pe actiune pana la sfarsitul anului. Cele 100 actiuni valoreaza acum 4.033$, deci aveti castig de capital de:

castig de capital = (40.33$-37)100 = 333$

Pe de alta parte, daca pretul a scazut la, sa spunem, 34.78$ aveti pierdere de capital de:

pierdere de capital = (34.78$-37)100 = -222$

Observati ca o pierdere de capital este acelasi lucru cu un castig negativ de capital. Rentabilitatea totala de dolari al investitiei este suma dividendului si castigului de capital:

rentabilitate totala = rentabilitatea din dividend + castig (pierdere) de capital

de dolari

In primul nostru exemplu, rentabilitatea de dolari este dat de:

rentabilitatea totala de dolari = 185$+333 = 518$

Observati ca, daca vindeti stocul la sfarsitul anului, suma totala de numerar pe care o aveti va egala investitia initiala plus dividendul total. In exemplul precedent, atunci:

numerar total daca = investitia + rentabilitatea

stocurile sunt vandute initiala totala

= 3700$+518

= 4218$

Ca o verificare, observati ca este la fel ca purcederea din vanzarea stocurilor plus dividendele:

purcederile din = dividendele = 40.33$100+185

vanzarile stocurilor = 4033$+185

= 4218$

Rentabilitatea procentuala

De obicei este mai convenabil de a rezuma informatii despre rentabilitate in termeni procentuali, decat in termeni de dolari, deoarece modul cum aveti rentabilitatea nu depinde de cat de mult investiti. Intrebarea la care vrem sa raspundem este: Cat de mult luam de la fiecare dolar investit?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, notati P ca pretul stocurilor la inceputul anului si D ca dividend platit pe stoc in timpul anului. Considerati fluxurile de numerar din Figura 12.2. Acestea sunt aceleasi ca cele din Figura 12.1, cu exceptia ca acum am exprimat totul pe o baza de actiune.

In exemplul nostru, pretul la inceputul anului a fost de 37$ pe actiune si dividendul platit in timpul anului la fiecare actiune a fost de 1.85$. Dupa cum am discutat in Capitolul 8, exprimand dividendul ca procent la pretul initial al stocului rezulta in dividendul oferit:

dividend oferit = D/P

= 1.85$/37$ = .05 = 5%

Acesta spune ca, pentru fiecare dolar investit, primim cinci centi dividend.

Cea de-a doua componenta a rentabilitatii procentuale este castigul de capital oferit. Reamintim (de la Capitolul 8) ca acesta este calculat ca variatia pretului din timpul anului (castigul de capital) dividend la pretul initial:

castig de capital = (P - P)/P

oferit = (40.33$-37$)/37

= 9%

Deci, pe dolar investit, obtinem noua centi in castig de capital.

Alaturandu-le, pe dolar investit, obtinem 5 centi din dividend si 9 centi in castig de capital; deci obtinem un total de 14 centi. Procentul rentabil este de 14 centi pe dolar, sau 14%.

Pentru a verifica, notati ca investim 3700$ si terminam cu 4218$. Cu ce procent au crescut cei 3700%? Dupa cum am vazut, am obtinut 4218$ - 3700$ = 518$. Acesta este o crestere de 518$/3700$ = 14%.

Pentru a da un exemplu mai concret, actiunile la American Electrica Power (AEP) a inceput 2000 la 32.13$ actiunea. AEP a platit dividend de 2.40$ (.60$ pe sfert) in timpul lui 2000 si pretul stocurilor la sfarsitul anului a fost de 46.50$. Care a fost rentabilitatea AEP pentru 2000? Pentru practica, vedeti daca sunteti de acord ca raspunsul este 52.19%. Bineinteles, rentabilitatea negativa este de asemenea. De exemplu. de asemenea in 2000 pretul stocurilor AT&T la inceputul anului a fost de 53.38$ pe actiune si in 2000 dividend de .70$ pe actiune au dost platite. Stocurile au incheiat la 17.25$ pe actiune. Verificati ca pierderea a fost de 66.37% pentru acel an.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1361
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved