CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Conjunctura pietei
Studiul si evaluarea pietei sunt demersuri extrem de necesare, dar se dovedesc a fi in practica insuficiente deoarece nu au fost analizate si variabilele conjuncturii pietei.
Dintre acestea, deosebit de importante se dovedesc a fi cele care determina fluctuatia continua a cererii si ofertei.
Fluctuatiile inregistrate intre cerere si oferta intr-o anumita perioada de timp exprimate prin raportul dintre ele si efectele pe care le genereaza exprima conjunctura pietei.
In evaluarea conjuncturii pietei se pot utiliza o serie de indicatori care pot fi sintetizati in urmatoarele grupe:
a) Grupa indicatorilor conjuncturii economiei mondiale pe zone si tari;
b) Grupa indicatorilor conjuncturii principalelor piete de marfuri;
c) Grupa indicatorilor conjuncturii pietei monetar-financiare.
a) Grupa indicatorilor conjuncturii economiei mondiale pe zone si tari exprima la un moment dat:
- ansamblul fenomenelor care au loc in economie;
- interdependentele dintre fenomene;
- modul in care se reflecta fenomenele in fizionomia pietei.
Din aceasta grupa fac parte:
- produsul intern brut;
- comertul interior;
- fluxurile economice externe.
Fiecare din acesti factori, este la randul sau expresie a actiunii altor indicatori derivati, care intregesc imaginea de ansamblu a pietei analizate.
Produsul intern brut evidentiaza tendinta de ansamblu a conjunctutrii si reprezinta o sinteza a tuturor factorilor de influenta economica, permitand de fapt evaluarea cresterii economice.
Un indicator derivat si anume productia industriala exprima posibilitatea economiei nationale de a asigura oferta necesara satisfacerii cererii, asigurand posibilitatea reducerii deficitelor comerciale ale balantei de plati.
La randul sau, acest indicator este evaluat prin indicatori specifici cum sunt: volumul productiei industriale, productivitatea muncii, indicele productiei etc.
Prin analiza acestor indicatori specifici se poate surprinde modificarile in anumite ramuri industriale.
Un alt indicator derivat care explica evolutia produsului national brut si implicit a productiei industriale este gradul de utilizare a capacitatilor de productie. Analiza sa ne permite sa evidentiem fazele din cadrul ciclului economic in care se afla economia unei tari la un moment dat.
In relatie inversa cu produsul intern brut, se afla rata somajului.
Consumul ca factor principal al cresterii economice si deci ca element component al produsului inten brut este evaluat atat ca volum absolut cat si ca structura.
Cresterea produsului intern ca urmare a cresterii consumului este un alt indicator care arata nivelul consumului.
Consumul este explicat la randul sau prin venituri si rata inflatiei. Daca va creste puterea de cumparare atunci piata respectiva va deveni atractiva. In acelasi timp un deficit de cont curent poate genera in lipsa existentei unor fluxuri investitionale straine pusee inflationiste.
Dintre componentele consumului se detaseaza consumul interior reflecta procesele care au loc in cadrul pietei bunurilor de consum. Dintre indicatorii derivati se detaseaza deverul (volumul vanzarilor) si stocurile.Ele scot in evidenta tendintele ciclicitatea si oscilatiile sezoniere ale pietei produselor determinate de fenomenele specifice (deverul) si imaginea de ansamblu a conjuncturii economice si a pietei (stocurile). Practic acesti doi indicatori derivati reprezinta o expresie a raporturilor dintre cerere si oferta.
Fluxurile economice externe reflecta raporturile de schimb desfasurate in cadrul pietei mondiale evidentiind principalele mutatii ce au loc in diferite tari in privinta pozitiei pe care acestea le ocupa in cadrul comertului mondial.
Acestea pot fi urmarite prin analiza altor indicatori derivati cum sunt: soldul balantei comerciale si situatia balantei de plati curente precum si indicatorii preturilor practicate pe piata internationala.
b) Grupa indicatorilor conjuncturii principalelor piete de marfuri permite evaluarea raportului cerere -oferta si implicit a preturilor rezultate din acest raport.
Din aceastp grupa fac parte:
Productia si oferta care sunt urmarite in principal prin evidentierea volumului si structurii acesteia intr-o perioada data.
In cadrul acestei analize sunt evaluati urmatorii indicatori derivati: principalii furnizori; pozitia geografica a furnizorilor; posibilitatile de oferta; raporturile dintre furnizori; stocurile ca element de reglare a raportului productie -oferta.
Consumul si cererea sunt urmarite in principal prin prisma modificarilor intervenite in privinta volumului, structurii, localizarii si modului de manifestare.
In cadrul acestei analize sunt evaluati urmatorii indicatori derivati: raporturile fata de productie si oferta; posibilitatile de acoperire intr-o perioada previzibila.
Importul si exportul sunt urmarite in principal prin evidentierea posibilitatilor de sporire (restrangere) a ofertei de piata.
In cadrul acestei analize sunt evaluati urmatorii indicatori derivati: raportul stabilit fata de productie si consum; structura si concentrarea geografica; raportul de schimb; balanta comerciala si de plati.
Preturile sunt urmarite prin prisma raportului cerere -oferta, urmarindu-se abaterile si cauzele care le determina, tendintele si durabilitatea lor.
c) Grupa indicatorilor conjuncturii pietei monetar-financiare cuprind : cererea si oferta de capital; nivelul dobanzilor; volumul datoriilor externe si situatia achitarii acesteia; situatia balantei de plati; deficitul bugetelor nationale; evolutia cursului de schimb; puterea monedei nationale; restrictiile monetare practicate; tendintele de economisire.
Practic prin cercetarea conjuncturii pietei monetare se urmareste:
identificarea posibilitatilor de asigurare a resurselor banesti necesare desfasurarii activitatii economice;
- determinarea rezultatelor acestei activitati;
- evaluarea riscurilor si a sanselor manifestarii initiativei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2279
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved