CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
ARTICULATIA TEMPORO-MANDIBULARA - ATM
Articulatia temporo-mandibulara ; ATM, este in opinia profesorului Eugen COSTA ''cea mai evoluata articulatie a organismului omenesc si totodata cea mai frecvent solicitata''.
ATM este alcatuita din doua structuri osoase: baza craniului prin tuberculul articular si cavitatea glenoida si mandibula prin apofiza condiloida a ramului vertical al mandibulei; structuri intre care se interpune meniscul articular si care sunt consolidate si mentinute in contact prin capsula articulara si ligamentele extracapsulare.
STRUCTURA OSOASA CRANIANA.
1.Tuberculul articular.
Topogafic este asezat pe exobaza craniana. Face parte din portiunea ingrosata a osului temporal-scuama temporalului. Se continua lateral cu apofiza zigomatica, aflindu-se anterior de fosa mandibulara-cavitatea glenoida.
Tuberculul articular este orientat cu axul mic antero-posterior si axul mare transversal.
Orientarea tuberculului articular este oblica de la anterior spre posterior si dela exterior spre interior.Prelungirea axei lungi a tuberulilor asemenea axei caitatii glenoide sau a con-dilului mandibular poate forma un unghi larg deschis anterior.
Tuberculul articular prezinta doua pante: una anterioara, nearticulara si alta posterioara,
articulara,separate de creasta tuberculului articular loc de insertie anterioara a capsulei ar-
ticulare.Panta posterioara articulara are o lungime sagitala de aproximativ 9mm.
Creasta tuberculului articular reprezinta limita anterioara normala a deplasarii condilului articular.In cazul unei laxitati exagerate a capsulei articulare ,prin luxatii ale condilului se poate depasi aceasta limita anterioara.
Panta articulara-posterioara a tuberculului articular poate avea o inclinatie,oblicitate ce variaza intre 5-55 grade fata de planul orizontal.
Oblicitatea pantei tubercului articular este corelata functional de rapoartele interdentare
frontale,cuspidarea dintilor laterali,curbele de compensatie avind ca rezultanta determinarea
stereotipului dinamic de masticatie.
Oblicitate de 5-25 grade corespunde stereotipului frecator cu dominanta orizontala a miscarilor de masticatie.Intre 40-55 grade dominanta miscarilor de masticatie este verticala
stereotipul de masticatie fiind tocator.Valoarea de 25-40 grade este atribuita indivizilor cu masticatie intermediara.
Panta tuberculului articular se poate deduce din directia de deplasare a condililor man-
dibulari, inregistrata cu ajutorul arcului facial parte componenta a articulatoarelor medii sau individuale.
2.Cavitatea glenoida.
Este situata posterior de tuberculul articular si anterior de orificiul auditiv extern,cores-punzind portiunii osoase pietro-timpanice a exobazei craniene.
Cavitatea glenoida este cuprinsa intre tuberculul postglenoidian situat posterior si versantul posterior al tuberculului articular situat anterior.
Scizura lui Glasser ; pietro-timpanica, delimiteaza cavitatii glenoide o portiune antero-superioara, ingrosata ,portiunea articulara si o portiune postero-inferioara,subtire,apartinind osului timpanic,portiunea nearticulara. Scizura lui Glasser reprezinta limita distala a ATM, condilul mandibulei nedepasind aceasta limita decit in dezechilibre ocluzo-articulare cauzate
1
de prezenta edentatiei totale,terminale sau abraziunii exagerate ale structurilor dentare.
Cavitatea glenoida are dimensiunea transversala mai mare decit cea sagitala,ambele di-mensiuni fiind de aproximativ 2 ori mai mari decat aceleasi dimensiuni ale condilului man-dibular.
Prelungirea axelor mari ale cavitatii glenoide formeaza un unghi larg deschis anterior .
STRUCTURA OSOASA MANDIBULARA.
Condilul mandibular.
Condilul mandibular este prelungirea postero-superioara a ramului vertical al mandi-bulei despartita prin scizura sigmoida de apofiza coronoida ,prelungirea antero-superioara a mandibulei.
Condilul mandibular are forma unui trunchi de con avind baza mare superior si baza mica inferior.
Componenta articulara este reprezentata de capul condilului mandibular,cu aspect convex in sens sagital si transversal. Diametrul mare de 18-21mm este dispus transversal, diametrul mic de 8-9mm este dispus sagital.
Capul condilului mandibulei prezinta o portiune antero-superioara acoperita de carti-laj, portiunea articulara si o portiune postero-superioara, nearticulara. Delimitarea zonei ante-rioare , articulare, mai mare ,cu contur elipsoidal de zona posterioara, nearticulara, mai mica cu contur triunghiular se face prin creasta transversala a capului condilului care le separa.
Suprafata articulara a capului condilului este mult mai mica decit suprafata articulara a osului temporal.Concordanta celor doua suprafete articulare este totusi posibila datorita int-erpunerii intre acestea a meniscului articular.
Inferior capului condilului ,mai precis la nivelul colului condilului ,se afa o mica foseta reprezentind locul de insertie a fascicolului inferior al muschiului pterigoidian extern.
Directia axelor mari ale condililor ,ca si ale cavitatii glenoide si ale tuberculilor articu-lari formeaza un unghi de 150-160 grade deschis anterior.
Meniscul articular.
Meniscul articular este o stuctura fibroelastica interpusa intre structurile osoase ale articulatiei cu rolul de armonizare a contactelor intre suprafetele articulare ale acestora.
Are aspectul de ''lentila'' biconcava cu o suprafata mai intinsa superioara,concav-convexa si o suprafata mai redusa ca intindere ,inferioara, concava.
Suprafata superioara este concava anterior corespunzator portiunii posterioare a tuber-culului articular-portiunii articulare posterioare a acestuia, si este convexa posterior, cores-punzator portiunii antero-superioar, articulare a cavitatii glenoide.Este bogata in tesut elastic, vase si nervi.
Suprafata inferioara ,mai redusa ca intindere,concava in sens sagital si transversal co-respunde capului condilului.
Partea centrala a discului este subtire si avasculara. Marginea anterioara si posterioara
a discului este ingrosata si este fixata de capsula articulara prin fibrele scurte ale acesteia:
fibrele temporo-discale si condilo-discale.
Prezenta meniscului in ATM realizeaza :
- congruenta morfologica si functionala a suprafetelor osoase incongruente: craniene si condiliene care devin astfel congruente,
- imparte spatiul articular in doua compartimente distincte morfologic si functional. Compar-timentul superior,suprameniscal,cu o pozitie supero-anterior si situat intre osul temporal si menisc. In accest compartiment condilul singur sau impreuna cu meniscul gliseaza pe tuber- culul articular si realizeaza miscarile de propulsie si de lateralitate ale mandibulei.
Compartimentul inferior, inframeniscal ,cu o pozitie postero-inferioara si situat intre menisc si capul condilului mandibular.In acest compartiment condilul face miscari de rotatie in jurul axului sau.
amortizarea , prin elasticitatea sa , a presiunilor dintre suprafetele articulare osoase -
rol de tampon.
Capsula articulara.
Capsula articulara are o structuraasemanatoare celorlalte articulatii ale corpului fiind o membrana conjunctiva.Elasticitatea ei permite chiar si deplasari extreme cum sunt cele din timpul luxatiilor cind capsula rezista fara a se rupe.
Anterior peretele capsulei se insera pe creasta transversala a tuberculului articular iar
posterior pe scizura lui Glasser. Peretele intern si extern al capsulei este reprezentat de doua
ligamente intracapsulare, formatiuni neelastice : ligamentul intern si respectiv ligamentul ex-tern-ligamentul temporomandibular.
Ligamentele extracapsulare.
Limitarea miscarilor condilului mandibular in cavitatea glenoida este realizata de trei ligamente cranio-mandibulare extracapsulare.Aceste sunt : ligamentul stilo-mandibular,liga-
mentul sfeno-mandibular si ligamentul pterigo-mandibular.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 864
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved