Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

AUTISMUL INFANTIL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



AUTISMUL INFANTIL



DIAGNOSTIC DIFERENTIAL

Autismul este o tulburare de dezvoltare heterogena, diagnosticata pe baza unui model al deficitelor, iar diagnosticul se pune pas cu pas, descoperind ce comportamente pot fi puse pe seama unor explicatii alternative, cum ar fi handicapul mintal profund, surditatea sau neglijarea severa, ulterior stabilind daca trasaturile ramase ale conduitei copilului corespund cel mai bine cu autismul sau cu o alta tulburare pervaziva de dezvoltare.

Pentru a stabili diagnosticul diferential al autismului, avem nevoie de:

  1. Determinarea nivelului cognitiv al copilului( verval si nonverbal);
  2. Determinarea abilitatilor lui de limbaj;
  3. Stabilirea corespondentei comportamentului copilului cu: varsta cronologica, varsta mentala si varsta verbala;
  4. Considerarea problemelor speciale in domeniile abilitatilor sociale, ale jocului, comunicarii precum si ale altor comportamente;
  5. Identificarea oricaror probleme medicale;
  6. Considerarea altor factori psihosociali relevanti.

De cele mai multe ori este esential sa se regandeasca cronologic, daca a existat sau nu o perioada de dezvoltare normala, care intinsa pana varsta de 3 ani, ridica posibilitatea diagnosticului de mutism electiv, tulburari dezintegrative sau schizofrenia copilului.

Mutismul electiv

Intra in diagnostic diferential cu autismul prin retragere sociala, lipsa de raspuns la solicitari. Nu exista insa, in aceasta situatie, anormalitatile specifice de limbaj asociate autismului, fiind posibile doar intarzieri de limbaj si unele dizartrii. Copiii cu mutism electiv prezinta joc spontan creativ, poarta conversatii cu persoane cunoscute, se ataseaza si interactioneaza verbal cu membrii familiei, aratand reciprocitate sociala fata de unii oameni.

Tulburarile limbajului receptiv-expresiv

Exista un grup de copii cu tulburari severe de limbaj receptiv care pot avea ecolalie imediata, tulburari de socializare, uneori chiar joc imaginativ limitat. De cele mai multe ori exista insa, interactiuni sociale reciproce, relatii cu prietenii si cu membrii familiei, o larga varietate de interese care ii diferentiaza de copiii autisti.

Deprivarea psiho-sociala severa

Trebuie luata in considerare atunci cand dezvoltarea copilului a fost neobisnuita de timpuriu. Nu exista dovezi ca neincadrarea in colectivitatea de prescolari sau un babz-sitter nestimulant ar contribui la aparitia autismului. Dar copiii care au experimentat o neglijare severa prezinta intarzieri ale limbajului, comportament social anormal, uneori chiar stereotipii motorii. Acesti copii nu au in generaldificultati legate de intelegerea limbajului sau esec in a utiliza limbajul pe care il au in comunicarea sociala.

Retardarea mentala

Retardarea mentala severa pana la profunda, ca si cazul autismului, se insoteste de intarzieri specifice, aditionale in intelegerea limbajului, in interactiunea sociala si de joc, dar exista mai multa reciprocitate sociala si comunicare spontana directionata. Pentru copiii cu retard profund este dificil de apreciat daca activitatile lor sunt deviate sau doar foarte sever intarziate. Multi copii cu retard moderat si intarzieri aditionale de limbaj beneficiaza de aceleasi strategii educative ca si copiii cu autism, de aceea exista tendinta de a fi inclusi in aceasta categorie de diagnostic.

Schizofrenia cu debut in copilarie sau adolescenta

Copiii cu schizofrenie nu prezinta anormalitatile de limbaj sau dificultatile de intelegere a limbajului specifice autistilor. Cantor a descris un pattern particular de debut timpuriu al schizofreniei la copiii cu hipotonie, contact vizual bun, prezenta tulburarilor de gandire, a delirelor si halucinatiilor, avand adesea antecedente familiale de schizofrenie. Schizofrenia are o evolutie particulara, cu decompensari psihotice periodice urmate de instalarea semnelor de deficit psihic. Varsta debutului este diferita.

Alte tulburari pervazive de dezvoltare

Autismul atipic

Se diferentiaza de forma tipica a autismului prin varsta debutului(dupa 3 ani) si prin esecul de a satisface cele trei criterii esentiale de diagnostic(alterarea interactiunilor sociale, a capacitatii de comunicare, comportament stereotip, repetitiv). Cel mai frecvent asociaza un retard psihic cu coeficient intelectual sub 50 si tulburari specifice de dezvoltare a limbajului de tip receptiv.

Sindromul Rett

Debuteaza intre 7-24 de luni, dupa o dezvoltare normala, urmata de pierderea abilitatilor motorii si a vorbirii, asociata cu incetinirea cresterii perimetrului cranian. A fost descris numai la fete, sugerand ipoteza existentei unei mutatii dominante legate de cromozomul X. Boala evolueaza cu degradare progresiva, astfel ca in perioada de adolescenta apar atrofii spinale cu inabilitati motorii severe, crize epileptice si handicap mintal sever.

Psihozele organice dezintegrative

Au fost descrise de Heller si Mahler cu debut intre varsta de 3-6 ani, dupa o dezvoltare normala, cu debut aparent infectios, pierderea semnificativa a achizitiilor anterioare pe parcursul catorva luni, regresie a limbajului, pierderea controlului sfincterian, deteriorarea controlului motor.

Sindromul Asperger

Presupune existenta unor anomalii in domeniul relatiilor sociale, dar cu nivel intelectual bun si pastrarea capacitatii de comunicare verbala normala. Comportamnetul general are caracter stereotip, restrictiv, iar in perioada timpurie a adolescentei imbraca forma nor comportamente psihotice. In ciuda intelectului lor bun, randamentul scolar este slab, par incovoiati de griji, neindemanatici, nesiguri, echipati cu slaba capacitate de relationare sociala, cu o permanenta preocupare pentru abstract. Apare in majoritatea cazurilor la baieti acompaniat de un evident infantilism somato-endocrin.

In consecinta, in scopul stabilirii unui diagnostic precis care sa nu lase locul unor interpretari ulterioare si care sa permita alegerea unei modalitati terapeutice adecvate, este necesara, in cadrul tabloului clinic, eliminarea unor posibile interferente provenite din tulburari asemanatoare si care sunt susceptibile de a modifica rezultatele scontate prin aplicarea proiectului terapeutic individualizat.

Bibliografie

Cristina Muresan," Autismul Infantil.Structuri Psihopatologice si Terapie Complexa", Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2004.

Conf.Dr.Felicia Iftene, Psihiatria copilului si adolescentului, Univ."Babes-Bolyai", Cluj-Napoca, 2003-2004.

Alois Ghergut, "Sinteze de psihopedagogie speciala", Bucuresti, 2007.

ALBU ALINA-MARIA

PSIHOPEDAGOGIE SPECIALA

ANUL IV ZI

Tulburari comportamentale

Lect.univdr.Cristina Muresan



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved