Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Strategii de interventie in cadrul organizatiilor: la nivel structural, functional si psihosocial

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Strategii de interventie in cadrul organizatiilor: la nivel structural, functional si psihosocial

Interventiile optimizatoare in cadrul organizatiilor pornesc de la un parametru functional care trebuie maximizat: de regula acesta este performanta atat cea profesionala (care se refera la sarcina specifica), cat si cea sociala (care vizeaza efectele psihosociale ale functionarii organizatiei); aceste interventii pot viza toate fenomenele si procesele principale care contribuie la realizarea unor performante profesionale si sociale superioare.
Astfel, se pot elabora strategii de optimizare a climatului psihosocial a stilului de conducere sau a sistemului relational si functional din cadrul grupurilor primare si secundare.

In principiu, se incepe cu elaborarea unui model grafic al interactiunilor dintre principalele procese si fenomene psihosociale evidentiindu-se modul cum acestea conditioneaza prametrul de referinta (performanta); dupa care se evalueaza factorii care au cea mai mare pondere in influentarea obiectivului urmarit: cresterea performantei, imbunatatirea relatiilor interpersonale si a climatului, reducerea gradului de conflictualitate.

In acest caz, ponderea este asimilata coeficientilor de corelatie statistica dintre care variabilele prin care au fost descrise in plan operational respectivele procese personale. Este indicat ca modificarea factorilor vizati sa se realizeze in mai multe etape, cu urmarirea atenta a efectelor obtinute si corectarea din mers a unor eventuale efecte negative. Efectuarea simultana a tuturor factorilor avuti in vedere este o operatie destul de riscanta, mai ales atunci cand nu exista o experienta in acest sens, iar organizatia nu are rezerve functionale importante. Este foarte important ca membrii grupurilor sa fie informati asupra sensului modificarilor care urmeaza a fi facute, incercandu-se motivarea lor in acest sens.

Climatul – stare psihologica generalizata. Solicitam cauzele determinante ale climatului (relatii proaste dintre sef si subaltern !)Dimensiunea psihosociala : - Obtinem o radiografie a grupului. Facem o statistica a raspunsurilor si identificam punctul vulnerabil.

Congruenta structurii de grup. Structura preferentiala - extrem de periculoasa.

Functional - Daca stilul de conducere este defectuos ? O discutie cu liderii Recurgem la “jocul de rol”. Trebuie percepute exigentele rolurilor.

Cand ai profilul unei org. - campul motivational individual aflat – mai multe persoane aflate in contact direct (valorizare profesionala) au motivatii diferite. Se obtin succese prin deplasarea angajatilor in alte posturi.

Conflictualitatea. Psihologul declanseaza conflictul si prin elucidare este mai putin periculos decat in stare latenta.

Psihoprofesiograma + insusirile cerute de profesie.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1209
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site