Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Stadiile organizarii de marketing

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micStadiile organizarii de marketing

Pornind de la studiile de marketing elaborate de W.J.Stanton - recunoscut ca mare specialist in domeniu - se pot defini trei stadii de organizare a activitatii firmei pe baza conceptului de marketing.STADIUL I. In cadrul acestui stadiu, firma producatoare are un compartiment de vanzari care are misiunea de a infaptui functia comerciala a firmei, ca pe o functie de baza, alaturi de cea de productie, finante, etc.). O serie de activitati de marketing (cercetarea de marketing, programarea de marketing etc.) nu se practica, iar altele sunt coordonate de alte compartimente, cum sunt cele de proiectare si dezvoltarea productiei.

In acest stadiu, orientarea firmei este aceea care vizeaza dezvoltarea productiei.

STADIUL II. In cadrul acestui stadiu, desi conceptia si activitatea de marketig nu sunt inca ridicate la rangul unei functii de baza a firmei, multe activitati care, in stadiul I, se realizau in alte compartimente, sunt transferate compartimentului de vanzari, in cadrul caruia, pot apare chiar sectoare specializate in activitatile de marketing; alte activitati cum sunt: proiectarea si distributia fizica, controlul stocurilor etc., raman in continuare in competenta altor compartimente din structura firmei (figura 11).

Orientarea firmei, in acest stadiu, consta in promovarea si vanzarea produselor.


Organizarea activitatii de marketing in compartimente nespecializateSTADIUL III. Este stadiul in care marketingul devine functie esentiala a firmei producatoare sau comerciale. Echivaleaza cu etapa in care marketingul poate fi declarat ca subsistem integrat in sistemul de management al firmei; alaturi de alte compartimente de baza, apare si cel de marketing care este direct subordonat conducerii firmei, iar toate activitatile de marketing trec in subordinea acestui compartiment.

Orientarea firmei, in acest stadiu consta in crearea sectoarelor de marketing ca subsisteme a sistemului de conducere al firmei.


Organizarea compartimentului de marketing integrat


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site