Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


OBIECTUL CONFLICTELOR DE INTERESE

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micOBIECTUL CONFLICTELOR DE INTERESE

Conform dispozitiilor Legii nr.168/1999 ,orice conflict de munca care intervine intre salariati si unitati in legatura cu inceperea, desfacerea si incheierea negocierilor colective este conflict de interese.Dreptul la negociere colectiva este garantat salariatilor ca si posibilitatea de a revendica conditii normale de munca.

Deci, conflictele de interese sunt determinate de anumite neintelegeri referitoare la negocierea colectiva.

Prin Legea nr 168/1999, legiuitorul a restrans posibilitatile de declansare de astfel de conflicte fata de reglementarea anterioara (Legea nr. 158/1991).Aceasta limitare trebuie interpretata in stransa legatura cu dispozitiile Legii nr. 130/1996, care obliga la negociere colectiva toate unitatile care au peste 21 de salariati.

Unitatii i se cere sa se conformeze si sa indeplineasca dispozitiile legale referitoare la raporturile juridice de munca.

In situatia existentei premiselor declansarii unui conflict de interese, ambele parti (unitate si salariati), pot negocia problemele profesionale, social-economice, sau drepturi rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

Revendicarile ce nu pot constitui obiect al conflictelor de interese

Nu pot constitui obiect al conflictelor de interese revendicarile salariatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Situatiile privind declansarea conflictelor de interese sunt reglementate in mod expres numai de art. 12 din Legea nr. 168/1999.

Astfel,unitatii nu i se poate cere sa se faca ceva peste posibilitatile sale, ci numai sa se conformeze si sa indeplineasca dispozitiile legale privind raporturile juridice de munca.Salariatii nu vor putea cere niciodata unitatii sa schimbe sau sa inlature dispozitiile legale in vigoare,pentru ca acest lucru este de competenta puterii legislative sau a celei executive.Salariatii si unitatea pot sa negocieze in legatura cu o interventie legislativa privind problemele cu caracter profesional, social ,economic ori cele referitoare la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

Acest demers catre organele competente trebuie sa demonstreze necesitatea modificarii unui act normativ sau adoptarea unuia nou.

In situatia in care organul de stat competent n-a dat curs demersului facut de cele doua parti, acest lucru nu poate constitui temei pentru declansarea conflictului de interese.

Trebuie precizat ca salariatii nu pot acuza sub nicio forma hotararea organului de stat competent in a solutiona demersul partilor, pentru ca acest organ este investit cu dreptul de a dispune fata de oricare subiect de drept.Vlad Barbu, Dreptu muncii, Editura CERMAPRINT, Bucuresti, 2008, p.368.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1510
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved