Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


SEMIOTICA NARATIUNII

Cominicare



+ Font mai mare | - Font mai mic



SEMIOTICA NARATIUNII

Naratiunea-forma fundamentala a interactiunii verbale



Filosofia contemporana (Ricoeur, Mc Intyre) defineste omul ca "animal a rcits", a carui unica certitudine consta in a fi narat ("Notre seule certitude c'est d'tre narr" - Paul Ricoeur).

Naratiunea a existat in orice societate; ca si metafora, pare sa fie peste tot. Uneori activa si evidenta, alteori fragmentara si ascunsa, ea subintinde nu doar fictiunea literara sau conversatia, ci si proiectele cotidiene, planul unei intreprinderi, intriga cinematografica. Producerea de naratiuni este strategia care ne permite sa facem lumea inteligibila, fiind un model esential de organizare a datelor.

Intrebat fiind de o mama care dorea sa-si indrepte fiul catre cariera stintifica ce gen de texte ar trebui abordate, Einstein ar fi raspuns: basme. Simpla butada, dar si afirmarea valorii euristice, de catalizator al imaginatiei pe care o poate asuma aceasta forma de naratiune.

Prezenta unei "istorii" ("story", "histoire"), unui curs de evenimente intr-o anumita ordine secventiala, altfel spus implicind o schimbare de la o stare anterioara la o stare ulterioara apare drept una dintre principalele carcateristici ale naratiunii omniprezente (in cotidian, in teatru sau film, in benzile desenate sau genurile mediatice)

"Eu cred ca pentru a povesti trebuie in primul rind sa construiesti o lume, cit mai mobilata posibil, pina in cele mai mici detalii. Daca as construi un fluviu si pe malul sting as instala un pescar, atribuindu-i un caracter irascibil si un cazier judiciar, as putea sa incep sa scriu, traducind in cuvinte ceea ce nu se poate sa nu se intimple" (U. Eco, 1985: 27) ca in proverbul indian "aseaza-te pe malul unui fluviu si asteapta, cadavrul dusmanului tau nu va intirzia sa apara".

Intriga este deci generata pornind de la lumea posibila a naratiunii (actori si evenimente): "Rem tene, verba sequentur", invers decit in poezie "Verba tene, res sequentur" - (U. Eco 1985: 28). Personajele sunt intr-un fel constrinse sa actioneze dupa legile lumii in care traiesc (sceleratul balzacian Vautrin, martirul hugolian Jean Valjean sau asasinul orb Jorge din romanul lui Eco "Numele trandafirului"), iar naratorul devine "prizonier al premiselor sale", dupa cum lectorul devine "prada" textului, obiect al unei experiente de transformare induse de text, dincolo de dihotomia discutabila opere de consum/opere de provocare sau narativitate de masa/narativitate de elita.

Revalorizarea moderna a povestirii incepe cu romantismul prin cercetarea basmelor populare, care permit intoarcerea la surse, la Ur-forme ("basmul fantastic, dublet facil al mitului si ritualului initiatic reia si prelungeste initierea la nivelul imaginarului" - M. Eliade, 1956: 887) si continua cu dezvoltarea romanului ca forma literara totalizanta (M. Bakhtine, G. Lukacs, Ren Girard), culminind cu analiza structurala a povestirii.

Achizitiile naratologiei structurale a anilor '70 au fost reluate de psihologia americana preocupata de mecanismele memoriei si stocarii informatiei (psihologia cognitiva a confirmat de altfel ipotezele unui Propp si Greimas privind existenta constantelor narative).

Disciplinele care au contribuit la valorizarea actuala a naratiunii nu s-au interesat de acelasi tip de povestire: psihologia cognitiva privilegiaza naratiunea cotidiana, antropologia si structuralismul - basmul si mitul, sociologia literara - romanul, iar psihiatria povestirea autobiografica.

Identificarea patternurilor narative universale pare sa ne vorbeasca nu doar despre literatura, ci si despre cunoastere si trasaturile universale ale culturii.

Emblematica pentru istoria individului (conceperea de catre Ricoeur a identitatii personale ca identitate narativa) si istoria umanitatii, povestirea prin "imensa sa capacitate mitica da experientelor individuale un sens general care le depaseste" (cf. si A. Kibedi-Varga, 1989: 72).

Pentru a afirma ca o suita de propozitii constituie o naratiune coerenta, trebuie sa apara recurenta personajului constant (actorul esential, eroul, personajul principal) si raportarea logica intre predicatul initial si cel final.

Dimensiunea crono-logica a povestirii presupune inlantuirea a cinci tipuri de secvente narative sau macro-propozitii:

Orientare (sau Introducere) + Complicare (eveniment sau actiune neasteptata) + Actiune + Rezolvare (sau nou element modificator) + Morala (stare finala) sau intr-o logica a echilibrului/dezechilibrului (Labov-Waletzky):

P1 - echilibru initial;

P2 - forta perturbatoare;

P3 - stare de dezechilibru sau actiune transformatoare;

P4 - forta echilibranta;

P5 - echilibru final (non echilibru).

"Aceste cinci momente narative nucleare determina ceea ce s-a numit ipoteza superstructurala a gramaticii povestirii"(M.Tutescu, 1998: 331). O simpla succesiune de actiuni nu genereaza o entitate coerenta: inlantuirea cronologica trebuie sa fie dublata si de o concatenare cauzala (Povestirea ca reprezentare a unei actiuni este in termenii lui Aristotel" reprezentarea unie actiuni unice, formind un tot").

Povestirea canonica (in formele cele mai rigide, cum ar fi basmul) implica trecerea de la o stare initiala prin intermediul unui "faire" transformator (proba sau triada probelor eroului) la o noua stare de echilibru: "Povestirea incheiata se poate citi ca transformare a unei stari date in contrariul sau. Previzibilitatea acestui parcurs binar defineste coerenta particulara a povestirii si ii marcheaza inchiderea" (A.Hnault,1983:27).

Naratiunea.Actanti si evenimente. Modele narative

In lucrarea devenita clasica Morfologia basmului (1928; tradusa in limba romπna de Radu Niculescu, Bucuresti, Univers, 1970), Vladimir Propp centreaza analiza asupra functiei inteleasa ca actiune a personajului si definita din punctul de vedere al semnificatiei sale pentru desfasurarea basmului considerat ca intreg ("ceea ce fac personajele este important; cine face un anumit lucru este o chestiune secundara").

Supunind analizei 100 de basme din culegerea lui Afanasiev, Propp stabileste 31 de functii susceptibile sa dea seama de actiunea tuturor basmelor. Aceste functii se concateneaza intr-o sintagmatica ideala, dupa cum urmeaza:prologul,absenta, interdictia, incalcarea ei, divulgarea, viclesugul, complicitatea involuntara,prejudiciul,mijlocirea, contraactiunea incipienta, plecarea, actiunea donatorului, reactia eroului, transmiterea obiectului magic, deplasarea, lupta, marcarea, victoria, remedierea prejudiciului, intoarcerea eroului, urmarirea, salvarea, sosirea incognito, impostura, incercarea grea, indeplinirea, recunoasterea, demascarea, transfigurarea, pedepsirea, casatoria.

Moment de rascruce atit pentru folcloristica, cit si pentru naratologie, modelul lui Propp a insemnat triumful structurii asupra tematicii, basmul fiind in opinia lui Propp o "naratiune construita pe o corecta succesiune a functiilor", o matrice actionala in care ceea ce conteaza este stereotipia predicatelor si variabilitatea agentilor, executanti ai acestor predicate.

Reluind distinctia lui Aristotel din Poetica dintre personaje si actiuni, Propp inverseaza relatia ierarhica a acestor doua instante constitutive ale povestirii; daca in discursul literaturii culte personajele sunt esentiale, conform postulatului esentialist-umanist al acestui tip de discurs, la Propp actiunile devin fundamentale: "functiile sunt foarte putine la numar, iar personajele foarte multe. Ceea ce explica de ce basmul poate fi pe de o parte uimitor de divers pitoresc si colorat, iar pe de alta parte, tot atit de uimitor prin stereotipia, prin repetabilitatea sa Functiile personajelor constituie elementele fixe, stabile ale basmului, independent de cine si in ce mod le indeplineste." (V. Propp, 1970: 25-26).

Modelul proppian a insemnat indiscutabil un salt din perspectiva generalizarii si clasificarii basmelor (nu este lipsit de interes faptul ca reactualizarea modelului proppian coincide cu asaltul gramaticilor generative, ambele evidentiind o matrice generativa fundamentala. Totusi notiunea de functie nu este unicul component al basmului.

In Franta, analiza structurilor narative a optat (ca urmare a adoptarii modelului proppian) pentru stabilirea unui model generativ, ale carui transformari produc suprafata discursiva, "textura". Unitatile narative profunde ale acestui model "de competenta" se refera la actiuni tipice precum: "Plecare", "Pedeapsa", "Recompensa" etc. O inlantuire a acestor unitati functionale (atomi narativi) genereaza secvente elementare, in care pot fi introduse alte secvente elementare (dupa sistemul papusilor rusesti - cf. basmele Seherezadei). De fapt, in orice proces narativ trei functii sunt absolut obligatorii: intoducerea, realizarea si concluzia .

Pornind pe de o parte de la un asemenea model foarte general, iar pe de alta parte de la proprietatile stabile si numarul finit al elementelor combinabile in basme, rezulta trei domenii de cercetare proprii analizei povestirii ("analyse des rcits"):

analiza tehnicilor povestirii (cf. R. Barthes);

analiza legilor sau regularitatilor care guverneaza universul narativ (C. Bremond), a logicii actiunii (T. Todorov) si a relatiilor posibile intre personaje (E. Souriau, A.J. Greimas);

analiza relatiilor dintre unitatile narative si manifestarea lor discursiva (raportul "histoire/rcit/discours").

Spre deosebire de Propp care socoteste functia drept invariant, Bremond rastoarna perspectiva, considerind constelatia personajelor drept motorul textului; secventa se poate reorganiza ilustrind evolutia psihologica sau morala a personajului, care este mai mult decit un simplu instrument in slujba actiunii. Eroul este "scopul si mijlocul povestirii".

De aceea in Logica povestirii (Logique du rcit) el stabileste un inventar de roluri, bazat pe opozitia agent/pacient si ameliorare/degradare (ultima opozitie fiind de fapt principalul resort al povestirii).

Modelarea narativitatii la C. Bremond capata o dimensiune explicativa si axiologica. Pe de o parte sunt nuantate procesele de modificare (ameliorarea si degradarea), de conservare (protejare/vs/frustrare) si de influentare (informarea si tainuirea, obligatia si interdictia, sfatul si sfatul inhibitor), iar pe de alta parte "morala povestirii constituie o invatare strategica - in afara unei situatii reale -, contribuind la imbogatirea repertoriului de reactie a receptorului - si acesta este unul din modurile specifice de actiune a culturii (). Dar povestitorul trebuie la un moment dat sa se estompeze in favoarea unor valori ale societatii, care se infuzeaza in opera (functia ideologica); naratiunile unui popor nu formeaza o cultura decit in masura in care sunt permeabile la discursul despre univers al constiintei sociale" (I. Panzaru - prefata la Logica povestirii p. 15).

El va compune un repertoriu de roluri bazat pe dihotomia esentiala agent/pacient, pacient asupra caruia se exercita o influenta, o protectie, o degradare sau ameliorare. "Notiunea de rol apare considerabil imbogatita prin introducerea acestuia in cimpul valorizarii prin intermediul transformarilor apoi prin cel al retribuirilor in care pacientul apare ca beneficiar de recompensa sau victima, dupa cum agentul initiator distribuie recompense sau sanctiuni Astfel va fi atestata in plan narativ, prin rolurile tinind de sfera valorizarii si a recompensarii, conexiunea strinsa dintre teoria actiunii si teoria etica" (P. Ricoeur, 1990: 172-173).

Modelul actantial al povestirii, configurat de A.J. Greimas preia ipotezele lui Claude Lvi-Strauss: "ordinea de succesiune cronologica se resoarbe intr-o structura matriciala atemporala" (1960: 29) si propune "interpretarea paradigmatica si acronica a relatiilor dintre functii (), ceea ce permite sesizarea structurii elementare a semnificatiei (1966: 204).

Examinind structura elementara a semnificatiei narative, Greimas considera ca invarianti actantii, predicatele si circumstantele.

Modelul actantial ofera o noua viziune asupra personajului, care departe de a fi asimilat unei fiinte psihologice sau metafizice apartine sistemului global al actiunii prin forma actant (a structurii narative profunde) si actor (a structurii superficiale discursive).

Actantii sunt clase de actori ce nu pot fi stabiliti decit pornind de la un corpus de texte: "o articulare de actori constituie un basm particular, o structura de actanti un gen. Actantii poseda deci un statut metalingvistic in raport cu actorii, ei presupun de altfel analiza functionala sau constituirea sferelor de actiune" (A.J. Greimas, 1966: 175).

Un actant A1 poate fi reprezentat de mai multi actori (a1, a2, a3); astfel adjuvantul este reprezentat in Harap-Alb de actori precum Pasarila, Setila, Gerila etc.

A1


a1 a2 a3

Un singur actor, a, poate sincretiza mai multi actanti (A1, A2, A3). Eroul unui basm poate fi si destinatorul programului narativ in cazul in care isi propune singur misiunea si chiar destinatarul programului cind cautarea este in beneficiul sau.

a1


A1 A2 A3

Pornind de la aceste modele de orientare sintactica, Greimas le da o investitie semantica: "actantii apar sub forma de sememe construite, ca locuri stabile in interiorul retelei axiologice" (A.J. Greimas, 1966: 185) si spectaculara (prin filiera Souriau: "microuniversul semantic nu poate fi definit ca intreg de semnificatie decit in masura in care poate aparea in fata noastra ca spectacol simplu, ca structura actantiala" (A.J. Greimas, 1966: 173).

Destinator Obiect Destinatar

Adjuvant Subiect Opozant

Prima categorie subiect/obiect produce o polarizare actantiala legata de cautare (vezi basmul popular, mitul), cautare a obiectului dorintei (Ileana Cosinzeana, Tinerete fara batrinete etc).; categorie precumpanitor sintactica, axa subiect/obiect se reinvesteste semantic in cuplul agent/pacient, relatia unificatoare fiind conceptul de dorinta si modalitatea volitiva (vouloir). Articulate in jurul axei dorintei basmul, spectacolul dramatic, mitul se actualizeaza in diverse povestiri ale "cautarii" mitice si practice (A.J. Greimas, 1966: 177).

Axa destinator/destinatar este cea a controlului valorilor si a repartitiei lor intre personaje; este axa cunoasterii si a puterii ("savoir" si "pouvoir").

Axa adjuvant/opozant faciliteaza sau impiedica actiunea si comunicarea. Produce circumstantele si modalitatile actiunii, dar nu este necesarmente reprezentata de personaje. Uneori e vorba de proiectii ale vointei de actiune si rezistenta imaginara a subiectului (A.J. Greimas, 1966: 190).

Schema actantiala sintetizeaza:

o relatie de dorinta (cautare)

Subiect Obiect de valoare

o relatie de comunicare

Destinator (Subiect Obiect) Destinatar

o relatie de lupta (putere)

Adjuvant (Subiect Obiect) Opozant

(cf. si J.M. Adam & F. Revuz, 1996:60)

Modelul actantial a fost recuperat de publicitate, comunicarea politica, juridica etc., ceea ce a contribuit la extinderea narativitatii de la fictiune si cotidian la medicina, istorie, discurs stiintific in genere. Prin intermediul acestei riguroase pozitionari sintactice mesajul publicitar de pilda va construi cautarea eroului (cowboy-ul care fumeaza Marlboro) generata de un destinator (supra eul unei societati moderne in care virilitatea este reprezentata si de consumul de tigari), facilitata de un adjuvant (tigarile promovate), dinamitata de un opozant (toate celelalte marci de tigari). Obiectul cautarii este atit de cunoscut - spatiul libertatii si aventurii -Far Westul, in asocierea cu tigarile Marlboro - incit acestea nu sunt sugerate decit metonimic, muzical si grafic: Marlboro Country (pachetul de tigari neaparind nici un moment).

Spre deosebire de Propp, Greimas va pleca de la relatiile intre actanti pentru a genera combinatorica actiunii (lupte, cautari, probe, contracte etc.) "mostenind" insa dificultatile proppiene ale decronologizarii structurii narative.

Remaniind schema proppiana considerata eterogena (functia "plecarea eroului" corespunde unei actiuni, in timp ce functia "lipsa, prejudiciu" reprezinta o situatie, o stare), Greimas rescrie forma canonica a povestirii atit ca relatie intre personaje -modelul actantial-, cit si ca succesiune de actiuni -schema narativa-. Ultima reformulare ii permite o noua secventializare in termeni de proiectie paradigmatica sau cuplare la distanta a functiilor polare:

plecare/vs/intoarcere

formularea interdictiei/vs/transgresarea interdictiei.

Trei probe fundamentale a caror articulare constituie o poveste (figurativa) completa definesc schema canonica:

proba de calificare: eroul este inzestrat cu instrumente magice, invizibilitate, ubicuitate etc.;

proba decisiva: subiectul realizeaza actiunea (actiunile) cu care a fost mandatat (uciderea fortelor raului, eliberarea victimelor acestora etc.);

proba de glorificare: subiectul este recunoscut pentru ce este si ce a facut (Harap-Alb il demasca pe spin, Cenusareasa este recunoscuta ca printesa etc.).

Nucleul general al povestirii, performanta eroului este simetric incadrat (in amonte si in aval) de un contract, respectiv de validarea realizarii contractului. Destinatorul care reprezinta sistemul de valori al comunitatii exercita o actiune persuasiva asupra subiectului (il determina sa accepte contractul dupa ce alti actanti l-au refuzat sau au esuat la proba de calificare).

SCHEMA NARATIVA

CONTRACT

SANCTIUNE

In cadrul unui sistem de valori, propunere a Destinatorului si acceptare de catre subiect a programului ce urmeaza sa fie executat

COMPETENTA

Achizitie a aptitudinii ce va permite realizarea programului sau "proba de calificare"

PERFORMANTA

Realizarea programului sau "proba decisiva"

Compararea programului realizat cu contractul- "proba de glorificare" (in ceea ce il priveste pe subiect) si "recunoaste-rea" (din partea Destinatorului)

(J.M. Floch, 1995: 61)

Performanta ca actualizare a programului, ca "faire" presupune competenta (modalizata de verbele a trebui, a vrea, a sti, a putea sa faci). Detectivul din romanele politiste trebuie sa stie sa minuiasca si armele si inferentele logice, sa poata, adica sa fie apt (fizic si mental) sa o faca (a se vedea cazul teoreticianului ineficient in praxisul real). La fel in prezentarea competentelor intr-un Curriculm Vitae (frecventa naratiune cotidiana) apar cu necesitate cele patru componente ale competentei:

postulantul trebuie sa fie agentul ideal pentru acel job;

solicitantul trebuie sa-si evidentieze motivatia (vouloir faire);

postulantul trebuie sa-si prezinte expertiza (savoir faire);

si evident disponibilitatile, puterea de munca (pouvoir faire).

Schema narativa subintinde cele mai diverse tipuri textuale (de la romanul politist la povestirea autobiografica din conversatia psihanalitica sau interviul de angajare, de la proiectul unei intreprinderi la comunicarea publicitara etc.).

Prin componenta "sanctiune", modelul introduce un element axiologic, care va fi preluat si reinterpretat de cititorul - "lector in fabula": "inainte de a se termina, povestirea traseaza o linie, pe care cititorul o reia la rindul sau. Sanctiunea prefigureaza judecata la care este invitat lectorul" (Kibedi Varga, 1989: 68).

In majoritatea cazurilor lectorul va evalua nu structura compozitionala a intrigii, ci valorile sale, lectia morala indusa si/sau dedusa.

"De fapt in fictiune lectorii cauta asertiuni despre lume" (J. Smarr, apud Kibedi-Varga, 1989: 68).

5.3. Revalorzarea naratiunii in perspectiva pragmatica

Dupa perioada "gramaticala', precumpanitor sintactica a studiului narativitatii (cf. si T. Todorov - Grammaire du Dcameron, Mouton, La Haye, 1969, trad. rom. Poetica. Gramatica Decameronului, 1975, Bucuresti, Univers care isi propune sa intemeieze naratologia pe baza ipotezei existentei unei gramatici universale: "Gramatica universala este deci sursa tuturor universaliilor si ea ne da insasi definitia omului. Nu numai toate limbile ci si toate sistemele semnificante se supun aceleiasi gramatici. Ea este universala nu numai pentru ca este raspindita in toate limbile lumii, ci pentru ca ea coincide cu structura universului insusi" - T. Todorov, 1975: 115), asistam astazi la revitalizarea perspectivei pragmatice de resituare in context a naratiunii, in primul rind non fictionale.

Nenumarate sinteze teoretice si analize consacrate parabolelor biblice, spoturilor publicitare, romanelor si benzilor desenate nu fac decit sa consolideze centralitatea naratiunii in orizontul de asteptare al publicului contemporan (fascinat de mit si istorie, de fapt divers si fictiune) si al cercetarii pentru ca "cel mai bun gen de dovada in istorie" (dar si in multe alte domenii)," cel mai apt sa transeze si sa convinga toate spiritele, este naratiunea completa" (A. Thierry apud R. Barthes).

Identitatea narativa (cf. P. Ricoeur - Temps et Rcit III) a unei persoane sau a unei comunitati este locul geometric al rezolvarii rupturii intre fictiune si istorie; "vietile oamenilor devin mai lizibile atunci cind pot fi interpretate in functie de povestile care se spun despre acei oameni, dupa cum istoria unei vieti este mai usor inteligibila atunci cind ii sunt aplicate modele narative imprumutate istoriei propriu-zise sau fictiunii (drama sau roman) interpretarea eului gaseste in povestire, alaturi de alte semne si simboluri medierea privilegiata" (P. Ricoeur, 1990: 138).

Daca dimensiunea textuala orizontala (inlantuirea secventelor, logica narativa) a facut obiectul a numeroase investigatii (supra Propp, Greimas, Todorov) ni se pare esential sa se abordeze si dimensiunea verticala pragmatica a discursului narativ "scufundat" in contextul sau de enuntare (distinctia oral/scris; interactiune "face-to-face"/vs/comunicare indirecta).

Categorii critice

Grile de analiza

Antropologia structurala

Semiotica

Etnologia

Sociocritica

Folclorul

Initiatori

Lvi-Strauss

Greimas

Boas

Benedict

Fratii Grimm, Lang, Scoala de la Helsinki (Aarne Thomson)

Postulate metodologice

Omologia structurala intre textul basm si textul-sistem cultural

Textul este oglina societatii

Exista o Urform

Caracteristici teoretice

Se bazeaza pe lingvistica si functioneaza pe baza opozitiilor binare

Descriptive si explicative ele se bazeaza pe diverse conceptii ale istoriei (romantica, marxista)

Tematic si comparatist corespunde unei viziuni romantice a originilor

Scopul fundamental

Degajarea marilor modele culturale

Intelegerea unei societati date

Descoperirea formei originare (Urform) si a modurilor sale de transmitere

Aria analizei

Semantica textului

Contextul prin text

Variantele textului

Decupajul (cea mai mica unitate)

Mitemul

Indicele referential

Motivul (unitate tematica)

Intrebarea pusa povestirii

Ce insemni tu?

Ce ne spui despre mediul tau?

De unde vii si unde te duci?

Abordare generica

Abordare morfologica

Naratologia

Retorica

Pragmatica

Psihanaliza

Bdier

Propp

Todorov

Bremond

Genette, Barthes

Dundes, Ben Amos, Hendricks

Fromm, Rank, Roheim

Fiecare stare a basmului este un text

Modelarea basmului este posibila

Imanenta semnificatiei textului

Actele lingvistice trebuie reinserate in contextul performantei

Textul este transparent

Stilistica si literara, se sprijina filologie

Descriptiva si schematica, se bazeaza pe lingvistica

Descriptiva si critica, se bazeaza pe lingvistica

Globalizanta, se sprijina pe filosofia analitica a limbajului (Austin, Searle)

Hermeneutica, se bazeaza pe cercetarile lui Freud)

Definirea tipului de basm scris

Desprinderea regulilor de functionare

Descrierea textului ca obiect estetic

Enuntarea legilor de constituire a "textului"

Explicarea conflictelor umane

Textul ca reprezentant al unui gen

Sintaxa textului (gramatica narativa)

Sintagmatica textului (gramatica discursiva)

Textul si contextul

Genotextul fantasmatic

Motivul (unitate sintactica)

Functia

Figura

Actul de limbaj

Simbolul

Cui te conformezi?

Care este necesitatea desfasurarii tale?

Cum functionezi?

Ce fel de text esti?

Ce ne revelezi despre inconstient?

(J. Demers et alii, 1982: 112-113)

Dimensiunea pragmatica va modula contextul sub toate formele sale: context referential actual si lumi posibile; context situational ("didactic" - de modelare a unui comportament; de divertisment - de dezlegare a unei enigme etc.); context actional (al actelor de limbaj ale discursului/vs/intentiile , credintele, dorintele, asteptarile interlocutorilor).

Este indispensabil deci sa se depaseasca perspectiva gramaticala a naratologiei formale insistind pe raporturile de forta simbolice, pe relatia autoritate - credibilitate inerenta actului nararii; "Vizind scopuri practice, legate de o situatie: stabilirea unei relatii, indicarea unui obiect sau exercitarea unei influente, povestirea utilizeaza o retorica practica destinata invingerii eventualelor rezistente, trezirii si mentinerii atentiei, captarii bunavointei si dezarmarii ostilitatii" (P. Bourdieu apud J.M. Adam, 1994: 9).

Seherazada care povesteste pentru a nu muri, mama care isi linisteste copilul la caderea serii prin miracolul basmului,profesorul de istorie care condenseaza o epoca prin evocarea unei biografii emblematice, iata doar citeva din contextele paradigmatice ale utilizarii naratiunii, obiect al retoricii clasice si al pragmaticii textuale actuale.

Naratiunea ca prezentare a unei actiuni, cu finalitate persuasiva (cf. Aristotel, Quintilian, Marmontel inter alii) actualizeaza de fapt cele trei functii ale retoricii: docere, delectare, movere. Vocatia informativ-explicativa este caracteristica seriei "metafizice" a basmelor, miturilor, legendelor care se intreaba si raspund de ce existam, dar si a biografiilor, autobiografiilor, discursurilor epidictice ale lui "cum sa traim" prin care narativitatea slujeste ca "propedeutica a eticii" (P.Ricoeur, 1990: 139).

Componenta delectare exploreaza posibilitatea evadarii prin naratiune (de la situatia traditionala a punerii intre paranteze a lumii ca in Decameronul lui Boccacio, la soap opera contemporana, "duelurile verbale" ale adolescentilor care se intrec in a produce surprize in relatarile lor etc.).

Finalitatea argumentativa prin apelul la pasiuni-movere- opereaza prin povestiri exemplare: exemple (reale) sau fictionale (parabole, fabule) destinate sa stabileasca sau sa consolideze codurile sociale si morale ale comunitatii, sa orienteze gindirea si actiunea: "De la naratiunea politica la cea comerciala, povestirea ne face sa credem si ne determina sa actionam: ea lauda ceva si desconsidera altceva, claseaza Narativitatea creeaza istoria" (Michel de Certeau, apud J.M.Adam & F.Revaz, 1996:91)

Povestirile literare si "istoriile" de viata ("rcits de vie", "life story") nu se exclud, ci dimpotriva se completeaza, in ciuda sau gratie contrastului lor. "Aceasta dialectica ne aminteste ca povestirea face parte din viata inainte de a se exila din viata in literatura; ca se intoarce la viata pe caile multiple ale asimilarii si cu pretul unor tensiuni inexpugnabile" (P. Ricoeur, 1990: 193).

BIBLIOGRAFIE

ADAM, Jean-Michel & Franoise Revaz, 1996, L'analyse des rcits, Paris, Seuil, Coll Memo.

BARTHES, Roland, 1966, "Introduction l'analyse structurale des rcits", in Communication 8, pp. 1-28.

BREMOND, Claude, 1981, Logica povestirii, Bucuresti, Univers (trad. Micaela Slavescu, prefata si note Ioan Pinzaru).

GREIMAS, A.J., 1966, Smantique structurale, Paris, Larousse.

KIBEDI-VARGA, A., 1989, Discours, rcit, image, Lige, Mardaga.

PROPP, V.I., 1970, Morfologia basmului, Bucuresti, Univers.

TODOROV, Tzvetan, 1975, Poetica. Gramatica Decameronului, Bucuresti, Univers.

EXERCITII

Definiti cu propriile cuvinte: mitologie, narativitate, actant/actor, mit, intertext.

Identificati reziduuri mitice in discursul public contemporan.

Explicati de ce este considerata naratiunea consubstantiala existentei umane.

Prezentati ideea proppiana de gramatica a basmului.

Prezentati analiza naratologica a unui film, serial.

Discutati influenta urmatoarelor mitologii asupra vietii sociale: genurilor, adolescentei, maternitatii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved