CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Vulnerabilitatea intreprinderii
Vulnerabilitatea intreprinderii, din punct de vedere economic, reprezinta gradul de risc (coeficientul de risc) la care este supusa in condttii de concurenta.
Riscul este probabilitatea ca in perioada urmatoare, veniturile unei unitati economice sa nu permita acoperirea cheltuielilor efectuate, deoarece veniturile ce se vor inregistra vor fi inferioare celor anticipate sau cheltuiliile efective le vor depasi pe cele prognozate. Din aceste considerente fluxurile de trezorerie viitoare nu vor mai fi in concordanta cu cele estimate la un moment dat. Fenomenul de risc se traduce prin incetarea de plati, insolvabilitate si chiar faliment. El poate avea multiple cauze economice, naturale, sociale, politice, religioase etc.
Cauzele economice se refera in principal la condisiile pietei, la conjunctura economica, la aparitia crizelor de supraproductie si financiare, la scumpirea exagerata a unui (unor) factor de productie, la care schimbarea rapida a tehnologiei sau schimbarea preferintelor consumatorilor etc.
Cauzele naturale sunt provocate de elemente independente de vointa omului si mai grav este ca o buna parte dintre ele nu pot fi prevazute si nici prevenite : cutremure, uragane, seceta, inundatii, alunecari de teren, invazii de insecte etc.
Cauzele sociale pot fi declansate de greve, miscari nationale revendicative, reducerea veniturilor popoulatiei din anumite regiuni, zone din diferite motive etc.
Cauzele politice sunt determinate de schimbarea guvernelor, a regimurilor politice intr-o tara sau de conflicte politice intre tari (razboaie) etc.
Cauzele religioase ivite intr-o tara sau chiar in mai multe tari pot sa afecteze grav activitatea economica a unei firme din tara (tarile) respectiva sau din alte tari dar care opereaza in tara cu probleme religioase.
Toate aceste genuri de criza pot afecta serios o firma pana la falimentarea sa.
Orice firm isi doreste sa fie cat mai puternica pentru a-si spori competitivitatea. Ea va fi competitiva daca va intruni cele trei caracteristici : va fi viabila, va avea vitalitae si va fi putin vulnerabila la socurile primite din partea mediului sau de afaceri.
Christian Potie defineste competitivitatea ca fiind caracterul celui care poate sa suporte concurenta pietei , adica sa aiba o vulnerabilitate redusa, sa fie viabila si sa aiba vitalitate.
Inreprinderile competitive au succes pentru ca reusesc : sa castige bani ; sa investeasca ; sa reduca costurile ; sa-si extinda pietele ; sa angajeze personal ; sa promoveze noi produse.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1310
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved