CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Functiile publicitatii.
a. Functia de comunicare, de informare, de transmitere de informatii
Este functia fundamentala a publicitatii, este aceea care faciliteaza relatia dintre anuntator si consumator si raspunde obiectivului primar al reclamei: de a face cunoscut un produs/serviciu.
b. Functia economica
Dupa unele teorii (teoria
c. Functia sociala
Se considera ca publicitatea are o functie sociala deoarece este unul din factorii care in ultima vreme influenteaza semnificativ atat indivizii cat si institutiile sociale. Indivizii primesc prin intermediul publicitatii, pe langa informatia de tip comercial si o cantitate imensa de "informatie tacuta" privind regulile sociale general acceptate, atitudini, roluri, ofera modele de comportament social etc. Publicitatea faciliteaza de asemenea diseminarea rapida a ideilor noi si a inovatiilor tehnice, de care profita ulterior intreaga societate.
d. Functia politica
Se poate vorbi de capacitatea pe care publicitatea o are de a a educa, de a influenta, de a propune si chiar de a impune modele, de capacitatea de a sensibiliza consumatorii asupra puterii lor de a influenta, prin simplul act de cumparare, sau prin presiunile de tip juridic, echilibrul economic de pe piata. Modificarea echilibrului de forte la nivel economic are aproape intotdeauna repercusiuni asupra echilibrului politic. De exemplu, schimbarea formei de proprietate in tarile foste comuniste si trecerea la o economie de piata a determinat schimbari profunde si in sistemul politic.
e. Functia persuasiva
Publicitatea isi propune sa sa influenteze opinii si sa modifice comportamente, ducand poate la cel mai inalt grad de rafinament capacitatea de a face acest lucru. Publicitatea stie exact ce vrea sa induca publicului si cine este acest public, creind mesajul in codul si contextul cel mai adecvat grupului tinta. Consumatorul nu mai poate fi manipulat cu mesaje evident manipulatoare, dacat poate in cazul unor piete neformate si cu consumatori needucati, pe masura insa ce piata si consumatorul sunt mai educati, cu atat mai mult functia persuasiva se rafineaza si se dismuleaza sub cea poetica, artistica. Talentul publicitatii sta in a sugera si nu in a porunci.
f. Functia poetica
Reclamele bine realizate din punct de vedere artistic cultiva sensibilitatea si gustul publicului cumparator, iar studiile de specialitate arata ca pentru cea mai mare parte a consumatorilor forma de prezentare si comunicare a unui produs/serviciu este hotaratoare pentru luarea deciziei de cumparare.
Deoarece publicitatea prin chiar specificul ei pune accent pe mesaj intr-o masura hotaratoare, ea este o forma de comunicare in care primeaza functia poetica (vezi cele sase functii ale comunicarii - Jacobson).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1986
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved