CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Produsele globale
La ora actuala exista o tendinta catre componente si piese standardizate, care sunt integrate intr-un produs finit. Aceasta abordare modularizata apare in industria automobilelor, unde producatorii americani si europeni incearca sa creeze componente globale pentru a face fata concurentei japoneze. Prima masina mondiala a fost introdusa de catre firma Ford, prin modelul sau Ford Escort care a fost asamblat simultan in SUA, Marea Britanie si Germania din componente produse in zece tari. Firma a economisit costuri legate de dezvoltarea produsului in valoare de sute de milioane de dolari datorita motoarelor, transmisiilor, sistemelor de aer conditionat si rotilor standardizate. Cu toate acestea, masinile americane si europene erau diferite. Masina globala a firmei Ford, Mondeo a fost lansata in 1993 in Europa si in 1994 in SUA.
Pe masura ce Ford folosea proiecte comune pentru piete de pe trei continente, unele firme japoneze se indreptau in directie opusa. Strategia urmata de firmele japoneze a fost numita " strategia tripolara". Aceasta strategie permitea firmelor sa imparta cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea intr-un sistem de productie din intreaga lume. Regiunile se pot ajuta intre ele cand cererea este prea mare sa prea mica iar echipele de proiectare sunt foarte aproape de piete, asigurand o acceptare maxima a modelelor.
O schimbare majora in strategia de dezvoltare a produselor a constituit-o modularizarea, care implica dezvoltarea unor module standard care puteau fi usor conectate cu alte module standard pentru a creste varietatea produselor. De exemplu, firma General Motors a stabilit o arhitectura de produs modular pentru toate proiectele sale de automobile la nivel global. Modelele viitoare vor fi proiectate folosind combinatii de componente de la peste 70 de module de baza si aproximativ 100 de componente mecanice.
Provocarile cu care s-au confruntat firma Ford si alti producatori de automobile sunt similare cu cele intalnite de producatorii de produse industriale si de consum din intreaga lume. Presiunea costurilor ii forteaza sa standardizeze iar presiunea pietei necesita o mai mare adaptare. Aceste companii vor castiga prin cresterea numarului de componente standardizate si mentinerea in acelasi timp a abilitatii de a adapta produsele pentru fiecare segment de piata.
Rezumat: Alegerea unui anumit tip de strategie de produs corelata cu strategia de promovare depinde de nevoia pe care o satisface produsul, de preferintele clientilor, puterea de cumparare si de costurile adaptarii sau standardizarii.
Intrebari:
1) Pentru adaptarea unui produs la cerintele specifice unei piete mentionati care din componentele produsului trebuie modificate. Exemplificati.
Identificati cateva marci globale. Care sunt motivele succesului marcilor respective? Discutati.
Descrieti diverse combinatii de strategii produs-promovare alese de firme.
Dati exemple de factori ce tin de piata care determina adaptarea produselor.
Care sunt avantajele si dezavantajele adaptarii si standardizarii produselor?
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1101
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved