Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Continutul si obiectivele managementului resurselor umane

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micContinutul si obiectivele managementului resurselor umaneManagementul resurselor umane reprezinta un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selecta, incadrarea, utilizarea prin organizarea economica a muncii, stimularea materiala si morala pana in momentul incetarii contractului de munca . Aceasta definitie corespunde sistemului "om-solicitare" in care omul ocupa locul central, fiind nevoit sa raspunda solicitarilor tuturor factorilor: mediul de munca, preocuparile personale, conditiile tehnice ale muncii, motivatia pentru munca, relatiile din colectivul de munca, alti factori solicitanti.

Filosoful grec Protagoras a afirmat ca "omul este masura tuturor lucrurilor" ceea ce inseamna ca omul este capabil sa integreze orice solicitari prezente sau viitoare, avand ca tinta persoana care trebuie sa le faca.

Clasificarea si gruparea factorilor solicitati poate diferii de la un autor la altul, esential este faptul ca intre actiunea simulata a acestor factori si capacitatea organismului omenesc trebuie sa se realizeze un echilibru permanent. Factorii solicitati sunt studiati de catre diferite stiinte dintre care: stiintele medicale (anatomia, filozofia, igiena), stiintele tehnice (organizarea productiei).   

Eficacitatea acestor operatori trebuie sa fie exceptionala, intrucat costul erorii umane poate fi in unele cazuri enorm, de aceea nivelul de calificare al personalului care serveste masini si instalatii complexe sau automate trebuie sa fie determinat de volumul de investitii ce revin in medie pe loc de munca in schimbul cel mai incarcat.Tot odata automatizarea a sporit importanta omului intrucat acesta trebuie sa cunoasca profund procesul tehnologic si masinile respective pentru a le conduce si controla in mod eficient.

Managementul resurselor umane presupune astfel imbogatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale. Executarea unui asemanea tip de management necesita drept conditie primordiala ca fiecare manager sa constituie un model de atitudine comportamentala. In acest sens managerul trebuie sa preia responsabilitatea procesului, sa se implice in fiecare actiune, sa discute personal cu angajatii progresele obtinute de acestia si sa recompenseze rezultatele obtinute.

Actiunile manageriale iau in considerare fiecare salariat, ca o individualitate distincta cu caracteristici specifice. Aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor. Sistem ce vizeaza cooperarea permanenta a tuturor angajatilor pentru a imbunatatii calitatea produselor si a serviciilor oferite de intreprindere, calitatea acesteia si a obiectivelor sale, in scopul asigurarii viabilitatii si a profitabilitatii pe termen lung, in acord cu exigentele societatii.

Obiectivul principal al managementului resurselor umane este acela de a furniza pricepere si experienta in acest domeniu, astfel incat sa fie obtinute performante optime si sigure, folosind cele mai adecvate metode[2].

Indiferent de modul de organizare, activitatile de personal dintr-o intreprindere au doua categorii de obiective:

~ obiective strategice pe termen lung care au in vedere organizarea si planificarea resurselor umane;

~ obiective operationale de natura tactica si administrativa care au in vedere activitatile vizand conducerea zilnica a grupurilor de munca

Managerii de varf din firmele romanesti nu acorda inca o suficienta importanta obiectivelor strategice in domeniul resurselor umane, fie datorita limitelor individuale generate de existenta unui minimum de cunostinte in acest domeniu, fie datorita lipsei de interes.Nicolae Postavaru - "Managerul si formarea lui. Forta resurselor umane", Ed. Edith Advertising, Bucuresti, 1998, pag. 37 .

Aurel Manolescu - "Managementul resurselor umane", Ed. Economica, Bucuresti, 2001, pag. 72Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2009
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved