CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Marketing - seminarii
Marketingul - notiuni introductive
Semantica:
Radacina cuvantului Marketing este "Market" = piata (lb engleza). Terminatia -ing confera acestui termen, sensul de actiune, continua pe piata. Orice agent economic actioneaza si isi cucereste o pozitie in economia contemporana economie numita si "de piata" sau am putea spune "economie de marketing".
Aparitia disciplinei Marketing se leaga strans de dezvoltarea exploziva a fortelor de productie din secolele , XIX, XX.
Astfel se identifica etapele:
orientarea spre productie (1920) cu accent pe cresterea productiei
orientarea spre vanzari (1950)- apare productia excedentara care trebuie vanduta
iar mijloacele sunt: reclama, publicitatea si campanile promotionale
orientarea de marketing (1970) - pune accent pe satisfactia consumatorului, astfel un produs care satisface consumatorul se vinde singur
marketingul social (1990) - cu implicarea producatorilor in viata consumatorilor
Ex: amenajarea de parcuri, piste de role samd
Cateva sintagme cunoscute: "clientul nostru stapanul nostru" ,
" produce ceea ce se vinde in loc sa vinzi ceea ce poti produce"
"descopera nevoi si satisface-le"
"fa tot ceea ce iti sta in putere pentru a umple dolarul consumatorului cu valoare, calitate si satisfactie"
" firmele mari au bani pentru ca fac marketing si nu fac marketing pentru ca au bani"
Se spune despre un consumator satisfacut:
va repeta actul de cumparare transformandu-se in client
transmite acest sentiment si altora, punand intr-o lumina favorabila firma ofertanta
acorda o mai mica atentie produselor concurente si publicitatii acestora
accepta si cumpara mult mai usor alte produse de la aceeasi firma
ii sporeste increderea in sine, privind alegerea facuta
Avantajele pentru ofertant:
castigarea si transformarea acestuia in client
sporirea volumului de vanzari prin largirea pietei ca urmare a actiunilor promotionale realizate de catre consumatorul satisfacut
crearea unei imagini favorabile si notorietati a unui prestigiu pe piata
La baza satisfactiei consumatorului stau nevoile si dorintele. O singura nevoie genereaza mai multe dorinte (modalitati de a o satisface) . Spunem deci ca nevoile sunt putine iar dorintele sunt multe.
Exemplu: 1.Nevoia de hrana este satisfacuta in principal pe baza de orez (China), cereale (Europa), sau prin mijloace sofisticate gen Fast-Food (SUA)
2. Nevoia de a veni la scoala pentru un student USAMV ( aceeasi pentru toti studentii) creaza dorinte diferite pentru a o satisface: astfel, deplasarea se poate efectua pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport in comun, cu taxiul, sau cu autoturismul proprietatea familiei.
Teme de studiat:
1.Cautati pe Internet cu ajutorul unui motor de cautare (de exemplu www.google.com) numarul de aparitii a termenului "Marketing"
2. Identificati apoi problematica conexa si aria de cuprindere a acestui termen.
3. Din ce alte domenii ale cunoasterii stiintifice isi trage seva aceasta disciplina? Credeti ca Marketingul isi justifica denumirea de "umbrela" a mai multor stiinte?
4. Credeti ca este utila studierea acestei discipline?
Exemplu: Cautarea termenului "Marketing" cu ajutorul motoarelor de cautare
Seminar nr 1 ( 2 ore)
Orice afacere porneste de la o ide , pusa mai tarziu in practica.
Pentru a genera aceste idei de afaceri, se va apela la practica "brainstormingului" sau a metodei Delphi.
Brainstormingul presupune respectarea urmatoarelor principii:
spuneti orice ide va vine in minte
nu criticati ideile celorlalti
o ide cu cat e mai traznita cu atat mai bine
dezvoltarea ideilor celorlalti este permisa
repetarea unei idei este deasemenea permisa
generati cat mai multe idei
daca ati obosit, continuati
Metoda Delphi urmareste crearea unui consens intre opiniile unor experti. Solicita exprimarea scrisa a unui numar de pareri ale unor experti care contribuie in mod individual. Dupa adunarea de raspunsuri scrise pe subiectul in discutie, este realizat un rezumat al parerilor care este distribuit participantilor. In a doua runda, participantii au avantajul de a cunoaste parerile expertilor si de a-si putea modifica raspunsul initial in lumina noilor informatii. Acest proces al rezumarii propunerilor si redistribuirii de noi chestionare poate continua pana se ajunge la un consens.
O alta metoda pentru a face o selectie a ideilor se va apela la asa numita analiza SWOT
( Strong, Weakness, Opportunities, Threats) care pune in lumina punctele tari si slabe ale companiei, asociate cu oportunitatile si amenintarile existente la un moment dat pe piata.
Punctele tari si punctele slabe se refera la companie si la produsele sale, la calitatile intrinseci ale produsului, la resursele umane , materiale si financiare ale companiei (factorii interni), in timp ce oportunitatile si amenintarile analizeaza mediul exterior (factorii externi). Analiza SWOT implica intelegerea si analizarea punctelor tari si ale celor slabe ale ideii de afaceri, precum si identificarea aspectelor care ar putea favoriza sau ameninta activitatea companiei pe piata.
Analiza SWOT prezinta pe aceeasi pagina cele patru elemente in patru cadrane separate: pe cele doua patrate din partea de sus sunt enumerate punctele forte si cele slabe, iar pe cele din partea de jos -oportunitatile si amenintarile.
PUNCTE TARI (S -strongness) |
PUNCTE SLABE (W- weakness) |
OPORTUNITATI (O -opportunities) |
AMENINTARI (T -threats) |
Curs nr.2 (2 ore)
Mixul de Marketing
In centrul oricarei strategii de Marketing se afla 4 termeni supranumiti "cei 4 p"
-produsul , pretul, plasarea , promovarea toti factori de influenta asupra pietii considerata de catre unii autori ca fiind "cel de-al 5-lea p". Astfel cand avem o nereusita pe piata in legatura cu un anumit produs vom analiza urmatoarele circumstante:
- fie produsul nu satisface exigentele consumatorilor
- fie pretul nu este competitiv - exista produse asemanatoare la preturi mai mici
- fie plasarea produsului este deficitara - produsul nu ajunge la consummator ( poate fi gasit in magazine cu dificultate sau deloc)
- fie promovarea este deficitara si produsul nu este cunoscut consumatorilor
Produsul
Produsul este orice lucru oferit pe piata in scopul captarii interesului, achizitionarii, consumului care poate satisface o nevoie sau o dorinta. Cand cumparam un anumit produs o facem pentru avantajul de baza pe care acel produs ni-l ofera: astfel oamenii nu cumpara burghie ci gauri, nu cumpara cosmetice ci imagine.
Astfel un produs poate fi "cladit" pe trei nivele:
avantaj sau produs de baza
Se iau in considerare urmatoarele: Ambalaj, calitate, nume de marca, stil ( tine de forma sau aspect), design (tine de functionalitatea produsului), caracteristici
Atunci cand o marca devine cunoscuta consumatorilor ea este considerata ca fiind un brand. Orice brand este asadar o marca dar nu orice marca este un brand.
-Instalare, livrare si credit, servicii post-vanzare, termen de garantie/ valabilitate
Termenul de garantie este intalnit in cazul produselor industriale, are o perioada bine determinata care decurge din momentul achizitiei podusului
Termenul de valabilitate este intalnit in cazul produselor agroalimentare si decurge din momentul producerii respectivului bun
Astfel daca la termenul de garantie se specifica: " Termen de garantie X ani" la termenul de valabilitate se specifica : " Termen de valabilitate pana la..data"
Tema de seminar: (se va lucra in grupuri de 2 persoane)
. Chestionati-va colegul in legatura cu un anumit produs dezirabil de catre acesta.
Observati care sunt asteptarile acestuia in legatura cu acest produs. Incercati sa patrundeti in mintea colegului si sa-i aflati cele mai ascunse dorinte (cutia neagra a consumatorului). Dupa aceea, utilizand internetul proiectati un astfel de produs , dupa modelul de mai sus . (produs de baza, efectiv, imbunatatit). La randul dvs., va veti lasa chestionat in legatura cu acelasi subiect.
La sfarsit de concluzionat:
a) evaluati daca produsul oferit de dvs., satisface pe deplin doleantele colegului (consumator) si cauzele succesului/ insuccesului proiectarii acestuia
b) produsul propus de catre coleg, va satisface propriile dorinte?
c) impreuna cu colegul imbunatatiti ambele produse in sensul dorit de partener
Seminar nr. 2 (2 ore)
Lucru pe echipe
1. Continuand activitatea din seminarul nr 1 se va urmari prin activitati colective gasirea unui Motto si se va propune o declaratie de misiune a firmei .
Declaratia de misiune este un comunicat referitor la obiectivul unei organizatii , respectiv la ce urmareste ea sa realizeze in cadrul mediului general. O declaratie de misiune clar elaborata actioneaza ca "o mana invizibila" asupra personalului organizatiei , in asa fel incat acesta sa poata contribui individual si in acelasi timp, in mod colectiv la atingerea obiectivelor generale ale acesteia. Declaratia de misiune trebuie facuta intr-un mod nici prea restrictiv nici prea larg. Ea trebuie sa fie:
Realista
Specifica
Bazata pe competente caracteristice
Motivanta
Exemple: " zborul cu avionul ar trebui sa fie o placere" - Virgin Airlines
" pizza calda oricarui client in 30 de minute" - Domino's pizza
" orice persoana merita un calculator" -Apple
2. Studentii din fiecare grupa se vor autorepartiza pe departamente dupa competentele lor specifice si afinitati profesionale. Repartizarea se va face de comun accord pe urmatoarele departamente:
- Management - Administrativ - Marketing - Relatii publice - Financiar-contabil
- Aprovizionare - Logistica - Intretinere - Juridic samd
Pentru indeplinirea acestor sarcini, ca sursa de inspiratie se vor utiliza site-urile diferitelor companii , unde se vor putea observa diferitele motto-uri, declaratii de misiune respectiv alcatuirea organigramelor
Curs nr. 3 Marca (2 ore)
Marca= nume, semn, simbol, desen utilizate pentru a identifica bunurile sau serviciile
unui ofertant. Este folosita pentru a diferentia produsul de concurenta.
Tema de studiu: Accesati pagina de Internet a Oficiului de stat pentru inventii si marci
www.osim.ro si stabiliti care sunt criteriile de licentiere a unei marci.
Exemplu: accesarea paginii www.osim.ro
Marca
- transmite ceva despre calitatea produsului (garanteaza calitatea produsului)
- determina cresterea eficientei cumparaturilor
- atrage atentia asupra produselor noi
Oricine poate inregistra o marca dar, o marca care si-a castigat notorietatea printre
consumatori este numita BRAND.
Alegerea numelui unui produs trebuie sa sugereze ceva despre produs
Usor de pronuntat
Distinct : Kodak, Shell, Aro, Profi
Usor de tradus in alta limba
Protejarea numelui de posibilitati de imitare ( Powasonic-Panasonic, Plima-Puma)
Tipuri de marci:
Marca producatorului ( Adidas, Napolact, Philips)
Marca privata ( Clear, Aro, Winny, Vitae D'oro, Profi)
Marca sub licenta ( Oana Zavoranu, Simpsons)
Botezarea unui nou produs se face prin:
Nume nou ( Lexus de la Toyota)
Extinderea marcii: mai multe tipuri de produse sub acelasi nume ( Honda, Arctic, etc)
Extinderea liniei - introducerea de articole noi sub aceeasi marca respectiv produse cu arome, forme, culori, ingrediente, marimi noi)( Coca-Cola classic, Light,Coke,la sticla, la cutie etc)
Repozitionarea produsului - Samponul Johnson and Johnson a fost repozitionat intr-un sampon care nu irita ochii copiilor intr-un sampon universal)
Ambalajul are urmatoarele roluri: mentinerea calitatii, transport, marcare, informare, trezirea interesului, descriere, reciclabilitatea, manevrabilitatea etc.
Tema de studiu: Pentru produsul propus la seminariile precedente gasiti un nume de
marca care sa respecte criteriile de mai sus.
Exemplu: Interfata site-ului https://www.inregistrare-marci.ro
Seminar nr 3 ( 2 ore) Infiintarea unei societati comerciale
Jalonam cateva etape de parcurs:
- alegerea formei juridice
-intocmirea statutului societatii
- publicarea sentintei judecatoresti in Monitorul Oficial
- inscrierea societatii la Registrul comertului, Directia de Finante -Preturi judeteana
- obtinerea codului fiscal de la Administratia Financiara Locala
- depunerea declaratiei de platitori TVA daca e cazul
- cunoasterea si asigurarea documentelor de evidenta operative si contabila stabilite prin acte normative in vigoare
-deschiderea contului bancar
- intocmirea si inregistratrea contractelor de munca pentru angajati si colaboratori la Camera de Munca
- intocmirea si inregistrarea contractului de asigurari sociale pentru patron
- indeplinirea formalitatilor pentru obtinerea licentei
- obtinerea autorizatiilor sanitary veterinare, pompieri, electricitate, energie electrica si termica, salubrizare si altele
Sugeram utilizarea urmatoarelor site-uri:
https://www.onrc.ro
https://www.onrc.ro/romana/formalitati.php
https://www.onrc.ro/romana/taxetarife.php
https://www.onrc.ro/documente/ghid_completare_cerere_inregistrare.pdf
https://www.mfinante.ro/
https://www.anofm.ro/
https://www.ccir.ro
Exemplu: Interfata site-ului https://www.onrc.ro site-ul Oficiului national al registrului
comertului
Curs nr. 4 Pretul
Stabilirea pretului unui produs agroalimentar se face dupa urmatoarele criterii:
obiectivele de marketing -in functie de segmental tinta de consumatori
(ex: Logan preturi reduse pentru persoanele cu venituri reduse, Porsche preturi mari se adreseaza clientilor cu venituri ridicate)
supravietuirea - practicarea unor preturi minime pana la depasirea unor conjuncturi nefavorabile pe piata
maximizarea profitului current (pe termen scurt)
maximizarea cotei de piata -se poate obtine prin practicarea preturilor de dumping, preturi nefiresti de mici, chiar sub costul de productie practicate pe termen scurt pentru cucerirea pietii si eliminarea concurentei, urmand ca apoi acestea sa fie crescute din nou
dominatia pietii prin calitatea produsului
penetrarea pietii prin preturi scazute (pret de dumping) posibil chiar sub pretul de cost
B Factori externi
- piata si cererea
- concurenta
- perceptia valorii si a pretului de catre clienti (mai ales in cazul serviciilor)
- alti factori externi: conditii economice, zvon etc
C. Licitatii
- Metoda ofertei sigilate - ofertele se depun in plicuri care vor fi deschise la finalul licitatiei
- Licitatie obisnuita (cu strigare) - se porneste de la un pret minim, care creste treptat in functie de oferte. Cel mai mare pret de oferta e declarat castigator
- Licitatie olandeza - Se pleaca de la un pret exagerat de mare si care este scazut treptat.
Licitatia este adjudecata la prima strigare ( primul cumparator care ofera pretul de licitatie)
D. Ansamblu de produse
Produse optionale ( la autovehicole)
Produse captive (cartusul pentru imprimanta)
Produse derivate ( mezeluri, rumegus, deseuri petrochimice)
Oferta pachet (calculatoare, turism)
E. Ajustarea preturilor
rabaturi, bonificatii pentru fidelitate, cumparare in volum mare
reduceri sezoniere
reduceri membrilor canalului de distributie ( gen retelele MLM)
bonificatii de schimb: la returnarea unui articol vechi sau a ambalajului
F. Strategia preturilor diferentiate
- pe categorii de cumparatori (studenti, pensionari)
- in functie de amplasament (teatre, stadioane)
- momentul vanzarii: sezon, luna
- produse diferentiate pe tipuri de produse - produsul varf de gama poate fi mult mai scump decat celelalte produse
G. Strategia preturilor psihologice
preturile de referinta- : etalarea unui articol de imbracaminte modest in apropierea celor de calitate
- afisarea preturilor fara TVA iar dedesubt cu litere mici pretul cu TVA
- preturi psihologice gen 299 lei mai atractiv decat 300 lei
- pret psihologic 182 lei mai atractiv decat 174 lei datorita cifrelor fara unghiuri
- afisarea preturilor vechi si a preturilor noi
Tema de seminar: Utilizand criteriile de mai sus stabiliti pretul produsului creat la
seminarul nr. 2. Observati pe Internet ofertele concurentilor. Credeti ca pretul
dumneavoastra este mai atractiv?
2. Observati preturile produselor agroalimentare la marii distribuitori ( Cora, Metro,
Billa samd) Cum credeti ca au fost acestea stabilite?
Exemplu: interfata de prezentare a site-ului hipermarketurilor "Cora"
Seminar nr. 4 Etichetarea.(nu se cere la examen) (2 ore)
1. Utilizand Internetul accesati HG 106/07.02.2002, modificata prin HG 1357/2006 si prin HG 173/2006 (se recomanda site-ul www.cdep.ro) si incercati sa raspundeti la intrebari de genul:
a) Cat e concentratia alcolica minima care trebuie trecuta pe o eticheta?
b) Este necesar sa se treaca numarul de telefon al producatorului pe eticheta?
c) Poate fi comercializat un produs fara nume?
d) Pentru alimentele din import, ce nume se foloseste?
e) In ce conditii se trece apa ca ingredient?
f) Cand nu trebuie indicat anul fabricatiei?
g) Cand se scrie " expira la data de..." pe eticheta?
h) Care este temperatura de referinta la exprimarea concentratiei alcoolice?
i) In general, este necesar sa se indice lotul din care fac parte alimentele?
j) Care este litera prin care se indica lotul ?
k) Este necesara mentionarea indulcitorilor pe ambalaj?
l) Cand este permisa ilustrarea de fructe pe eticheta?
m) Ce inseamna mentiunea UHT pe lapte?
n) Cand se trece mentiunea "produs carbogazos" ?
o) Care sunt alimentele scutite de indicarea durabilitatii minimale?
p) Ce inseamna ou mare?
r) La ce temperatura se pastreaza laptele pasteurizat?
s) Cand e margarina sarata?
t) Tratamentele utilizate la carne, trebuie mentionate pe eticheta?
u) Este necesara mentionarea speciei de animale de provenienta, pentru slanina?
v) Ce greutate trebuie sa aiba un ou mic?
Exemplu: Cautarea unei legi pe site-ul Camerei deputatilor www.cdep.ro la rubrica "Repertoriu legislativ" -vezi sageata
Curs nr 5. Plasarea (Merchandising)
Rolurile distribuitorului sunt: transportul, depozitarea, vanzarea, triere, asamblare, ambalare, triere, negociere, finantare, asumare risc, informare, prezentare produs pe raft in magazin (merchandising)
Tipuri de magazine:
magazine specializate cu o gama restransa de produse inrudite intre ele ( articole
sportive, legume fructe, carne, bijuterii etc)
magazine universale cu o gama larga de produse ( 20.000-25.000 mp) gen magazinului Central
supermarket (20.000-40.000 mp) ofera produse comune necostisitoare , organizare de tip autoservire, aspect estetic care lasa de dorit, lipsa curatenie, dezordine
hypermarket (peste 40.000 mp) - organizare mixta- depozit in acelasi spatiu cu spatiul de vanzare. Contine rafturi de metal cu lifturi
Franciza: vinderea catre beneficiar (francizat) a dreptului de a comercializa un bun sau serviciu (know-how) folosindu-se de numele lui sau de numele unei marci comerciale care ii apartine comerciantului (francizor) ( Ex: Mc Donalds, Shell, Rompetrol, Germanos, Holiday Inn)
Avantaje francizor:
extindere rapida
distributie rapida cu costuri scazute
cointeresarea beneficiarului (francizatului)
diminuarea unor riscuri
impunerea unor standarde francizatului
Avantaje francizat:
utilizarea capitalului marcii
preluarea unei afaceri dovedita de succes
beneficiaza de experienta francizorului
Dezavantaje:
-impartirea profitului
- necesitatea unui control mai riguros din partea francizatului
Tipuri de distributie:
intensiva - produs plasat oricarui distribuitor ( Cola, guma mestecat)
exclusiva - articole lux, haine, masini ( doar unor distribuitori special autorizati)
selectiva - electronice, electrocasnice (oricariu distribuitor care indeplineste anumite standarde minime)
Merchandisingul se ocupa cu:
alegerea amplasamentelor din magazine unde va fi vandut produsul
marimea suprafetei de vanzare
mod de aranjare a bunurilor pe etajere
materiale de prezentare utilizate (etajere , lazi, palete la sol)
materiale de prezentare semnalizare si publicitate
alcatuirea asortimentului pentru a fi mai usor de reperat
Cateva elemente de aranjare a unui magazine:
firma va fi mare, expusa pe frontispiciu si vizibila de la distanta
parcarea va fi incapatoare si de preferinta in fata magazinului
intrarea se va face la dreapta iar iesirea la stanga pentru a favoriza sensul de mers al dreptacilor
la intrare se vor plasa bunurile industriale ce necesita process de gandire indelungata
(frigidere, aparate de uz casnic, electronice) precum si bunuri neobligatorii ( carti, papetarie, jucarii)
- In pozitii intermediare se vor plasa bunurile mai putin valoroase ce predispun la achizitie prin impuls (achizitii care nu se aflau pe lista noastra de cumparaturi la intrarea in magazin- daca le vezi le cumperi, daca nu le vezi nu le cumperi)
- bunurile alimentare si de uz current se vor plasa in spatele magazinului pentru a determina deplasarea clientului prin fata rafturilor cu celelalte tipuri de produse
bunurile supuse campaniilor de promovare se vor plasa in gondole la capatul rafturilor
langa casele de marcat se vor plasa bunurile de valoare mare si volum mic (pentru a putea fi supravegheate de catre casiera)
Este de mentionat faptul ca 50% din vanzari se obtin in prima treime a magazinului langa casele de marcat.
Tema de seminar:
Accesand site-urile Internet precum si din experienta dumneavoastra de client observati si comentati alcatuirea diferitelor magazine. In general se respecta criteriile mentionate mai sus?
2. Aduceti imbunatatiri posibile privitoare la merchandisingul unor magazine pe care le-ati vizitat
Seminar nr 5
Promovarea (2 ore)
Putem vorbi de un mix al promovarii format din 4 elemente:
Publicitatea - orice forma de prezentare nepersonala si de promovare a ideilor bunurilor si serviciilor contra cost (reclama TV, radio, ziare, reviste)
Vanzarea personala - prezentare orala facuta cu unul sau mai multi cumparatori potentiali avand ca scop vanzarea unui produs
Promovarea vanzarilor - acordarea de stimulente pe termen scurt cu scopul incurajarii achizitiei sau vanzarii unui produs sau serviciu (cupoane, concursuri, reduceri de pret, oferte pachet, etc).
Relatii publice - Stabilirea unor relatii bune cu diferite organisme publice din cadrul mediului firmei (institutiile statului, asociatiile consumatorilor, ziare, etc.) prin obtinerea unei publicitati favorabile; preintampinarea aparitiei sau dezmintirea zvonurilor stirilor ori evenimentelor defavorabile.
Avantajele publicitatii:
ajunge la un numar mare de oameni
difuzare rapida
caracterul public da incredere
permite repetarea mesajului iar cumparatorul poate repeta ofertele
expresiva- text, sunet, culoare
creaza o imagine de durata pentru un produs
indica ceva pozitiv despre marimea, popularitatea si succesul firmei respective
cost/ potential client relativ redus
Dezavantajele publicitatii:
caracter impersonal
cost total ridicat
comunicare intr-un singur sens ( lipsa feed-back)
Avantajele/dezavantajele vanzarii personale
permite stabilirea de relatii interumane . Relatia poate fi pe termen lung
cumparatorul simte nevoia de a asculta mai atent
e mai flexibila
costisitoare
pregatire indelungata
Avantaje/dezavantajele promovarii vanzarilor
capteaza atentia consumatorului si furnizeaza informatii care pot determina efectuarea unei achizitii
puternic stimulent
consumatorii sunt invitati si rasplatiti pentru alegere
daca prin publicitate se spune "cumparati produsul nostru" prin promovare consumatorii sunt stimulati sa-l cumpere acum
dupa incheierea promovarii exista riscul ca, interesul fata de produs sa scada
Promovarea se realizeaza prin doua modalitati:
strategia de impingere "push" cand se stimuleaza distribuitorii sa promoveze produsul catre consumatori
strategia de atragere "pull" cand stimuleaza consumatorul sa solicite produsul distribuitorului
Firmele mici practica indeosebi strategia "push" datorita resurselor limitate si a segmentarii pietei iar firmele mari cu produse de larg consum practica strategia "pull"
Tipurile de publicitate sunt:
publicitatea de informare (dati click): Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
publicitatea de convingere Reclama 1 Reclama 2
publicitatea de reamintire Reclama 1 Reclama 2
publicitatea comparativa (compararea produselor proprii cu produsele firmei concurente este interzisa in unele tari) dar permisa sub forma urmatoare: Reclama 1
Elementele de atractie intr-o reclama sunt urmatoarele :
rationale: Reclama 1 Reclama 2
emotionale: Reclama 1 Reclama 2
morale: Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
umorul: Reclama 1 Reclama 2
prezentarea unui crampei de viata: Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
prezentarea unui mod de viata: Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
fantezia: Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
dispozitie sufleteasca sau imagine: Reclama 1 Reclama 2
muzica (refren): Reclama 1 Reclama 2
personaj simbol animat sau real: Reclama 1 Reclama 2
experienta tehnica a producatorului: Reclama 1 Reclama 2 Reclama 3
dovezile stiintifice: Reclama 1 Reclama 2
marturia unor celebritati: Reclama 1 Reclama 2
reclama soc
Tema de seminar:
Exemplu: interfata site-ului de analiza a reclamelor www.iqads.ro
Curs 6 ( 2 ore)
Cercetarea de Marketing
Etapele unei cercetari de Marketing
Obiectivele - cercetarea exploratorie - informatii preliminare, definirea problemei si a informatiilor necesare a fi culese
cercetari descriptive - ( ex: potential de piata, caracteristici demografice, atitudinile consumatorilor)
cercetarea cauzala - relatia cauza efect - ( ex: efectul publicitatii asupra consumului etc)
determinarea nevoilor de informatii
determinarea surselelor de informatii
a) informatii primare rezultate dintr-o cercetare proprie asupra subiectului de cercetat
b) informatii secundare, culese pentru a servi altor scopuri sau unor scopuri universale ( ex: Anuarul statistic)
determinarea metodelor de cercetare (observare, ancheta, experiment)
stabilirea metodelor de contactare ( prin posta, telefon, internet)
instrumente de cercetare ( chestionar, instrumente mecanice)
Mijloace de contact/comunicare:
Metode de contact/ comunicare |
||||
Caracteristici |
Posta |
Telefon |
Personal |
Internet |
Flexibilitatea |
Mica |
Mare |
Foarte mare |
|
Volumul de informatii |
Mare |
Destul de mare |
Foarte mare | |
Controlul asupra influentei operatorului de interviu |
Foarte bun |
Destul de bun |
Slab | |
Controlul asupra colectivitatii cercetate |
Destul de bun |
Foarte bun |
Destul de bun | |
Viteza culegerii informatiei |
Mica |
Foarte mare |
Mare | |
Rata raspunsurilor |
Mica |
Mare |
Mare | |
Costul |
Mic |
Destul de mare |
Foarte mare |
Tema de seminar:
Seminarul nr. 6 (2 ore)
Cercetarea de marketing- chestionarul
A. Tipuri de intrebari care se pun intr-un chestionar
I Intrebari inchise
1) dihotomice
Ofera doua variante de raspuns:
Ex: Sunteti student? DA_______ NU__________
2) Alegere multipla
Ex: Ce culoare preferati pentru ambalajul cafelei? (Variante multiple de raspuns)
a) Rosu b) Verde c) Maro d) Galben e) Negru
3) Scala Likert ( a acordului)
Ex: Sunteti de accord cu urmatoarea afirmatie?
"Conservele de pere ar trebui promovate mai mult in consum"
1__Total de acord 2__Partial de acord 3__ Nu stiu 4__ Dezacord 5__ Dezacord total
4) Scala Stapel
Ex: Dati o nota urmatorului considerent:
-5 -4 -3 -2 -1 comportamentul personalului +1 +2 +3 +4 +5
5) Diferentiala semantica
Scala cuprinsa intre doi termini bipolari , subiectul alegand punctil care reprezinta cel mai bine directia si intensitatea opiniei sale:
Ex: Ce parere aveti despre programa de invatamant?
Foarte favorabila ____ ____ ____ ____ ____ Foarte defavorabila
Stufoasa ____ ____ ____ ____ ____ Aerisita
Moderna ____ ____ ____ ____ ____ Depasita
6. Scala importantei (raspunsul contine termenul "important")
Ex: Considerati alimentatia naturala
Extrem de importanta Foarte importanta Destul de importanta Nu foarte importanta Deloc importanta
2______ 3_______ 4________ 5________
7. Scala de normare a aprecierii
Serviciul de alimentatie este:
Excelent Foarte bun Bun Satisfacator Slab
8. Scala intentiei de cumparare
Daca produsele agroalimentare ecologic ar fi cu 40% mai scumpe decat produsele conventionale:
1__Cu siguranta 2__ Probabil ca 3__ Nu stiu daca 4__ Probabil nu 5__ Sigur nu
as cumpara as cumpara as cumpara as cumpara as cumpara
II) Intrebari deschise:
1) Sunt intrebari cu raspunsuri nestructurate la care respondentul are posibilitatea de a raspunde asa cum doreste ( raspunsul nu este deloc sugerat)
Ex: Va rugam sa ne indicati care este opinia dvs., despre ambalajele din plastic !
Asocierea de cuvinte:
Ex:Studiem incidenta consumului de cereale la micul dejun:
Intrebare: Care este primul cuvant care va vine in minte cand cititi:
Mic dejun, cana lapte, farfurie .....
Completarea unei fraze:
Ex: Cand aleg o pensiune agrotturistica cel mai important criteriu este...
Completarea unei povestiri:
Ex: Intr-o dupa masa torida de vara ma plimbam pe strada cand deodata vad o vitrina cu
bauturi racoritoare. Completati aceasta povestire ! .....................................................................
Completarea unei imagini:
Ex: Masurarea obisnuintelor de a consuma vin:
Se prezinta subiectului o imagine (o masa incarcata) si se intreaba:
Ce obiecte lipsesc de pe masa? Daca vor remarca in primul rand lipsa vinului de pe masa, se trage concluzia ca persoana respectiva este consummator de vin.
Teste de perceptie semantica
E prezentata o imagine iar subiectii trebuie sa alcatuiasca o povestire despre ceea ce cred ca se intampla ori s-ar putea intampla
III) Intrebari mixte
Contine posibilitatea de raspuns atat inchise cat si deschise
Ex: Care dintre sortimentele noastre de Pizza va place cel mai mult?
a) Cu carne b) cu branza c) Vegetariana d) Altele.........
B. Chestionarul -prezentare:
se prefera redactarea pe foi format A4
trebuie sa dea impresia de document important si official
e bine sa fie scris pe o singura fata
instructiunile sa fie clare si scrise imediat langa intrebare
cuvintele de importanta deosebita sa fie subliniate sau scrise cu majuscule
intrebarile si paginile sa fie numerotate
fiecare chestionar sa fie numerotat secvential
chestionarele sa fie cat mai scurte si simple
sa asigure un raspuns complet
sa elimine informatiile nesemnificative si problemele secundare
sa usureze prezentarea informatiilor si a analizelor
sa contina intrebari "filtru"
intrebarile sa fie cat mai scurte
de multe ori intrebarile indirecte sunt mai bune
trebuie evitata mentionarea numelor de marca
interlocutorii sa raspunda din experienta si cunoastere
trebuie evitate intrebarile care solicita memoria
o intrebare sa se refere la o singura problema
sa nu fie ambigue (sa aiba o singura interpretare pentru toti interlocutorii)
sa fie eliminate intrebarile inutile
C. Reguli de alcatuire a unui chestionar
Intrebarile filtru sunt intrebarile care ne arata daca un respondent se califica sau nu pentru ancheta noastra:
Ex: daca dorim sa facem o ancheta privind preferintele pentru tigari mentolate
prima intrebare va fi: "Sunteti fumator?" astfel vom elimita categoria "nefumatorilor" cu raspunsuri irelevante pentru ancheta noastra
2. Se continua cu intrebari simple (de incalzire) legate de exemplu de activitatea intervievatului sau despre tigarile pe care le prefera
3. Intrebari deschise, usoare pentru a castiga increderea intervievatului
4. Alte tipuri de intrebari
5. Pe parcurs se pun intrebari de control, pentru a verifica sinceritatea/siguranta unor raspunsuri oferite anterior
6. Date de clasificare (informatii cantitative)
7. Intrebarile confidentiale se plaseaza la urma
Tema de seminar: (se lucreaza pe grupe de studenti)
Tematica suplimentara
Cautati pe Internet si completati un CV- Europass !
Vizitati site-ul https://europa.eu/epso/ site-ul selectiilor de personal a institutiilor europene
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1527
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved