CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Structura discursului ofera vorbitorului posibilitatea sa isi urmareasca ideea centrala si modul in care urmeaza sa o sustina. In acelasi timp duce la o mai usoara intelegere a ideilor prezentate, facilitand convingerea audientei. Acest material va pune la dispozitie indicii despre modul in care se construieste strucura un discurs si despre elementele de baza care o compun.
Partile din care se compune discursul sunt:
INTRODUCEREA
CUPRINSUL
CONCLUZIA
Introducerea
Este partea de inceput a unui discurs si trebuie sa traseze linia de desfasurare a discursului, continand ca elemente principale
Enuntarea temei, a ideii principale si a argumentelor inca din inceputul discursului este necesara pentru a putea oferi publicului o imagine despre intregul continut. In mod similar, definirea termenilor specifici asigura vorbitorul ca in timpul discursului nu vor aparea termeni care sa ridice probleme publicului.
Explicatiile devin necesare atunci cand se folosesc termeni tehnici, neologisme sau concepte specifice anumitor domenii de activitate cum ar fi: medicina, relatiile publice, tehnica de calcul etc.
Scopul principal al introducerii este de a capta atentia publicului. De asemenea, se urmareste si atragerea simpatiei ("captatio benevolentia") din partea acestuia. De aceea se pot folosi, mai ales de catre vorbitorii experimentati, glume sau lucruri menite sa creeze senzatie.
Cuprins
Este partea discursului in care se prezinta argumentele si se aduc dovezi in sprijinul acestora. Pe parcursul acestei sectiuni trebuie urmarite:
Pentru a nu se pierde atentia publicului, pe parcursul prezentarii argumentelor trebuie evitata monotonia. Din acest motiv inaintea introducerii punctelor cheie ale discursului se folosesc tehnici de captare a atentiei. Tehnicile de captare a atentiei constituie subiectul unui articol separat.
Concluzie
Este partea finala si trebuie sa ofere o privire de ansamblu asupra discursului. In cadrul ei, in masura timpului ramas, trebuie urmarite pe scurt:
Explicarea eventualelor neclaritati din timpul discursului este importanta mai ales cand acestea au un rol cheie in intelegerea argumentelor.
Accentuarea punctelor puternice in finalul discursului ofera o garantie sporita asupra faptului ca acestea au fost retinute si ca vor conta in luarea deciziei.
Pe parcursul concluziei se urmareste atingerea unui tonus maxim, scopul fiind convingerea audientei asupra celor spuse, dar evitandu-se agresivitatea.
Desi repetitia punctelor importante din discurs poate parea la un moment dat plictisitoare, cheia claritatii si a abilitatii retorice se poate reduce la sintagma:
"Spune-le ce o sa le spui"
"Spune-le ce trebuie sa le spui"
"Spune-le ce le-ai spus"
Material
realizat de IOAN Mihalcea,
Consultant Asociatia de Comunicare Ethos
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2636
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved