Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Marketingul pe internet: Cybermarketingului

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micMarketingul pe internet

Marketingul pe internet reprezinta cea mai noua si mai dinamica metoda de marketing. Pe langa instrumentele noi si inovative pe care le aduce aceasta metoda ea tinde sa castige suprematia in domeniul rezultatelor obtinute devansand deseori marketingul clasic.Computerele devin tot mai rapide, iar Internetul tot mai raspindit si folosit. In acelasi timp, suntem asaltati de o cantitate din ce in ce mai mare de informatie online.

1 Marketing pe Internet

componenta a Cybermarketingului

Cybermarketingul inseamna folosirea retelelor de computere si de comunicatie on-line si a mediului de comunicatie interactiv pentru a atinge obiectivele de marketing. (Leen Keeler-Cybermarketing)

De asemenea cybermarketingul reprezinta procesul de creare si mentinere a relatiei cu clientul prin activitati on line, de facilitare a schimbului de idei, produse si serivicii in scopul satisfacerii nevoilor ambelor parti.(J.Imber-Dictionary of Marketing Terms)

Strategia de marketing pe internet indica obiectivele de marketing ce se urmaresc a fi atinse prin folosirea acestui nou mediu de marketing precum si modalitatile concrete prin care se vor realiza

Cybermarketingul are medii de desfasurare multiple. Printre acestea sunt Internetul, Intranetul si Extranetul dar si retelele locale(LAN), metropolitane(MAN), si de arie extinsa(LAN), CD-urile si bornele multimedia, sistemele on line cat si sistemele off line.

Desi exista dupa cum am mentionat metode multiple de desfasurare, totusi cea mai eficienta si cea mai usor de folosit in scopul promovarii este marketingul pe internet. Aceasta metoda s-a impus recent ca fiind una dintre cele mai eficiciente si economice metode de promovare.

2 Avantajele folosirii Marketingului pe Internet

a)  Marketingul pe internet poate economisi bani si restrange bugetul de marketing;

Versiunile electronice de cataloage si brosuri nu trebuie sa fie tiparite, ambalate, depozitate si expediate. Cand clientii primesc informatiile despre produs nu este necesara angajarea de personal suplimentar pentru aceste operatiuni si astfel scad costurile.

Daca ne gandim la costurile legate de posta apeluri telefonice, tiparire si retiparire in cazul modificarilor a cataloagelor ajungem la concluzia ca este un procedeu extrem de rentabil. Costul pentru mai mai multe informatii este foarte redus daca nu chiar nul.

b) Marketingul pe Internet economiseste timp si reduce din pasii procesului de marketing.

Materialele de marketing nu mai trebuie asteptate de la tipografie. Timpul de trimitere a devenit instantaneu. Se scuteste astfel timpul de treimitere prin posta. Clientul poate sa-si ia informatia singur intr-un timp scurt in loc sa astepte sa ia legatura cu personalul firmei.

c)  Marketingul pe Internet ofera clientilor posibilitatea de a alege si a controla procesul de cumparare.

Fiecare client doreste sa afle mai multe informatii despre produs, doreste sa-l vizualizeze inainte de cumparare si doreste suport atat pentru momentul achizitiei cat si pentru postachizitie. El poate alege anumite caracteristici ale produsului ce urmeaza a fi cumparat (culoare, capacitate etc.) devenind astfel cea mai importanta parte a procesului de achizitie. Cu cat clientul devine mai implicat cu atat vanzarearea devine mai certa.

d) Marketingul pe Internet este bogat in informatii si interactiv

Interactivitatea este cheia catre un client multumit. Internetul permite clientilor accestul la informatii in mod rapid si complet. Din punct de vedere al interactivitatii exista mai multe avantaje:

Permite cresterea calitatii relatiei contribuind la stabilirea unui dialog viu si convingator;

Dinamizeaza interactiunea si asigura o memorare optima a informatiilor solicitate;

Argumentarea nu poate fi deformata prin permisiunea de a ajunge la esential. Comerciantul isi poate argumenta informatiile.

Exista si avantajul comerciantului prin obtinerea de feedback gratis, rapid si updated.

e)  Marketingul pe Internet ofera o raspandire internationala in timp real;

Internetul este cea mai completa legatura intre toate tarile lumii. Mediul de afaceri este din ce in ce mai globalizat, internetul fiind un loc de intalnire stabil intre oameni de afaceri. Se inlatura astfel barierele legate de distanta atat catre clienti cat si catre partenerii de afaceri.

f)   Marketingul pe Internet reduce barierele de intrare si ofera posibiliatti egale de acces.

Facand afaceri on line discriminarile legate de rasa, etnie si de marimea afacerii sunt reduse. Lumea internetului uniformizeaza atat clientii cat si partenerii.

g)  Marketingul pe Internet poate fi disponibil continuu

O afacere 24ore 7 zile pe saptamana este visul oricarui client ocupat si cosmarul fiecarui angajat. Intenetul inlocuieste angajatul si ofera orice seviciu dorit non stop. Contactul permanenet cu clientii, furnizorii si partenerii reprezinta cheia catre succes si mai ales catre fidelizarea clientilor.

In concluzie Marketingul pe Internet are urmatoarele avantaje in fata marketingului traditional:

Costuri reduse drastic;

Timp redus sau chiar instantaneu;

Interactivitate crescuta;

Globalizare;

Disponibilitate 24 de ore pe zi 7 zile pe saptamana.

Marketingul online ofera avantajul prezentarii de materiale promotionale interactive care pot intruni asteptarile fiecarui tip de cumparator. In loc sa creeze un mesaj unic, asa cum se intampla in promovarea de masa, marketingul online permite crearea de 'brosuri interactive' care permit potentialilor clienti sa aleaga informatia pe care vor sa o vada si momentul cand vor sa o vada. Pe Internet, companiile pot crea prezentari de vanzare individualizate, care sa se muleze pe nevoile fiecarui cumparator. Marketingul online permite companiilor sa-si tinteasca clientii intr-un mod in care marketingul pe mediile traditionale nu poate. Mesajele individualizate, vanzarea unu-la-unu si plasarea unui mesaj publicitar in interiorul unei cantitati insemnate de informatie utila fac regula. Publicitatea online este mai apropiata de vanzarea personala decat orice altceva.

3 Reguli ale promovarii eficiente prin internet

O promovare pe internet nu aduce neaparat un succes al afaceri. Tratata necorespunzator o asemenea promovare poate aduce chiar insatisfactii ale consumatorului nemultumit de informatiile oferite de firma producatoare despre un produs pe care cumparatorul si-l doreste.

Vom incerca sa aratam in mare cateva dintre cerintele unei promovari de succes asa cum sunt ele prezentate in cartea de Cybermarketing-Gheorghge Orzan si Mihai Orzan:

Oferirea unui serviciu. Serviciul oferit trebuie sa fie bine prezentat si mai ales actualizat. Accesul la informatia necesara clientului trebuie sa fie facila atat din punct de vedere al timpului de incarcare cat si ca numar de pasi efecuati pentru a ajunge la informatia dorita.

Informarea la timp. Clientul va reveni pentru a primi cele mai recente informatii despre produs chiar acolo unde acesta este prezentat. Avantajul unei informatii proaspete si corecte s-a dovedit a fi mai eficienta decat multe alte metode de promovare.

Feed Back. Interactivitatea site-ului scuteste pe de o parte firma de cheltuieli specifice cercetarilor de piata, dar cel mai important face ca clientul sa fie direct implicat in procesul de achizitionare a unui produs. Importanta acordata opiniei clientului se rasfrange direct asupra deciziei de cumparare.

Cerinte Globale. Potentialul client care acceseaza informatia de pe internet nu are o tipologie anume. El este diferit si are asteptari proprii. De aceea informatia oferita trebuie sa fie generala si mai ales inteligibila pentru orice utilizator. Folosirea unei variante intr-o limba de circulatie internationala aduce utilizatori, clienti globali.

Adancimea Informatiei. Marketerul trebuie sa asigure o informatie foarte detaliata. Desi informatiile generale sunt cele mai accesate, totusi informatiiile detaliate fac diferenta intre produse si in final pe baza lor se ia decizia de cumparare.

Integrarea Marketingului pe Internet. Acest tip de marketing trebuie integrat in strategia generala de marketing cu tot ce inseamna asta, inclusiv buget. Informatiile aflate pe internet in scop de marketing trebuie cunoscute de toti angajatii.

Participarea pe Internet. Aceasta insemna mult mai mult decat prezentarea firmei printr-un site. Se refera la participarea la grupuri de discutii pe teme apropiate afacerii respective si chair postarea de anunturi in scopul gasiri de parteneri de afaceri pe diferite forumuri si alte grupuri de discutii.

Design Impecabil. Un design impecabil inseamna mai mult decat unul atractiv. Pe langa criteriul de a se face placut prin aspect trebuie sa nu fie foarte bogat in imagini pentru ca oboseste si mai ales sa nu ia mult timp pentru incarcare.

Considerarea tuturor optiunilor. Site-ul companiei ramane cel mai important in promovarea pe internet. Nu trebuie neglijate insa nici celelalte metode de marketing pe internet care ajuta atat la promovare cat si la intensificarea traficului pe pagina companiei.

Politicile acceptabile de utilizare. In primul rand cunoasterea Internetului si a regulilor ce guverneaza aceasta retea. In primul rand spamurile nu sunt tolerate. Publicitatea fortat oferita potentialului client. Se pot insa folosi metode de crestere a numarului de vizitatori ai site-ului. Proiectarea site-ului in asa fel incat sa fie usor de gasit si accesat de catre utilizatori este una dintre cele mai eficiente metode de marketing.

Securitatea. Securitatea este esentiala cand se fac tranzactii on line. De asemenea confidentialitatea este importanta atunci cand se cere inscrierea datelor personale pentru crearea unui cont. Aceste date nu trebuie folosite in alt scop decat cel pentru care au fost cerute decat cu acordul utilizatorului.

4 Promovarea site-ului prin intermediul

motoarelor de cautare

Dintre metodele consacrate de Marketing pe Internet si reclama on-line, promovarea site-urilor web prin intermediul motoarelor de cautare s-a impus la ora actuala ca cea mai profitabila varianta de publicitate pe Internet, in primul rand datorita costurilor zero, in al doilea rand datorita vizitatorilor de calitate pe care ii garanteaza aceasta metoda de ridicare a audientei site-urilor web.

Motoarele de cautare sunt programe special proiectate sa exploreze web-ul, deplasandu-se automat de la un site web la altul pe calea legaturilor existente intre site-uri. Nu exista interventia operatorului uman, in general intregul proces de investigare a web-ului, culegere de informatii si clasificare a acestora realizandu-se prin mijlocirea robotului.

Directoarele web difera de motoarele de cautare prin aceea ca se constituie in fapt ca si colectii de site-uri investigate si clasificate de operatori umani.

Regula valabila la inscrierea site-ului in directoare web, respectiv motoare de cautare: Ordinea de promovare a unei pagini web (site) ar trebui sa fie mai intai inscrierea in directoarele web, apoi in motoarele de cautare. Acest lucru deoarece este total nerecomandata utilizarea oricaror tehnici de optimizare mai mult sau mai putin artificiale atunci cand site-ul sau pagina urmeaza sa fie revizuite de un operator uman.

Dincolo de acest sfat cu caracter general, activitatea de marketing pe Internet axata pe procedee de optimizare pentru motoarele de cautare (in engleza 'SEM = Search Engine Marketing'), are ca scop final surclasarea site-urilor concurentei in clasamentele generate de motor la o cautare dupa un termen oarecare. Printre elementele de pagina care trebuiesc luate in considerare in procesul de optimizare a paginilor unui site web, se numara:

Alegerea corecta a domeniului

Motoarele de cautare si directoarele web considera numele de domeniu ca fiind extrem de relevant din punct de vedere al cuvintelor cheie relative la tematica site-ului. Este practic un element unic care nu se poate falsifica.

2. Alegerea corecta a titlurilor de pagina

Majoritatea motoarelor de cautare acorda o atentie deosebita cuvintelor cheie continute in cadrul tagului titlu de pagina:

Exemplu: <TITLE>Accesorii telefoane celulare</TITLE>

Titlul paginii web este acela pe care motoarele de cautare il afisaza in listingurile rezultate in urma unei cautari. Scopul propriu zis al optimizarii nu este motorul de cautare in sine ci sporirea sanselor ca site-ul sa fie gasit si vizitat de catre persoanele interesate de informatiile si/sau produsele oferite.

Exista o regula de bun simt care ne spune sa limitam titlurile de pagina la 60 de caractere. Daca nu o facem noi, cu siguranta ca o va face motorol de cautare, trunchiind propozitia.

3. Strategii de alegere a cuvintelor cheie

Este o etapa cronologica critica in proiectarea unui site de succes. Cuvintele cheie reprezinta insasi tematica site-ului. Ele vor fi incluse intr-o masura cat mai mare si intr-un mod cat mai divers in toate elementele de pagina, devenind astfel reprezentative pentru tematica site-ului.

Notiuni suplimentare care trebuiesc avute in vedere la implementarea in site a tematicii reprezentate cu ajutorul cuvintelor cheie alese:

Proeminenta cuvintelor cheie

Denistatea de cuvinte cheie

Relevanta cuvintelor cheie

4. Linkuri text

Un astfel de link contine cuvinte cheie atat in URL, cat si in titlu si mai ales in textul propriuzis al linkului, contribuind in mod indirect la succesul site-ului vizat.

5. Prima pagina (index.html) a unui site

Daca pentru toate paginile site-ului toti factorii de clasament se situeaza la egalitate, pagina de index va avea intr-un listing de rezultate prioritate la afisare mai mare decat a tuturor celorlalte pagini din site. De aici rezulta imediat ca pagina de index constituie automat cea mai importanta pagina din site, deci centrul tuturor eforturilor de optimizare.

6. Imagini

Tagul IMG nu este unul din tagurile preferate ale motoarelor de cautare. Acest lucru datorita faptului ca motoarele de cautare nu reusesc sa determine ce reprezinta o poza din punct de vedere al mesajului transmis utilizatorului si sa o claseze atfel mai mult sau mai putin favorabil relativ la continutul paginii. Se poate aloca insa un anumit grad de relevanta imaginilor prin utilizarea atributului ALT.

7. JavaScript, Flash, Cadre

Asa cum motorul de cautare nu poate intelege fisierele imagine, la fel nu poate intelege JavaScript-urile sau Flash-urile. Practic nu exista - din punct de vedere al relevantei de continut - abordari utile ale acestor doua elemente, care sa acorde un surplus de relavanta paginii. Intrebuinate insa excesiv si fara o strategie de organizare, acestea pot chiar dauna. Cadrele de obicei sunt considerate o sursa de confuzie atat pentru motoare cat si pentru utilizator si in consecinta paginile in cauza nu sunt, in general, indexate.

8. Headere

Motoarele de cautare acorda in general o relevanta mare textului si cuvintelor cheie gasite ca facand parte din taguri header. Tagurile header sunt tagurile: <H1>, <H2>, <H3>, <H4>, <H5>, <H6>. Acestea au de fapt rolul de marca subtitluri de diferite dimensiuni in corpul documentului web.

9. Metataguri

Pentru inceput trebuie explicat ca meta tagurile nu reprezinta altceva decat un text apartinand codului paginii HTML, care pe langa faptul ca nu este niciodata afisat utilizatorului, are drept scop oferirea unei descrieria sumare a continutului paginii pentru motoarele de cautare. De multi ani de zile insa, aceasta parte a unui document HTML este cu desavarsire ignorata de o buna parte a motoarelor de cautare de referinta pe web.

Totusi, cele mai importante taguri meta sunt urmatoarele:
Descrierea meta : <meta name='description' content='Ultimele noutati'>
2. Cuvintele cheie meta: <meta name='keywords' content='telefoane celulare'>
Reguli pentru folosirea corespunzatoare a cuvintelor cheie in tagurile meta:

A se evita repetarea cuvintelor cheie in tagurile meta.

A se folosi numai cuvinte relevante pentru continutul tematic al site-ului.

A se evita cuvinte reprezentand marci inregistrate.

10. Tematica

Indexarea tematica este un concept dezvoltat de catre echipele din spatele celor mai mari motoare de cautare din lume, acest lucru pentru a putea raspunde la interogari dintre cele mai complexe cu cele mai relevante rezultate posibil. Pana nu de mult, motoarele indexau fiecare pagina a unui site in mod individual, categorisind-o exclusiv din punct de vedere al continutului si codului ei. In cazul indexarii tematice insa, motorul de cautare va lua in calcul un numar mare sau foarte mare de documente inrudite (paginile site-ului in cauza plus paginile care trimit legaturi din exterior catre site-ul respectiv), identificand tot acest conglomerat de pagini cu un sistem de informatii structurate, caruia pe cat posibil ii va atribui o tema centrala, dedusa din analiza globala facuta. Raportandu-se la aceasta tema, fiecare pagina va fii mai apoi apreciata ca mai mult sau mai putin importanta in acest sistem, atat din punct de vedere al temei centrale cat si al subiectelor particulare derivate de la aceasta.

Elementele de optimizare prezentate aici fac parte dintr-un amplu procedeu de pregatire a site-ului in vederea unui comportament ireprosabil in clasamentele motoarelor de cautare precum Google, Yahoo, MSN, etc O campanie de marketing pe Internet va trebui sa inceapa si sa se termine cu tehnici dedicate obtinerii unor clasamente favorabile in listing-urile motoarelor. Procesul nu este nici unul simplu si nici unul rapid, iar in cazul unui site de mari dimensiuni poate fii extrem de laborios, trebuind sa garanteze ca peste cateva luni site-ul nu cade in clasamente trebuind relocat, reproiectat, relink-uit. Dincolo de asta, activitatea de SEO (Search Engine Optimization) poate asigura succesul unui site pe Internet si prosperarea online a afacerii intr-un mod pe care o simpla publicitate platita nu o va face niciodata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2280
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved