Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Marketing-mix

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Marketing-mix

Reprezinta combinarea ansamblului politicilor de produs, pret, distributie si promovare utilizat de o companie pentru atingerea obiectivelor de marketing pe piata-tinta. Mixul de marketing reprezinta un concept esential al teoriei marketingului modern, fiind conoscut si sub denumirea de "cei 4 P": produs, pret, plasare (distributie) si promovare.



Cei "4 P" ai mixului de marketing

Mixul de produse

Mixul pretului

Mixul distributiei

Mixul promotional

Gama de produse

Calitate, stil

Design

Servicii conexe

Marca

Ambalaj

Dimensiuni

Garantii etc.

Pret de catalog

Remize

Forme de plata

Termene de    plata

Conditii de creditare

etc.

Canale

Acoperire

Sortimente

Forta de vanzare

Arie teritoriala

Transport

Depozitare

Stocuri etc.

Publicitate media

Promovarea vanzarilor

Relatii publice

Marketing direct

PLV

Merchandising

Saloane, expozitii, evenimente etc.

Produsul constituie componenta de baza a mixului de marketing, principalul mijloc de comunicare a companiei cu piata. Acesta reprezinta oferta tangibila a firmei, ce include elemente precum: calitate, design, caracteristici, strategie de marca, mod de ambalare, servicii conexe s.a. Strategia de produs presupune adoptarea unor decizii coordonate privind gama de produse, marcare, ambalare si etichetare.

Al doilea element important al mixului de marketing este pretul. Este componenta mixului care creaza venit, celelalte generand costuri. Este un element flexibil, care poate fi modificat foarte rapid, spre deosebire de produs si de distributie. De aceea, stabilirea pretului prezinta o importanta fundamentala, fiind unul din elementele principale, care determina volumul vanzarilor, cota de piata si profitabilitatea firmei.

Distributia se refera la activitatile pe care compania trebuie sa la desfasoare, astfel incat produsul sa fie accesibil si disponibil pentru categoriile de consumatori vizate. Deciziile legate de distributie se afla printre cele mai complexe si mai dificile decizii pe care firma trebuie sa le adopte pe parcursul activitatii sale. In conditiile actuale, majoritatea producatorilor apeleaza la intermediari (canale de distributie) - angrosisti, detailisti, distribuitori, agenti comerciali etc. - care au rolul de a transfera bunurile de la producatori la consumatori.

Cel de-al patrulea element al mixului de marketing este promovarea, care are ca mijloace principale de actiune: reclama/publicitatea media, relatiile publice, promovarea vanzarilor, fortele de vanzare, merchandising, marketing direct etc. Odinioara, politica de promovare viza indeosebi produsele firmei (promovarea marcii); progresiv, s-a dezvoltat foarte mult si comunicarea institutionala (engl. - corporate communication).

Un sistem de comunicare comerciala trebuie sa raspunda la intrebari legate de: sursa de comunicare - care poate fi o companie, o institutie, o marca, o persoana), destinatia (clientela-tinta - broad or core target), mesajul care va fi transmis, canalul/suportul de transmitere si rezultatul/eficienta comunicarii (gradul de indeplinire a obiectivelor de marketing sau financiare propuse).

Fiecarei faze a ciclului de viata comerciala a produsului ii corespunde obiective promotionale specifice:

in faza de lansare a marcii, accentul va fi pus pe cunoasterea rapida de consumatori a noului produs si pe convingerea acestora - pentru a-i face sa-si modifice comportamentul de cumparare in favoarea noii marci;

in faza de crestere, dupa impactul favorabil obtinut in etapa de lansare, eforturile trebuie concentrate si mai mult pe persuasiune, in scopul cresterii gradului de patrundere a marcii in cadrul segmentului de piata selectat, ca si pe actiuni de fidelizare a clientelei;

in faza de maturitate, ca si in cea de declin, mesajele vor fi scurte si repetate insistent, pentru ca marca sa se afle cat mai mult in atentia cumparatorilor;

in faza de relansare, actiunile promotionale trebuie sa puna in valoare imbunatatirile aduse produsului, insistandu-se pe credibilitatea beneficiilor (noi) aduse cumparatorului, pe exclusivitate s.a.

Structura mixului de marketing al firmei, pozitia ocupata de fiecare dintre cele patru elementele componente depinde atat de posibilitatile firmei, cat si de solicitarile pietei. In orice strategie de marketing este insa necesara prezenta tuturor componentelor; fiecare detine un rol important, desi nu egal in cadrul mixului. Spre exemplu, calitatea produsului poate sa constituie un avantaj important, care sa sustina produsul in fata concurentei, ceea ce inseamna ca ea are un rol dominant, este un factor-cheie de succes.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1548
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved