Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Autocunoasterea consiliere profesionala

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micAUTOCUNOASTEREA CONSILIERE PROFESIONALA

De multe ori cunostintele, atitudinile si abilitatile personale sunt pe alta frecventa decat cea pe care fiecare o imagineaza: uneori suntem mai capabili, mai destepti si mai harnici decat ne imaginam, alteori nu Din narcisism, din lene, datorita perceptiei diferentiate sau altor factori de cele mai multe ori exista o diferenta intre ceea ce suntem cu adevarat in ochii celorlalti si ceea ce credem noi ca suntem.Ganditi-va la inregistrarile video sau audio cu voi! De cate ori ati fost impresionat (si nu neaparat pozitiv) de tonul vocii voastre. Ganditi-va la timpul petrecut in fata oglinzii, cat de bine va cunoasteti gesturile, limbajul trupului si cat de mult petrec alte persoane observandu-va cu sau fara intentie. Va intrebati daca au mai multe informatii relevante despre voi, despre ticurile fizice sau verbale? Cati prieteni v-au spus ca nu stiti sa spuneti glume? Cati prieteni v-au spus ca nu sunteti in stare sa schimbati o siguranta electrica? Cata atentie acordati acestui gen de feedback?

In prima instanta persoanele apropiate noua reprezinta cele mai bune oglinzi personale care pot furniza un feedback pretios legat de realitatea pe care o proiectam. Cunoasterea de sine se realizeaza prin introspectie pornind de la informatii externe suntem ceea ce suntem doar in raport cu ceilalti din jur nu ne putem construi identitatea personala in acest caz pornind de la un vacuum. De aceea este important ca fiecare sa-si construiasca o retea de persoane inteligente, atente, sincere (parinti, prieteni, colegi, sot, sotie etc) pe care sa le asculte cu adevarat, trecand de orgoliile personale si intelegand acest proces drept unul de dezvoltare, de intarire a autocunoasterii. In acest context incep sa apara indiciile legate de vocatia fiecaruia, de inclinatiile ocupationale, de aspiratiile fiecaruia, de punctele forte si de punctele slabe.

Al doilea pas, care aprofundeaza autocunoasterea, implica persoane sau institutii care ofera consiliere profesionala. Evident acest gen de consiliere profesionala trebuie sa reprezinte un proces aproape continuu, plasat in scoala generala, liceu, facultate, oficiile de munca si somaj (institutii publice) si in firme de instruire si consiliere profesionala (institutii private). Altfel spus fiecare pentru fiecare etapa a vietii trebuie asigurata nevoia de consiliere profesionala. De asemenea instrumentele si tehnicile (teste de personalitate, teste de aptitudini, teste proiective etc) isi indeplinesc mai bine rolul daca sunt adaptate unor grupuri tinta: elevi, studenti, tineri, adulti, persoane in varsta, someri, persoane cu deficiente, persoane de alta etnie sau unor domenii de activitate: armata, sanatate, educatie etc. De data aceasta autocunoasterea nu este un proces general, de conturare a identitatii personale, ci unul de conturare a identitatii profesionale.

Unul dintre cele mai cunoscute teste de personalitate folosite in managementul carierei este cel al lui John L. Holland, un psiholog american. Inventarul Preferintelor Ocupationale (Vocational Preference Inventory - VPI) pleaca de la premisa ca oamenilor le place sa fie in compania altor persoane care au personalitati asemanatoare si ca aceasta preferinta duce la alegerea unei cariere in care sansa de a intalni persoane de acelasi gen este mare. Testul identifica sase tipuri de personalitate: realist, investigativ, artistic, social, intreprinzator si conventional (Figura n. Modelul Holland RAISEC) si sase tipuri de medii de munca: realist, investigativ, artistic, social, intreprinzator si conventional. Probabilitatea ca o persoana sa fie multumita, confortabila la locul de munca si sa aiba succes creste cu cat gradul de potrivire dintre tipul sau tipurile de personalitate dominanta si mediul de munca este mai mare.
Figura 1. Modelul Holland (RIASEC: realistic, investigative, artistic, social, enterprising, conventional)

Este important astfel ca fiecare persoana sa fie constienta de tipul sau de personalitate, de domeniul de activitate, de ocupatiile posibile si de valorile centrale ale unui astfel de mediu (Tabelul n. Descrierea modelului Holland) pentru a avea coordonatele carierei perfecte pe care trebuie sa o urmareasca.


Realist
tehnic

Investigativ
stiinta

Artistic
arte

Social
servicii sociale

Intreprinzator

negocieri afaceri

Conventional
proceduri afaceri

Descriere

Prefera activitati care cer manipularea fizica a obiectelor, intr-un mediu profesional bine ordonat, cu putine cerinte sociale.

Prefera activitati ce implica observarea si analiza fenomenelor pentru a-si dezvolta cunoasterea si intelegerea mediului in care traiesc.

Prefera activitatile ambigue si nesistematice ce implica forme expresive de scriere si comunicare verbala sau vizuala.

Prefera activitati ce implica informarea, ajutorarea si dezvoltarea altora.

Prefera sa lucreze cu oamenii, dar isi concentreaza energia in a conduce, a controla si a convinge pe ceilalti pentru a atinge obiectivele personale.

Prefera activitatile ordonate, supuse regulilor, care in general cuprind informatii scrise sau numerice, analiza rezultatelor cu proceduri clare.

Trasaturi

Asocial; conformist; sincer; lipsit de sentimente; ascultator; modest; natural; staruitor; fizic; practice; simplu; direct; cumpatat; nu se complica; nepretentios.Distant; rezervat; analitic; precaut; complex; critic; curios; disciplinat; intelectual; logic; meditativ; pesimist; precis; rezervat; sistematic; orientat spre sarcina; original, independent.

Abstract; estetic; complicat; creativ; dezordonat; emotional; idealist; imaginativ; independent; intuitiv; original; perceptiv; reflexiv; neconventional; imprevizibil.

Atent; comunicativ; milos; demn de incredere; diplomat; prietenos; darnic; serviabil; idealist; placut; responsabil; sociabil; spirit de echipa; tolerant; intelegator.

Strangator; adaptabil; ambitios; atrage atentia; increzator; dornic sa controleze; energic; extravertit; materialist; optimist; persuasiv; hedonist; popular; isi asuma riscuri; spontan.

Atent; precaut; constiincios; controlat; cooperativ; eficient; inhibat; lipsit de creativitate; ascultator; organizat; persistent; practic; stabil; chibzuit; traditional.

Domenii de activitate

Proiecte care necesita abilitati manuale; sarcini mecanice si tehnice; activitati fizice; munca in natura; munca cu echipamente si unelte; repararea si montarea lucrurilor; munca cu obiecte; munca individuala.

Cercetare; abilitati matematice; analiza critica; brainstorming; abilitati de rezolvare a problemelor abstracte; munca de studiu, academica; sarcini stiintifice; munca de precizie; munca individuala

Creatie literara; design grafic; dezvoltarea unor produse; gandire creativa; schimbarea si imbunatatirea unor lucruri; exprimare artistica; program de munca flexibil; munca individuala.

Construirea relatiilor; activitati altruiste; cauze nobile, idealiste; relatii cu publicul sau cu clientii; instruire sau comunicare; munca de echipa sau de grup; activitati care solicita abilitati de interactiune cu oamenii; munca de personal sau de consiliere.

Mediu provocator, care implica riscuri; dezvoltarea unor afaceri; oportunitati de dezvoltare, de crestere; recompense financiare; luarea deciziilor este curenta; activitati de vanzare sau de marketing; negocierea afacerilor; activitati antreprenoriale.

Munca administrativa si de organizare; mentinerea unei baze de date; sisteme de activitate bine puse la punct, rutinare; tinerea evidentelor si contabilitate; respectarea procedurilor si politicilor; proiecte ce implica abilitati numerice; rapoarte detaliate; program de munca structurat.

Ocupatii posibile

Fermier, padurar, pompier, ofiter de politie, mecanic de zbor, pilot, tamplar, inginer constructor, sofer de tir.

Chimist, matematician, biolog, fizician, veterinar, farmacist, arhitect, dentist, electronist.

Dansator, scriitor, editor de carti, designer haine, designer web, actor, DJ, compozitor, muzician.

Consilier, asistent social, asistent medical, terapeut, profesor, bibliotecar, instructor de sport.Agent de vanzari, judecator, avocat, manager de hotel, agent imobiliar, director de scoala, administrator, broker, inspector etc.

Secretariat, functionar public, contabil, postas, operator PC, programator.

Valori

Recompense materiale tangibile; realizari materiale in mediul extern,

Dezvoltarea personala; achizitia de noi cunostinte; accesarea unui nou nivel de profunzime a realitatii.

Exprimarea creativa a ideilor, emotiilor si sentimentelor; libertatea de exprimare.

Ocrotirea bunastarii celor din jur; binele public.

Realizarea din punct de vedere material si statutul social.

Realizarea din punct de vedere financiar si putere in arena politica sau de afaceri.

Tabelul n. Descrierea modelului HollandPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 405
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved