Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


MISIUNILE Sl FUNCTIILE MARKETINGULUI PUBLIC

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micMISIUNILE Sl FUNCTIILE MARKETINGULUI PUBLIC

In general, misiunea reprezinta scopul urmarit de o institutie publica, organizatie prin care acestea isi justifica existenta.

Functia constituie rolul caracteristic ce trebuie indeplinit pentru realizarea misiunii.

Misiunea fundamentala a MARKETING PUBLIC consta in a contribui la adaptarea permanenta a institutiei publice la dinamica mediului ambiental si la cunoasterea cerintelor de servicii publice ale cetatenilor-clienti.

Rolul esential al MARKETING PUBLIC rezida in a orienta si organiza activitatea publica incat misiunea sa poata fi indeplinita.

Misiunile MARKETING PUBLIC pot fi grupate in doua categorii [7, p. 45]:

misiuni traditionale;

misiuni moderne.

a) Misiunile traditionale ale MARKETING PUBLIC vizeaza doua obiective:

adaptarea ofertei de servicii publice la dinamica mediului demografic, economic, social, cultural si ecologic;

promovarea spiritului de marketing in administratia publica. Institutiile administrative isi    desfasoara activitatea intr-un mediu in continua transformare. Programul de dezvoltare al macrosistemului administrativ solicita schimbare, atat in mediul intern si extern, cat si in sistemul de marketing.

Misiunea MARKETING PUBLIC este aceea de a crea conditiile adaptarii continue a ofertei de servicii-publice la sase tipuri de evolutie:

evolutia clientelei (cetateni - clienti): cerintele se modifica sub impactul factorului demografic, al aglomeratiilor urbane, al experientei acumulate, al veniturilor etc;

evolutia mediului economic: cresterea solicitarilor de servicii publice prin aparitia de noi subiecti economici; diversificarea mediului de afaceri local;

evolutia tehnologiilor privind prestarea de servicii publice: modernizarea continua a tehnologiilor existente; promovarea tehnologiilor neconventionale; cresterea calitatii serviciilor si diminuarea pretului de distributie;

evolutia mediului politic: strategii moderne de guvernare privind dezvoltarea durabila a localitatilor; dinamica sistemului decizional de guvernare etc;

evolutia mediului juridic: elaborarea de acte normative si legi care sa promoveze dezvoltarea durabila, integrarea in U.E. si sa reflecte dinamismul economico-social-administrativ;

evolutia ofertei competitorilor: privatizarea serviciilor publice va contribui la aparitia ofertei concurentiale care va genera calitate superioara si tarife mai mici, imbunatatirea ofertei de servicii publice va contribui la cresterea nivelului de exigenta al clientilor-cetateni.

In administratia publica, marketingul are efect sinergetic numai in conditiile in care asigura coordonarea tuturor compartimentelor care concura la realizarea si distributia serviciilor publice catre populatie. Drept urmare, apare necesitatea difuzarii spiritului de marketing la toate nivelurile din administratie.

b). O data cu evolutia administratiei publice au aparut noi misiuni ale MARKETING PUBLIC

Misiunile recente (moderne) ale MARKETING PUBLIC sunt urmatoarele:

marketingul trebuie sa intervina la toate nivelurile ierarhice si functionale ale administratiei, asigurand cresterea coeziunii si a eficacitatii;

marketingul va contribui la promovarea structurilor organizatorice moderne in administratie;

MARKETING PUBLIC trebuie sa treaca de la un marketing "de aval' [7, p. 45], indreptat exclusiv spre cetatean, la un marketing strategic, mai preocupat de mediul concurential;

sistemele informatice pentru conducerea activitatii de marketing vor permite ca MARKETING PUBLIC sa fie sursa de informatii pentru elaborarea strategiilor si politicilor de dezvoltare locala durabila.

Realizarea misiunilor determina indeplinirea anumitor functii. Rolul MARKETING PUBLIC este pus mai bine in evidenta de analiza functiilor lui.

Cunoasterea functiilor marketingului public, stabilirea particularitatilor fiecareia dintre acestea si clasificarea lor prezinta o importanta primordiala, intrucat, pe de o parte, fiecare dintre ele asigura rezolvarea anumitor misiuni, iar in totalitatea lor garanteaza indeplinirea intregului complex de obiective, iar pe de alta parte, permite stabilirea directiilor esentiale de dezvoltare a metodelor si a tehnicilor de MARKETING PUBLIC Totusi, trebuie subliniat ca atat in teoria marketingului, cat si in realitatea administrativa, abordarile de acest gen sunt timide. Vom incerca, prin analogie cu alte marketinguri, sa stabilim functiile fundamentale ale MARKETING PUBLIC

Care sunt acestea?

1. Investigarea cerintelor si a intereselor cetatenilor-clienti constituie functia premisa, punctul de plecare in orientarea intregii activitati de marketing public Urmarind cunoasterea nevoilor sociale si a interesului public1, MARKETING PUBLIC este de neconceput fara investigarea acestora. Prin realizarea acestei functii se asigura institutiilor publice fluxul continuu de informatii de care au nevoie pentru fundamentarea prognozelor, a deciziilor si a programelor de dezvoltare durabila. Principalele categorii de informatii se refera la ansamblul cerintelor de servicii publice ale cetatenilor, dar in special la cele solvabile, la motivatia si comportamentul lor etc.

Comportamentele cetatenilor trebuie intelese si anticipate pentru a stabili o anumita atitudine fata de ei.

intrucat nevoile de servicii publice au un caracter continuu si dinamic, functia-premisa este permanenta si presupune o structura organizatorica specializata de marketing. Totodata, aceasta functie a MARKETING PUBLIC le precede pe celelalte, pregatindu-le conditiile de realizare.

2. Conectarea dinamica a institutiei publice la mediul ambiental (economic - social - cultural - politic - ecologic etc.)

Aceasta functie releva viziunea noua a marketingului asupra relatiei organizatie-mediu, potrivit careia administratia trebuie sa se adapteze permanent la mediul ambiental si sa-1 influenteze activ. Ea reprezinta o functie - mijloc, deoarece mobilizeaza toate resursele administratiei publice in vederea furnizarii unor servicii care sa corespunda exigentelor purtatorilor cererii.

Cresterea continua a capacitatii de adaptare a institutiei la cerintele mediului presupune o permanenta sporire a calitatii serviciilor, precum si a formelor de promovare si de distributie a lor, astfel incat oferta, sub toate aspectele ei (dimensional, structural, calitativ) sa raspunda integral nevoilor clientilor-cetateni.

3. Promovarea unei comunicari publice moderne si a unui management performant constituie cea de-a doua functie - mijloc a MARKETING PUBLIC

Marketingul are ca sarcina construirea si gestionarea imaginii institutiei administrative [7, p. 47]. El va concepe si implementa planurile de comunicare publica, care vizeaza schimbul de informatii de utilitate publica si mentinerea coeziunii sociale. Autoritatea publica urmareste prin comunicare o relatie de proximitate cu cetateanul, apropiindu-se de acesta si, intrand in dialog, ii cunoaste cerintele, doleantele. De asemenea, MARKETING PUBLIC are rolul de a oferi servicii operationale, metode de lucru si de informare, care sa contribuie la promovarea unui management modern.

Satisfacerea in conditii optime a nevoilor de servicii publice ale cetatenilor-clienti este o functie - obiectiv a MARKETING PUBLIC, ce vizeaza asigurarea finalitatii activitatii administrative. Aceasta functie se concretizeaza intr-un ansamblu de masuri ce are ca obiective realizarea numai a acelor servicii utile populatiei, promovarea si distributia lor in cantitati optime. in acelasi timp, primafunctie - obiectiv a MARKETING PUBLIC include si activitatile de educare a consumatorilor de servicii publice (informarea reala a cetateanului despre dezavantajele incalzirii locuintelor cu centrale termice de apartament).

Cresterea eficacitatii' administratiei publice reprezinta cea de-a doua functie - obiectiv a MARKETING PUBLIC    Pentru indeplinirea acestei functii sunt necesare masuri de rationalizare a activitatii administrative in toate etapele ei. Se urmareste cresterea bunastarii consumatorilor - cetateni si a societatii.

Cunoasterea dinamismului si a structurii serviciilor publice la nivel european si mondial. in conditiile aderarii la U.E., institutiile publice trebuie sa cunoasca si sa anticipeze standardele europene si mondiale ale serviciilor publice solicitate de cetateni. Acest lucru este posibil numai in situatia promovarii unui MARKETING PUBLIC modern si eficient. Aceasta functie poate fi privita ca o functie integratoare care vizeaza intreaga problematica a administratiei publice.

Intre functiile MARKETING PUBLIC exista o unitate organica. Functia - premisa deschide perspectivele promovarii marketingului in sectorul public, ofera informatii utile functiilor - mijloc, care concura la realizarea functiilor - obiectiv. Cele doua functii - obiectiv reliefeaza finalitatea pe care o genereaza materializarea marketingului in domeniul public. Functia integratoare releva conexiunile existente intre functii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1784
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved