Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Cadrul institutional - juridic al asistentei de sanatate in Romania

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micCadrul institutional - juridic al asistentei de sanatate in Romania

Sanatatea constituie o problema de importanta capitala pentru orice comunitate umana. De aceea, in orice tara, ocrotirea sanatatii este riguros reglementata si coordonata prin institutii adecvate. Doua institutii, organizate la nivel central si local si fundamentate pe o legislatie specifica, participa si coopereaza in Romania infinantarea si desfasurarea efectiva a activitatii sanitare: asigurarile de sanatate si asistenta de sanatate publica, apartinand Ministerului Sanatatii si Familiei.Asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de ocrotire a sanatatii populatiei: acestea sunt obligatorii si functioneaza descentralizat, pe baza principiului solidaritatii si subsidiaritatii in colectarea si utilizarea fondurilor necesare, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurati a medicului, a unitatii sanitare si a Casei de Asigurari Sociale de Sanatate. Legea permite organizarea si a altor forme de asigurari de sanatate, inclusiv a societatilor private de asigurari de sanatate, in afara celor obligatorii, care acopera riscuri individuale in diferite situatii speciale.

Constituirea fondurilor de asigurari sociale de sanatate obligatorii se face prin contributia asiguratilor (acestea fiind persoane fizice si juridice ce angajeaza personal salariat), din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse.

Administrarea Fondului de Asigurari Sociale de Sanatate se face prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si prin casele de asigurari de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este o institutie publica autonoma de interes national cu personalitate juridica si fara scop lucrativ, care are ca obiect principal de activitate asigurarea functionarii unitare si coordonate a sistemului de asigurari sociale de sanatate in Romania.    

Casele judetene de asigurari de sanatate, inclusiv cea a municipiului Bucuresti, sunt institutii publice autonome de interes local, cu personalitate juridica, fara scop lucrativ, care administreaza si gestioneaza in mod autonom fondul de asigurari sociale de sanatate propriu, cu respectarea normelor elaborate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si raspunzand de functionare la nivel local a sistemului de asigurari sociale de sanatate.

In interdependenta cu aceste institutii, functioneaza Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinei Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, precum si Casa de Asigurari de Sanatate a Transporturilor.

Asistenta de sanatate publica, a doua institutie fundamentala in domeniul ocrotirii sanatatii populatiei, prin unitatile si subunitatile din care este formata, se adreseaza indivizilor si comunitatilor in scopul prevenirii imbolnavirilor, pastrarii si promovarii starii de sanatate a populatiei, al asigurarii controlului asupra aplicarii normelor de igiena si antiepidemice. Garantata de stat si finantata din bugetul de stat, bugetele locale, bugetele de asigurari sociale si de contributiile directe ale beneficiarilor, asistenta de sanatate publica se asigura, in principal, prin unitati specializate, publice si

private, fie ale Ministerului Sanatatii si Familiei, fie coordonate metodologic de catre acest minister.

Ministerul Sanatatii si Familiei se constituie ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, deci ca autoritate centrala unica in domeniul asistentei de sanatate publica; el aplica strategiile si politicile guvernamentale in domeniul asigurarii sanatatii populatiei si realizeaza reforma in acest domeniu. Totodata, Ministerul Sanatatii si Familiei organizeaza sistemul informational in domeniul sanitar si reprezinta statul roman in relatiile cu organismele internationale din domeniul sanatatii publice.

Autoritatile judetene de sanatate publica si cea a municipiului Bucuresti sunt servicii descentralizate ale Ministerului Sanatatii si Familiei, cu personalitate juridica, ce reprezinta autoritatea de sanatate publica la nivel local si desfasoara activitati in scopul realizarii politicilor si programelor nationale de sanatate, inclusiv a activitatii de medicina preventiva si a inspectiei sanitare de stat. In subordinea directiilor de sanatate publica functioneaza alte unitati, cu sau fara personalitate juridica, al caror rol este acela de a monitoriza starea de sanatate pe plan local, organizarea procesului de raportare statistica a activitatii sanitare, organizarea si supravegherea activitatii de medicina preventiva.

Institutele de sanatate publica din Bucuresti si din orasele principale ale tarii elaboreaza propuneri metodologice pentru programele nationale de sanatate publica si colaboreaza cu directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si cu Colegiul Medicilor din Romania pentru realizarea acestor programe.

Organizarea serviciilor medicale tine seama de evolutia factorilor care determina starea de sanatate a populatiei din fiecare tara, precum si de anumite tendinte si principii care, intr-o perioada data, au caracter universal.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1220
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved