Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INTERVIUL

Cominicare



+ Font mai mare | - Font mai mic



INTERVIUL

Definitie. Scop. Clasificare.



In acceptiune larga interviul se indentifica cu comunicarea verbala.

Ca definitie restransa interviul inseamna informare (schimb de informatii) in sens concurential (admitere, obtinerea unui servici, informare, strangere de date etc.).

Pentru a intelege mai bine postura de intervievat cu o finalitate precisa (interviul profesional) vom arata distinct punctele de vedere specifice atat ale intervievatorului (ale celui care analizeaza) cat si pe cele ale intervievatului (ale celui care este analizat).

Ce se urmareste in cadrul unui interviu?

Obtinerea, clarificarea si transmiterea (schimbul) de informatii.

Cand este eficient un interviu?

In momentul in care are o finalitate, cand se realizeaza conform unei planificari si cand permite o interactiune reala intre intervievator si intervievat.

Tipurile de interviuri de afaceri sunt: de evaluare, de angajare, de disciplina, de strangeri de date, de consiliere, de consultanta, de vanzari, de indicatii, de decizii etc.

Ca metodologie interviurile se impart in nestructurate (nu au un grupaj de intrebari prestabilit) si structurate; inalt structurate; inalt structurate si standardizate (au un program strict constituit si un grupaj de intrebari bine definite).

Structura unui interviu

Introducerea - este importanta in toate planificarile specifice interviului de afaceri de vreme ce finalitatea urmarita (indiferent de tipul de interviu) nu trebuie lasata la voia intamplarii avand in vedere faptul ca rezultatul interviului este in masura sa aduca un potential beneficiu firmei (sau indivizilor).

In cadrul partii introductive se urmareste familiarizarea celui care este intervievat de catre cel care ia interviul cu datele problemei, cu contextul ori cu spatiul efectiv in care se desfasoara interviul (este, indeosebi, cazul interviului pentru angajare in care candidatii sunt evident emotionati).

Primele minute ale desfasurarii interviului sunt, in cele din urma, hotaratoare pentru buna desfasurare a acestuia (vezi importanta primei impresii).

Modalitati de a incepe un interviu:

Puneti intrebari. Cereti sfatul in legatura cu o problema care va intereseaza in mod direct. Raspunsul interlocutorului este inevitabil daca este o problema de interes general.

Solicitati ajutor in solutionarea unor probleme speciale iar apoi puteti sa aduceti, subtil si cat mai dezinteresat posibil, in discutie si problema personala care v-a preocupat, de fapt.

Incepeti discutia cu un fapt putin obisnuit care poate suscita, imediat, interes interlocutorilor.

Solicitati sa vi se acorde un timp relativ scurt (10-25 de minute) pentru o intrevedere (audienta). Expuneti succint, clar, inteligibil problemele care va intereseaza.

Spuneti numele persoanei care v-a trimis si problema care va preocupa.

Continutul interviului - este diferit in functie de natura interviului. In aceasta perioada este hotarator ca scopul interviului sa fie bine precizat si bine inteles de catre ambele parti.

Dinamica secventelor conversationale arata un formalism al intrebarilor si raspunsurilor care poate trece de la banalele secvente in doi timpi (intrebare-raspuns), la actul verbal dublu in care intervievatul, dupa ce raspunde la intrebare, pune la randul lui o intrebare, pana la modelul expresiilor acceptabile (intrebarile trebuie sa ofere suficiente informatii, sa fie clare si oneste), impus de Grice, in care exista patru timpi, situatie in care intervievatorul se autocorecteaza la a doua intrebare:

Intervievatorul - pune o intrebare.

Intervievatul - da un raspuns nesigur - nu intelege intebarea.

Intervievatorul - se corecteaza repetand si clarificand intrebarea.

Intervievatul - da un raspuns potrivit.

Incheierea interviului - presupune o finalizare in timp si termeni optimi (indiferent de rezultatul interviului). O prelungire nefireasca a acestuia (in scopul aflarii rezultatului sau al schimbarii deciziei) nu poate aduce nimic pozitiv.

Sfarsitul oricarui interviu se rezuma la: trecerea in revista a concluziilor, a ideilor exprimate; stabilirea urmatorului interviu (daca este cazul); multumiri adresate persoanei intervievate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved