Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Structura pietei

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Structura pietei

Piata nu este formata dintr-un ansamblu omogen de consumatori, ci dintr-o mare diversitate de segmente aflate intr-o continua transformare si miscare sub aspectul nevoilor, dorintelor si comportamentelor de consum. Avand in vedere resursele limitate ale companiilor, acestea nu se vor adresa intregii piete, ci vor incerca sa gaseasca acele segmente carora le pot satisface cel mai bine nevoile si dorintele. Segmentarea pietei cuprinde metode si tehnici de fractionare a pietei in raport cu anumite criterii, avand ca rezultat final identificarea segmentelor de piata. Segmentul de piata reprezinta un grup de consumatori cu caracteristici si nevoi comune sau cat mai apropiate.



Pentru a fi eficiente, segmentele de piata trebuie sa indeplineasca cinci conditii:

sa fie masurabile;

sa fie relevante;

sa fie accesibile;

sa poata fi diferentiate;

sa se poata actiona asupra lor.

Principalele variabile de segmentare sunt redate in tabelul urmator:

Variabile geografice

Variabile psihografice

Regiunea

Populatia

Densitatea

Clima

Clasa sociala

Stilul de viata

Personalitatea

Variabile demografice

Variabile de comportament

Varsta

Sexul

Numarul de membri ai familiei

Ciclul de viata al familiei

Venitul

Ocupatia

Pregatirea

Religia

Rasa

Nationalitatea

Situatiile (obisnuite, speciale)

Avantajele (calitatea, intretinerea, pret redus, viteza etc.)

Statutul consumatorului (nonconsumator, consumator)

Frecventa utilizarii

Fidelitatea

Starea de pregatire in vederea cumpararii

Atitudinea fata de produs

Segmentarea evidentiaza posibilitatile de care dispune firma pentru a satisface diferite categorii de consumatori. Organizatia trebuie sa evalueze diferitele segmente si sa se decida asupra carora sa isi indrepte eforturile.

Dintre segmentele de piata identificate, firma le va alege pe acelea pe care le poate satisface. Segmentul tinta este segmentul asupra caruia firma isi concentreaza actiunile si eforturile de marketing, cu scopul atingerii obiectivelor strategice propuse.

Instrumentele de evaluare si de alegere a pietelor tinta se refera la:

a)   marimea si potentialul de crestere a segmentului;

b)   atractivitatea segmentelor (fortele lui Porter);

c)   obiectivele si resursele firmei.

Dupa evaluarea segmentelor urmeaza ca firma sa se decida care si cate segmente urmeaza sa deserveasca. Firma poate sa tina seama de cele cinci moduri de alegere a pietei tinta:

Concentrarea asupra unui singur cuplu produs/piata;

Specializarea selectiva;

Specializarea pe piata;

Specializarea pe produs;

Acoperirea intregii piete.

Marketing nediferentiat: firma poate ignora diferentele existente intre segmentele de piata, incercand sa acopere intreaga piata cu o singura oferta. Firma se concentreaza mai mult asupra elementelor comune ale nevoilor consumatorilor si mai putin pe elementele care le diferentiaza.

Marketing diferentiat: firma actioneaza pe cateva segmente ale pietei si realizeaza programe de marketing diferite pentru fiecare segment.

Metodele de structurare a pietei se impart in doua mari categorii: metode de segmentare a pietei (A) si metode de tipologie a pietei (B).

(A) Segmentarea pietei

Prin segmentare, colectivitatea este fractionata continuu, urmarindu-se obtinerea unor segmente cat mai omogene (dispersia din interiorul acestora sa fie minima), concomitent cu asigurarea unui grad de eterogenitate cat mai mare intre segmente (dispersia dintre acestea sa fie maxima).

Segmentarea pietei cauta o relatie de dependenta intre un grup de variabile independente, notate Xj si o variabila dependenta, Y.

Y = f(X1, X2,., Xj,., Xn)

Operatia de segmentare presupune:

tabelarea variabilei dependente, in functie de fiecare variabila independenta, rezultand un tabel de contingenta;

X1 . Xj . Xn

Y1

Yi

Ym

x11 . x1j . x1n

. .

. .

. .

xi1 . xij . xin

. .

. .

. .

xm1 . xmj . xmn

K1

Ki

Km

X1 . Xj . Xn

X

unde:

X1,.,n - starile variabilei independente;

Y1,.,m - starile variabilei dependente;

K1,.,m - indivizii care au acelasi comportament;

Ki = xi1 + . + xij + . + xin

reducerea numarului de segmente, de obicei, la doua, pentru fiecare variabila independenta;

selectarea variabilei in functie de care se va face segmentarea (avand mai multe criterii, se cauta cel mai important, influent);

dirijarea alegerii unui segment provizoriu urmator, care poate fi declarat final si lasat ca atare sau poate fi impartit in continuare, de obicei in doua segmente etc.;

se utilizeaza testul χ2, care porneste de la ipoteza nula ca nu exista nici o legatura intre variabilele Xj si Y.

Etape de lucru:

a)     se efectueaza un sondaj asupra colectivitatii generale, in urma caruia obtinem valorile efective observate ale lui Xj si Y. Aceste valori sunt trecute intr-un tabel.

b)     Se calculeaza valorile teoretice pe baza ipotezei nule, adica pe baza presupunerii ca nu exista legatura intre variabilele Xj si Y. Se noteaza:

Θij = ,    i =; j =

c)     Se masoara diferenta dintre valorile observate si cele calculate, pe baza ipotezei nule, adica valoarea calculata a lui χ2:

d)     Valoarea lui χ2 are o anumita distributie de probabilitate, data de Tabelul lui Fischer (Anexa 3). Distributia lui χ2 arata ca pentru un anumit numar de grade de libertate, exista o anumita probabilitate ca χ2 sa ia o valoare specifica intr-un numar infinit de sondaje repetate, de o anumita marime, din aceeasi colectivitate in care se stie ca nu exista nici o relatie cauzala, adica nici o legatura intre caracteristicile studiate. Se noteaza cu g numarul gradelor de libertate:

g = (m - 1)(n - 1)

Pentru un anumit numar de grade de libertate si o anumita probabilitate, conditia ca ipoteza nula sa fie respinsa si deci Y sa fie dependent de Xj este:

χ2calculat χ2tabelar

Folosirea testului χ2 presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:

observatiile esantionului sa fie independente unele fata de altele si sa fie extrase la intamplare;

esantionul trebuie sa contina minim 50 de indivizi;

valoarea lui χ2 trebuie calculata pe baza unor date absolute, nu pe baza de procente, proportii sau rapoarte.

(B) Tipologia pietei

Analiza tipologica a pietei cuprinde totalitatea metodelor si tehnicilor folosite in analiza si structurarea datelor referitoare la o anumita populatie cu scopul de a identifica si caracteriza tipurile care o compun. Analiza tipologica a pietei se caracterizeaza prin faptul ca tipurile se constituie in mod progresiv, pornind de la un singur cumparator, prin acumularea treptata de noi indivizi.

Se introduc notatiile:

Z reprezinta numarul de chestionare;

n - numarul de intrebari ale chestionarului;

ki - numarul de posibilitati de raspuns la intrebarea i;

pij, qij - coordonata raspunsului din chestionarul p, respectiv q la intrebarea i, posibilitatea de raspuns j;

m - numarul de tipuri admise a se forma.

i

n

1 . j . k1   

1 . j . ki

1 . j . kn

p

pij

q

qij

Z

Coeficientul de corelatie tipologica intre doua chestionare p si q este:

Valorile limita, intre care este cuprins coeficientul de corelatie tipologica intre doua chestionare p si q, sunt 0 si 1.

Se noteaza cu F pragul de exigenta. Acesta este o limita minima impusa pentru gradul de omogenitate a doi indivizi, respectiv a doua chestionare din tabel.

Daca Cpq F, atunci chestionarele "p" si "q" intra in acelasi tip.

Daca Cpq < F, atunci fiecare dintre chestionare va intra intr-un nou tip (cei doi indivizi fac parte din doua tipuri diferite).

Reguli de prelucrare a raspunsurilor din chestionare:

  1. Pentru fiecare chestionar h, se calculeaza coeficientul de corelatie tipologica intre chestionarul h si fiecare tip existent in acel moment:

hij - coordonata raspunsului din chestionarul h la intrebarea i, posibilitatea de raspuns j;

rij - coordonata tipului Tr la intrebarea i, posibilitatea de raspuns j (rij este media aritmetica a coordonatelor componentelor tipului Tr).

  1. Se compara CTr,h cu pragul de exigenta F. Daca CTr,h F, atunci chestionarul "h" intra in tipul Tr. Daca CTr,h < F, atunci chestionarul "h" nu va face parte din tipul Tr.

Obs.: Daca exista mai multe tipuri pentru care CTr,h F, atunci chestionarul "h" va intra in tipul cu CTr,h maxim.

  1. Daca intr-un tip existent intra un chestionar nou, se recalculeaza coordonatele tipului respectiv.
  2. Daca CTr,h < F,    r =, se recalculeaza pragul de exigenta dupa relatiile urmatoare:

(limita minima pana la care se poate

cobori cu pragul de exigenta)

Etape de lucru:

a)     Se calculeaza pragul de exigenta initial.

b)     Se analizeaza coordonatele primelor doua chestionare din tabel, calculand C12. Daca C12 F, atunci chestionarele 1 si 2 se reunesc, formand tipul T1. Daca CTr,h < F, atunci chestionarul va forma tipul T1, iar chestionarul 2 - tipul T2 .

c)     Se analizeaza in continuare chestionarele urmatoare, respectand regulile 1, 2 si 3 si formand tipurile T1, T2,.Tm.

Daca CTr,h < F, r =, atunci se calculeaza coeficientul de corelatie tipologica dintre tipuri:

Se extrage CTr,Tv maxim si CTr,h maxim si se compara.

Daca CTr,h max CTr,Tv max, atunci chestionarul "h" intra in tipul Tr si se aplica regulile 3 si 4. Daca CTr,h max < CTr,Tv max , atunci se reunesc tipurile Tr si Tv, iar chestionarul "h" va forma un nou tip . Pentru reuniunea Tr+Tv se aplica regulile 3 si 4.

Intensitatea omogenizarii unui tip se simbolizeaza cu Ir.

unde: - energia informationala minima posibila, simbolizata prin 0 (), respectiv efectiva, simbolizata prin 1(), pentru tipul Tr;

- coordonata tipului Tr la intrebarea i, posibilitatea de raspuns j, in conditiile energiei informationale minim posibila (0), respectiv a celei efective (1).

Energia informationala minim posibila reflecta gradul minim posibil de omogenitate. Acesta se obtine in cazul unei distributii cat mai uniforme a raspunsurilor componentelor tipului pe fiecare posibilitate de raspuns de la fiecare intrebare.

Energia informationala efectiva reflecta gradul efectiv de omogenitate a unui tip pe baza coordonatelor finale ale acestuia.

    Verificati-va cunostintele

  1. Care sunt conditiile existentei pietei?
  2. Care sunt elementele analizate in cadrul studiului pietei?
  3. Care sunt parametrii care definesc dimensiunile pietei?
  4. Care sunt variabilele de segmentare a pietei?
 


Aplicatii

Aplicatia 7: Testul de semnificatie

La salonul auto, desfasurat in acest an s-a efectuat un sondaj in randul a 1000 de persoane, referitor la aprecierea modelului anului. S-au obtinut urmatoarele rezultate:

Aprecieri

Femei

Barbati

18-36 ani

37-55 ani

Peste 55 ani

Favorabile

Nefavorabile

Sa se stabileasca daca exista deosebiri in aprecierea noului model in functie de sexul si varsta persoanelor intervievate, pentru un nivel de semnificatie de 5% (Anexa 3).

Pentru testarea gradului de semnificatie a diferentelor de opinie intre subiectii constituiti in doua sau mai multe esantioane independente, cu privire la o caracteristica cercetata, se poate utiliza testul neparametric χ2:

unde :

r si k reprezinta numarul de randuri si respectiv de coloane ale tabelului de contingenta;

Oij - frecventele randului i si ale coloanei j care rezulta din observare;

Aij - frecventele randului i si ale coloanei j care se asteapta sa rezulte conform ipotezei nule.

Marimile Aij se determina prin inmultirea frecventei marginale a randului i cu cea a coloanei j si impartirea produsului la marimea esantionului.

Valorile rezultate prin utilizarea formulei au o repartitie de esantionare care poate fi aproximata de o repartitie χ2 cu (r-1)(k-1) grade de libertate. Daca valoarea calculata a lui χ2 este egala sau mai mare decat valoarea teoretica (tabelara) corespunzatoare unui numar de grade de libertate si unui anumit grad de semnificatie, atunci ipoteza nula nu se accepta.

Ipoteza nula presupune ca repartitia aprecierilor pe total ar trebui sa aiba aceleasi proportii si in cadrul fiecarei subgrupe.

Aprecieri

Femei

Barbati

Total

18-36 ani

37-55 ani

Peste 55 ani

Total

Favorabile

(399)

Nefavorabile

Total

In functie de sex:

A11 = = 301    A12 = = 399

A21 = = 129    A22 = = 171

χ2calculat =

χ2calculat = 1,57

χ2calculat se compara cu χ2tabelar pentru (r-1)(k-1) grade de libertate; in cazul nostru pentru (2-1)(2-1), adica 1 grad de libertate. Valoarea tabelara a lui χ2 pentru 1 grad de libertate si un nivel de semnificatie de 5% este:

χ2tabelar = 3,84

χ2calculat < χ2tabelar se accepta ipoteza nula, adica aprecierile persoanelor intervievate nu sunt influentate de sex.

In functie de varsta:

A11 = = 450    A12 = = 153,75

A13 = = 146,25    A21 = = 150

A22 = = 51,25 A23 = = 48,75

χ2calculat = +

+ = 145,027

χ2calculat se compara cu χ2tabelar pentru (r-1)(k-1) grade de libertate; in cazul nostru pentru (2-1)(3-1), adica 2 grade de libertate. Valoarea tabelara a lui χ2 pentru 2 grade de libertate si un nivel de semnificatie de 5% este:

χ2tabelar = 5,99

χ2calculat > χ2tabelar ipoteza nula se respinge, adica aprecierile persoanelor intervievate sunt influentate de varsta.

Aplicatia 8: Gravitatia comerciala

Localitatea T are o populatie de 35.000 de locuitori si se afla la o distanta de 24 km fata de orasul A, cu 250.000 de locuitori si la o distanta de 36 km fata de orasul B, care are 300.000 de locuitori. Determinati care dintre cele doua orase (A sau B) au o atractie comerciala mai puternica asupra localitatii T.

In cazul nostru,

PA = 250.000 locuitori; DA = 24 km

PB = 300.000 locuitori; DB = 36 km

Orasul A exercita o forta de atractie comerciala mai mare asupra localitatii T, in comparatie cu orasul B.

Proportia celor doua forte se poate exprima, rezolvand sistemul:

CA = 0,66

CB = 0

 

66% (23.100 de locuitori) din populatia localitatii T este atrasa de orasul A, iar 34% (11.900 de locuitori), de orasul B.

Aplicatia propusa 5:

Determinati atractia comerciala a orasului Cluj-Napoca, cu o populatie de 375.000 de locuitori si intocmiti harta comerciala, utilizand informatiile din tabelul urmator:

Localitatea

Distanta (km)

Populatia

Alba-Iulia

Targu Mures

Zalau

Bistrita

Oradea

Cu ajutorul legii gravitatiei comerciale (legea lui Reilly), se poate determina aria unei localitati si se pot alcatui "harti comerciale" ale unor zone. In aceasta situatie, cunoscandu-se distanta dintre doua centre (A si B), precum si populatia acestora, se incearca sa se stabileasca punctul "x" pe traseul dintre cele doua centre, unde forta de atractie a celor doua centre este egala. Plecand de la formula de mai sus, un astfel de punct de interferenta presupune ca CA /CB = 1. Deci, rezulta ca:

Presupunand ca DA + DB = D, distanta de la punctul x pana la orasul A, respectiv B, se determina cu formulele:

si

Aplicatia 9: Segmentarea pietei

Firma "X" realizeaza un studiu de piata pentru o firma distribuitoare de mancare chinezeasca, ce doreste sa lanseze pe piata romanesca un nou sortiment. In vederea pozitionarii acestuia, se considera ca piata poate fi segmentata in functie de urmatoarele criterii: sex, varsta si venit. In urma administrarii chestionarelor in randul a 1500 de persoane, s-au obtinut urmatoarele date:

SEXUL

FEMININ

MASCULIN

VARSTA

VARSTA

< 21

>50

< 21

>50

V

E

N

I

T

U

L

< 2000

u.m.

consumatori

nonconsumatori

2000-4000 u.m.

consumatori

nonconsumatori

4001-6000 u.m.

consumatori

nonconsumatori

> 6000

u.m.

consumatori

nonconsumatori

Construiti arborele de segmentare, utilizand criteriile de segmentare in ordinea importantei lor. Arborele trebuie sa puna in evidenta marimea segmentelor obtinute, numarul utilizatorilor din fiecare segment si ponderea acestora in totalul segmentului.

Pentru problema propusa, rezultatele vor fi urmatoarele:

Xi

VENITUL

Ki

< 2000

> 6000

Y

xij

Θij

xij

Θij

xij

Θij

xij

Θij

consumatori

nonconsumatori

Xj

Θ11 =     Θ12 =

Θ13 =     Θ14 =

Θ21 = Θ22 =

Θ23 =     Θ24 =

χ2calculat = +

+ + = 41,13

g = (2 - 1)(4 - 1)=3

Valoarea tabelara a lui χ2 ( Anexa 3) pentru 3 grad de libertate si un nivel de semnificatie de 5% este:

χ2tabelar = 7,82

χ2calculat > χ2tabelar ipoteza nula se respinge, adica criteriul "venitul" este semnificativ si va fi utilizat la segmentare.

Xi

VARSTA

Ki

< 21

>50

Y

xij

Θij

xij

Θij

xij

Θij

xij

Θij

consumatori

nonconsumatori

Xj

Θ11 =     Θ12 =

Θ13 = Θ14 =

Θ21 =     Θ22 =

Θ23 =     Θ24 =

χ2calculat = +

+ + = = 4,56

g = (2 - 1)(4 - 1)=3

Valoarea tabelara a lui χ2 pentru 3 grad de libertate si un nivel de semnificatie de 5% este:

χ2tabelar = 7,82

χ2calculat < χ2tabelar ipoteza nula se accepta, adica criteriul "varsta" nu este relevant si nu va fi retinut pentru segmentare.

Xi

SEXUL

 

FEMININ

MASCULIN

Ki

Y

xij

Θij

xij

Θij

consumatori

nonconsumatori

Xj

Θ11 =     Θ12 =

Θ21 =     Θ22 =

χ2calculat =

χ2calculat = 12,41

g = (2 - 1)(2 - 1)=1

Valoarea tabelara a lui χ2 pentru 1 grad de libertate si un nivel de semnificatie de 5% este:

χ2tabelar = 3,84

χ2calculat > χ2tabelar ipoteza nula se respinge, adica criteriul "sexul" este semnificativ si va fi utilizat la segmentare.

Criteriul "venitul" este cel mai important (primul dupa care se va face segmentarea), iar al doilea este "sexul".

In redactarea arborelui de segmentare se vor lua in considerare consumatorii. Se stabileste conventia - fiecare segment va fi reprezentat printr-un dreptunghi cu urmatoarea structura:

2

3 4

 


In pozitia 1 se trece numarul utilizatorilor din cadrul segmentului, in pozitia 2 se trece numarul segmentului, in pozitia 3 va fi marimea segmentului, iar in pozitia 4 - ponderea utilizatorilor in totalul segmentului.


Aplicatia propusa 6:

In vederea patrunderii in consum a unui nou produs, se organizeaza o ancheta de piata pe un esantion de 1000 de persoane.

S-au obtinut urmatoarele rezultate:

MEDIUL

URBAN

RURAL

VARSTA

VARSTA

< 21

>50

< 21

>50

S

E

X

U

L

MASCULIN

consumatori

nonconsumatori

FEMININ

consumatori

nonconsumatori

Construiti arborele de segmentare, utilizand criteriile de segmentare in ordinea importantei lor. Arborele trebuie sa puna in evidenta marimea segmentelor obtinute, numarul utilizatorilor din fiecare segment si ponderea acestora in totalul segmentului.

Aplicatia 10: Tipologia pietei

O firma producatoare de tigari realizeaza un studiu de piata pentru determinarea aprecierilor de care se bucura marca "X" pe piata romaneasca. Chestionarul utilizat in acest scop cuprinde urmatoarele intrebari:

  1. Varsta:

a)      < 21 de ani

b)     21 - 40 de ani

c)      > 40 de ani

  1. Sunteti fumator?

a)        Da

b)       Nu

  1. Sexul:

a)        Feminin

b)       Masculin

  1. Frecventa de cumparare:

a)        Des

b)       Cateodata

c)        Rar

  1. Aprecierea produsului:

a)        Acord total

b)       Acord

c)        Indiferent

d)       Dezacord

e)        Dezacord total

Raspunsurile primite in 10 chestionare, luate la intamplare sunt cuprinse in tabelul de mai jos:

a

b

c

a

b

a

b

a

b

c

a

b

c

d

e

Se admite formarea a trei tipuri. Sa se caracterizeze fiecare tip obtinut si sa se determine intensitatea omogenizarii tipurilor.

Pentru problema propusa rezultatele vor fi urmatoarele:

a

b

c

a

b

a

b

a

b

c

a

b

c

d

e

T1

T2

T2'

T3

T1'

T3'

T3''

T1''

T3

T3'

T1

T2

T3

Se calculeaza pragul de exigenta:

F = = 0,8

Se iau in considerare primele chestionare si se calculeaza coeficientul de corelatie tipologica dintre ele:

C12 =

Deoarece C12 = F, chestionarele "1" si "2" vor forma tipul T1. Se calculeaza coordonatele acestui tip.

Se ia in studiu chestionarul "3" si se calculeaza coeficientul de corelatie tipologica dintre tipul deja format si acesta:

Deoarece < F, chestionarul "3" va intra in tipul doi (T2).

Se ia in studiu chestionarul "4" si se calculeaza coeficientii de corelatie tipologica dintre tipurile deja existente (T1 si T2) si acesta:

Deoarece = F, chestionarul "4" va intra in tipul doi. In urma introducerii acestuia in tipul doi, structura acestuia se modifica si ii vor trebui recalculate coordonatele (T2').

Pentru chestionarul "5":

Coeficientii de corelatie tipologica obtinuti sunt mai mici decat pragul de exigenta, deci chestionarul "5" nu se aseamana cu nici unul dintre tipurile existente. Se introduce chestionarul "5" in tipul trei (T3).

Pentru chestionarul "6":

Nici unul dintre cei trei coeficienti nu este mai mare sau egal decat pragul de exigenta. Fiind admisa formarea doar a trei tipuri, nu se mai poate crea un nou tip. Pentru a decide carui tip apartine chestionarul "6", se calculeaza coeficientii de corelatie tipologica dintre tipurile existente, luate doua cate doua:

Deoarece > , chestionarul "6" va intra in tipul unu. Se recalculeaza coordonatele tipului unu (T1') si pragul de exigenta (F').

F' =

Pentru chestionarul "7":

Deoarece > F', chestionarul "7" va intra in tipul trei. In urma introducerii acestuia in tipul trei, structura acestuia se modifica si ii vor trebui recalculate coordonatele (T3').

Pentru chestionarul "8":

Deoarece > F', chestionarul "8" va intra in tipul trei. In urma introducerii acestuia in tipul trei, structura se modifica si ii vor trebui recalculate coordonatele (T3'').

Pentru chestionarul "9":

Nici unul dintre cei trei coeficienti nu este mai mare sau egal decat pragul de exigenta. Pentru a decide carui tip apartine chestionarul "9", se calculeaza coeficientii de corelatie tipologica dintre tipurile existente, luate doua cate doua:

Deoarece < , chestionarul "9" va forma tipul trei (T3), iar chestionarele "5", "7" si "8" trec in tipul unu. Se recalculeaza coordonatele tipul unu (T1'') si pragul de exigenta (F'').

F'' =

Pentru chestionarul "10":

Deoarece > F'', chestionarul "10" va intra in tipul trei. In urma introducerii in tipul trei, structura acestuia se modifica si ii vor trebui recalculate coordonatele (T3').

Toate cele zece chestionare au fost introduse in cele trei tipuri admise a se forma.

Componenta tipurilor este urmatoarea:

T1

T2

T3

Intensitatea omogenizarii unui tip se calculeaza cu relatia:

, iar

Tipul T1 este format din sase componente:

Pentru prima intrebare exista 3 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru prima intrebare vor fi: ;

Pentru a doua intrebare exista 2 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru a doua intrebare vor fi: ;

Pentru a treia intrebare exista 2 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru a treia intrebare vor fi: ;

Pentru a patra intrebare exista 3 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru a patra intrebare vor fi: ;

Pentru a cincea intrebare exista 5 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru a cincea intrebare vor fi: .

Tipul T2 este format din doua componente:

Pentru prima intrebare exista 3 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T2 pentru prima intrebare vor fi: ;

Pentru a doua intrebare exista 2 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T2 pentru a doua intrebare vor fi: ;

Pentru a treia intrebare exista 2 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T2 pentru a treia intrebare vor fi: ;

Pentru a patra intrebare exista 3 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T2 pentrua patra intrebare vor fi: ;

Pentru a cincea intrebare exista 5 posibilitati de raspuns. Astfel, coordonatele tipul T1 pentru a cincea intrebare vor fi: .

Tipul T3 este format tot din doua componente, deci energia informationala minim posibila va fi egala cu cea calculata pentru tipul T2, adica:

Pe baza datelor obtinutete pana acum, se calculeaza intensitatea omogenizarii fiecarui tip:

Pentru caracterizarea fiecarui tip se foloseste structura chestionarului si ultimele coordonate ale fiecarui tip:

Tipul T1 este format din:

50 % persoane cu varste cuprinse in intervalul [21,40] de ani si 50 % persoane cu varsta mai mare de 40 de ani;

66,7 % persoane fumatoare si 33,3 % persoane nefumatoare;

persoane de sex feminin, in proportie de 100 %;

16,7 % persoane care cumpara "cateodata" si 83,3 % persoane care cumpara "rar";

66,7 % persoane care sunt de "acord" cu produsul si 33,3 % persoane "indiferente" fata de produs.

Tipul T2 este format din:

persoane cu varsta mai mica de 21 in proportie de 100 %;

50 % persoane fumatoare si 50 % persoane nefumatoare;

persoane de sex masculin, in proportie de 100 %;

100 % persoane care cumpara "cateodata";

100 % persoane care se caracterizeaza prin "dezacord total" fata de produs.

Tipul T3 este format din:

persoane cu varsta mai mica de 21 in proportie de 100 %;

100 % persoane fumatoare;

50 % persoane de sex masculin si 50 % persoane de sex feminin;

100 % persoane care cumpara "cateodata";

100 % persoane care se caracterizeaza prin "dezacord" fata de produs.

Aplicatia propusa 7:

Compania Dacia-Renault realizeaza un studiu de piata pentru determinarea aprecierilor de care se bucura marca Logan pe piata romaneasca. Chestionarul utilizat in acest scop cuprinde urmatoarele patru intrebari:

Varsta: a) 18-38 de ani, b) 39-58 de ani, c) peste 58 de ani;

Detineti un Logan?: a) Da, b) Nu;

Sexul: a) Feminin, b) Masculin;

Aprecierea produsului: a) Favorabila, b) Indiferenta, c) Nefavorabila.

Raspunsurile primite in sase chestionare luate la intamplare sunt cuprinse in tabelul de mai jos:

a

b

c

a

b

a

b

a

b

c

Se admite formarea a trei tipuri. Sa se caracterizeze fiecare tip obtinut



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2351
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved