Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Importanta comunicarii

Cominicare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Importanta comunicarii



Comunicarea umana reprezinta modul fundamental de interactiune psiho-sociala a persoanelor realizat prin intermediul simbolurilor si semnificatiilor social-generalizate ale realitatii in vederea stabilitatii ori a unor modificari de comportament individual sau la nivel de grup.

Comunicarea are in vedere schimbul de informatii, mesaje intre persoane, transmiterea de impresii si comenzi, impartasirea unor stari afective, a unor decizii rationale si judecati de valoare cu finalitate concisa de a obtine efecte in reprezentarile si opiniile indivizilor, in practicile pe care le efectueaza, acest schimb de informatii se realizeaza prin intermediul unui canal de comunicare.

Ceea ce emitatorul transmite si este receptat de receptor nu este informatia ci mesajul, care constituie un ambalaj codificat care contine informatia, dar care trebuie obtinuta prin descifrarea mesajului.

Sunt multe atributele esentiale care definesc si caracterizeaza personalitatea umana, dar intre ele un loc major il ocupa capacitatea de comunicare si receptare a mesajelor utilizand codurile psihice: imagini, simboluri, forme abstracte, operatii mentale, idei, etc. Numeroase specii de animale care duc viata de grup folosesc variate mijloace de comunicare: sonora, vizuala, motrica, olfactiva, etc. dar nu au un limbaj in sensul strict al cuvantului si de aceea nu pot comunica despre fapte trecute si "ganduri", intentii viitoare. Limbajul articulat este propriu numai omului.

IN ORICE COMUNICARE TREBUIE URMARITA FINALITATEA ACESTEIA

Omul este o fiinta sociala si dezvoltarea lui este definita ca o structura progresiva a diferitelor schimbari cu diferite medii de comunicare. Dezvoltarea limbajului ca proces natural nu se incheie niciodata, ci este o problema cheie a societatii este aceea de a comunica corect si deci limbajul se dezvolta necontenit: se imbogatesc si se modifica lexicul, sistemul de semnificatii, modul de exprimare, etc.

Varietatea tipurilor de comunicare fac ca comunicarea sa fie un proces deosebit de complex si de important in viata omului.

Rolul limbajului este cunoscut si recunoscut: pentru transmiterea cunostintelor, pentru formarea gandirii si facilitarea operatiilor intelectuale, pentru autoreglarea activitatii (prin intermediul limbajului din interior sau pentru reglarea din afara a activitatii intelectuale). Prin intermediul limbajului se transmite codul caracteristic fiecarei stiinte, fara care nu s-ar putea realiza fixarea cunostintelor respective si comunicarea in matalimbajul specific.

Datorita complexitatii comunicarii si importantei acestui proces la nivelul oricarei organizatii al carei obiect de activitate depinde de calitatea relatiilor interpersonale, este nevoie de o profesionalitate a capacitatii comunicative ale membrilor grupului organizational. Astfel spus eficienta activitatii, reflectata in performantele organizatiei depind foarte mult de modul in care membrii grupului stiu sa comunice.

Noi, tot timpul comunicarii, mai mult sau mai putin constient, vorbind sau tacand. In acest sens Paul Watzlawick sustine ca "noi nu putem sa nu comunicam". Totusi, desi comunicam in orice imprejurare, putem sa o facem cu mai mult sau cu mai putina pricepere.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5898
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved