Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Previziunea necesarului de resurse umane

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micPreviziunea necesarului de resurse umane

Originile istorice ale planificarii resurselor umane in cadrul unei organizatii sunt evocate cu dificultate in literatura de specialitate. Aceasta, datorita faptului ca planificarea resurselor umane a ocupat, in decursul anilor, un loc secundar intre prioritatile organizationale. In raport cu planificarea ansamblului resurselor din cadrul unei organizatii, putem afirma ca previziunea resurselor umane ocupa ultimul rand deoarece traditionala "mana de lucru" a fost considerata intotdeauna abundenta si disponibila.Previziunea necesarului de resurse umane in cadrul organizatiilor prezinta anumite particularitati care influenteaza direct politica de angajare, astfel:

1. reducerea dimensiunilor anumitor activitati;

2. adaptarea organizatiei la un management participativ si introducerea noilor tehnologii,;

3. revolutia stiintifica;

4. echilibrul structural al posturilor;

5. calificarile, abilitatile si experientele;

6. aparitia conceptului cultura organizationala;

7. evolutia strategica a functiunii "Resurse Umane";

8. componenta formare profesionala

In fata ansamblului acestor "provocari", organizatiile sunt determinate sa-si reconsidere politica de angajare si sa-si conceapa un management al resurselor umane in stransa legatura cu strategia de dezvoltare a organizatiei.

Previziunea necesarului de resurse umane in cadrul oricarei organizatii are ca obiectiv principal asigurarea permanenta a echilibrului posturi - resurse umane. Concret aceasta presupune elaborarea unor planurilor de actiune destinate sa inlature diferentele cantitative si/sau calitative intre nevoile viitoare de posturi si resursele umane disponibile.

Obiectivele previziunii necesarului de resurse umane

Sursa: Ciobanu I. "Strategii de management", Editura Al. I Cuza, Iasi 1994, pag. 115

Obiectivele previziunii necesarului de resurse umane elaborarea de programe in scopul anticiparii necesarului de resurse umane previziunea dificultatilor financiare si a rezultatelor resurselor umane realizarea echilibrului intre disponibilul si necesarul de resurse umane pe profesii imbinarea eficace a activitatilor managementului resurselor umane tinand cont de ciclul de viata, proiectele si obiectivele organizationale si de responsabilitatile angajatilor definirea structurilor de desfasurare a activitatilor in concordanta cu programele de pregatire, motivare, cariera furnizarea mijloacelor necesare planificarii globale, strategice si operationale ale organizatiilor atragerea resurselor umane in vederea recrutarii lor in concordanta cu strategia organizatiei desfasurarea activitatii resurselor mane in concordanta cu pregatirea si experienta profesionala de care dispun acestea.   

Previziunea necesarului de resurse umane se fundamenteaza pe realizarea unei baze de date despre fiecare angajat. Acest obiectiv determina reducerea subiectivismului in evaluarea angajatilor, in situatiile de promovare sau de perfectionare a acestora.

Importanta previziunii necesarului de resurse umane

Sursa: Ciobanu I. "Strategii de management", Editura Al. I Cuza, Iasi 1994, pag. 118

In concluzie, putem afirma ca abordarea si, totodata, obiectivele managementului previzional al resurselor umane vizeaza individul atat ca persoana, din punctul de vedere al carierei sale, cat si global, din punctul de vedere al evolutiei categoriei psihosocioprofesionale din cadrul careia face parte.Vladescu C, Enachescu D.,-'Politici de alocare a resurselor si de planificare a personalului medical in sistemele de sanatate', CPSS, Bucuresti, 2001, pag.218.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2182
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved