Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Activitatea preventiva in practica medicului de familie

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micActivitatea preventiva in practica medicului de familie

IntroducereActivitatea preventiva reprezinta o componenta a preocuparilor MF, preventia ocupand un loc important in cadrul asistentei medicale primare.

Interventiile preventive recomandate in practica clinica sunt: imunizarea, consilierea, testele screening si chimioprofilaxia, metode ce pot preveni peste 80 de boli.

Pacienti care reprezinta obiectul acestei activitati sunt asimptomatici sanatosi, dar care apartin unor grupe cu risc de a dezvolta o anumita bola.

Specialitatile antrenate in activitatea de preventie sunt reprezentate de: medicii de familie, medicii pediatrii, obstreticieni si internistii.

Medical de familie, prin activitatea medicala continua pe care o desfasoara este cel care asigura o asistenta medicala atat a omului bolnav, cat si a omului sanatos, prin urmare el este acela care trbuie sa acorde laturei preventive o importanta cel putin la fel de mare ca si laturei curative.

Datorita faptului ca cei mai multi medici din alte specialitati pun accentual mai mult pe latura curativa decat pe cea preventiva, devine necesar ca asistenta medicala primara desfasurata de MF sa include preventia ca principala masura de mentinere a starii de sanatate.

Medical de familie este cel caruia ai revine sarcina de a se ocupa de preventie ca principala forma de prevenire a imbolnavirilor (preventie primara). Desigur ca practica pe care o desfasoara MF nu are limite precise, ea extizandu-se in functie de nevoile pacientului, insa acesta are obligatia de a se consulta cu alti specialisti ori de cate ori situatia o impune.

Valoarea preventiei

Clinicienii au in permanenta o intelegere intuitiva a valorii preventiei. Ei sunt aceeia care simt ca dificultatea sau insuccesul unui tratament se datoreaza stadiului avansat de boala, astfel incat interventia preventiva primara este aceea care permite abordarea eficienta si precoce in stadiile presimptomatice ale bolii.

Beneficiile sunt mai evidente la grupa pediatrica si la grupa adultului tanar intre 30 si 40 de ani.

De exemplu, unele boli infectioase cum ar fi poliomelita, care in anii 50 evalua in epidemii cuprizand zeci de mii de cazuri anual, este in prezent extreme de rara datorita imunizarii. In prezent exista doar cateva cazuri de paralizie postvaccinala care se inregistreaza anual. Acelasi lucru se poate afirma si despre alte afectiuni cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsive si rujeola, frecvente in copilarie si care au scazut dramatic ca frecventa ca urmare a vaccinarii sistematice.

O alta modalitate de scadere a morbiditatii si mortalitatii o reprezinta testele screening. Astfel implementarea programului screening folosind testul Papanicolau de depistare a displaziei cervicale a dus la scaderea incidentei cancerului cervical invaziv, iar depistarea precoce si tratamentul hipertensiunii arteriale a dus la scaderea cu 50% a deceselor prin AVC (stroke).

Un alt exemplu care evidentiaza valoarea deosebita a screeningului ca masura preventiva o reprezinta depistarea unor boli metabolice sau endocrine, cum ar fi: fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital care asociaza un retard psihic sever si a copiilor afectati. In acest sens introducerea screeningului neonatal si a tratamentului pentru depistarea acestor afectiuni permite o dezvoltare normala a functiilor cognitive.

O alta modalitate frecvent folosita in medicina de familie in prevenirea unor boli o reprezinta activitatea de consiliere. Aceasta consta in sfatuirea pacientului de a aborda un stil de viata sanatos si in felul acesta de a preantampina aparitia starii de boala.

Importanta acestei laturi eficiente a activitatii preventive a devenit evidenta o data cu analiza in literatura a cauzelor de deces prin boli cardiovasculare, cerebrovasculare, cancer pulmonar, BPOC, accidente si infecte HIV / SIDA. Numai fumatul singur contribuie la unul din cinci decese de adult.

Nefolosirea centurii de siguranta si consumul de alcool in timpul condusului auto reprezinta o importanta cauza de deces prin accidente de circulatie.

Deasemeni, sedentarismul si factorii alimentari proatogeni contribuie la ateroscreloza coronariana, diabet, cancer, osteoporeza. Prin urmare, activitatea de consiliere alaturi de imunizare si testele screening reprezinta unul din cele mai promitatoare modalitati de preventie in practica medicala.

Aproximativ jumatate din decese se datoresc unor factori dobanditi, extrinseci care implica fumatul, consumul de alcool, droguri, sedentarim, excese alimentare, accidente auto, situatii ce pot fi prevenite printr-o schimbare a stilului de viata in sensul orienterii spre practice sanatoase.

Limite si obstacole in activitatea preventiva

Desi este unanim acceptat rolul serviciilr medicale preventive in practica clinica, deseori se omite aceasta activitate sau se practica ocazional. De ce ? exista o varietate intreaga de factori care limiteaza aceasta activitate:

rambursarea necorespunzatoare a serviciilor preventive de catre serviciile de asigurari;

fragmentarea activitatilor serviciilor preventive de santate din cauza timpului insuficient pe care pe care uneori, medical il are la dispozitia pacientului;

timpul insufiecient pe care pacientul il acorda serviciului preventive recomandat;

existenta mai multor recomandari medicale care vizeaza mai multe surse de imbolnavire si care in mod concret devin inoperante de catre pacient, uneori fiind contradictorii intre ele;

existenta unui anumit sceptism manifestat in primul rand de catre bolnav si uneori chiar de catre medic in privinta eficientei acestor servicii preventive;

eficienta relativa a diferitelor servicii preventive ce creeaza o anumita neclaritate, punand medical in dificultate de a decide care dintre aceste servicii preventive sunt cele mai importante.

Aspecte generale privind asistenta medicala preventiva

Preventia poate fi: primara, secundara si tertiara, toate reprezetand obiectul activitatii MF, dar cu precadere preventia primara.

Daca serviciile preventive primare si secundare privesc mai ales indivizii asimptomatici, preventia tertiara urmareste in special preventia complicatiilor ce pot apare la individual deja bolnav. In cadrul preventiei tertiare medical urmareste pacientul prin intermediul controalelor medicale periodice, urmareste evolutia bolii, controleaza resectarea tratamentului de intretinere, apreciaza cresterea calitatii vietii pacientului si acorda sprijin psihic atat pacientului cat si familiei.

Preventia primara urmareste preantampinarea aparitiei bolii prin masuri aplicate mediului si individului. In aceasta categorie de servicii intra:

interventia asupra mediului: igiena, microclimatul, poluarea, etc.;

stabilirea unui program de imunizari in scopul prevenirii aparitiei unor boli cu potential de morbiditate, invaliditate si mortalitate crescut;

activitatea de consiliere cu privire la evitarea fumatului, promovarea activitatii fizice, dieta adecvata, evitarea consumului de alcool si droguri, evitarea accidentelor prin purtarea centurii de siguranta, etc.

Preventia secundara consta in indentificarea si tratarea persoanelor asimptomatice sau presimptomatice care au un factor de risc de a dezvolta boala. Aceste masuri implica:

metode clinice ca de exemplu: depistarea luxatiei congenitakle de sold, prevenirea anemiei feriprive si rahitismului, etc.;

screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei si hipotiroidismului;

examene clinice periodice pentru depistarea: a intarzierii cresterii si dezvoltarii a maladiilor congenitale de cord, diabet zaharat;

examene paraclinice pentru depistarea TBC, leus, HIV, etc.;

testul Papanicolau pentru evidentierea leziunilor displazice ce preced cancerul de col uterin;

testul hemocult pentru depistarea cancerului de col;

mamografia pentru depistarea cancerului de san.

Profilaxia tertiara impiedica asocierea factorilor care au dus la aparitia bolii, practice previne complicatiile.

Deci asistenta medicala primara preventive include o gama larga de servicii profilactice primare, secundare si tertiare.

Metode de preventie

Serviciile preventive sunt divizate in 4 categorii: teste screening, consiliere, imunizare si chimioprofilaxie.

Metoda screeningului - este frecvent folosita in cadrul preventiei secundare si necesita anumite precizari:

a)        screeningul reprezinta examinarea initiala a unui individ apparent sanatos, cu scopul de a depista boala intr-o faza presomptomatica, incipienta;

b)       pentru ca acest test screening sa fie efficient este necesar ca populatia care beneficiaza de acest sa se incadreze intr-o populatie cu risc crescut pentru boala pentru care se efectueaza testul;

c)        boala supusa screeningului trebuie sa reprezinte un real interes pentru indivizii care sunt supusi testulyui;

d)       boala odata descoperita sa poata beneficia de mijloace terapeutice mai eficiente decat in faza simptomatica;

e)        indivizii la care testul screening a fost pozitiv vor fi asigurati ca vor beneficia de masurile cele mai eficiente de control si evaluare;

f)        pentru ca un test screening sa fie aplicabil, el trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:

sa fie sufficient de sensibil si de specific (sa depisteze indivizii supusi sis a-I diferentieze de cei sanatosi;

sa fie simplu de efectuat si inofensiv pentru cei testate;

sa fie ieftin sis a aduca beneficii cat mai mari.

Consilierea reprezinta acel gen de interventie medicala in care pacientul primeste informatii si sfaturi privind comportamentul personal (exemplu: dieta, activitate

fizica, consum de alcool, fumat, etc.) c ear putea reduce riscul imbolnavirii sau accidentarii.

Imunizarile include vaccinarile si administrarile de imunoglobuline in scop preventive pentru boli la care pacientul poate fi potential expus.

Chimioprofilaxia ca interventie primara se refera la folosirea unor medicamente sau produse biologice adresate persoanelor sanatoase in scopul reducerii riscului dezvoltarii unei boli.

Examinarea periodica a starii de sanatate

Vizitele medicale periodice reprezinta o importanta forma de desfasurare a serviciilor preventive, ele reprezetand principalele forme de prezentare a acestora.

Serviciile recomandate pentru a face parte din continutul examinarilor periodice ale starii de sanatate sunt incluse in tabele in care sunt listate serviciile preventive specifice fiecarei grupe de varsta.

Tabelul nr. 1: 0 - 10 ani

Interventii recomandate Cauze generatoare de deces:

in cadrul ex. periodic 1.cauze cu origine perinatala;

2.anomalii congenitale;

3.sindromul mortii subite;

4.accidente involuntare;

5.accidente auto

Interventii pentru populatia generala

Screening

Dieta si exercitii fizice

Greutatea si inaltimea

Tensiunea arteriala

Tensiunea vederii (3-4 ani)

Screeningul pentru hemoglobinopatie

( la nastere )

Nivelul fenilcetonurie (la nastere)

T4 / TSH (la nastere)

Promovarea alimentatiei la san/formule imbogatie cu fier

Limitarea grasimilor si colesterolului

Mentinerea balantei calorice cu caccent pe fructe si legume (peste peste 2 ani)

Activitatea fizica regulate

Evitarea folosirii unor substante (fumat pasiv)

Consiliere

Prevenirea accidentelor

Folosirea scaunului de siguranta a copilului in masina ( < 5 ani )

Folosirea centurii de siguranta ( ≥ 5 ani )

Casca de protectie pt. biciclisti

Evitarea mersului cu bicicleta in apropierea traficului

Oprirea focului in timpul somnului

Evitarea apei fierbinti

Protejarea ferestrelor si scarilor cu grilaje

Pastrarea in siguranta a medicamentelor, substantelor toxice, chibriturilor, etc.

Cursuri de educatie a parintilor

Sanatate dentara

Vizite periodice la stomatolog

Spalatul systematic pe dinti

Tratamentul systematic al cariilor dentare

Imunizari

Vaccinarea BCG

Vaccinarea DTP

Vaccinarea AP pe cale orala

Vaccinarea Trimovax

Vaccinarea antiHaemolhilus influentze tip B

Vaccinarea antiHB

Vaccinarea antivaricela

Interventii pentru populatia cu risc

Populatia

Prematuritate sau greutate mica la nastere

Copii preventi din mame cu infectie HIV

Populatie cu domiciliu flotant/imigrati

Contacti TBC

Calatorii in tarile in curs de dezvoltare

Fluorinarea inadecvata a apei

Familii cu istoric de cancer al pielii, ten alb

Interventii potentiale

Hemoglobina/hematocit

Testare HIV

Hemoglobina/hematocit; PPD,

PPD

Vaccinarea antihepatita A

Suplimentarea zilnica cu fluor

Evitarea expunerii la soare/solutii protectoare

Tabelul nr.2; 11- 24 ani

Interventii recomandate Cauze generatoare de deces:

1. accidente auto/ alte accidente involuntare

2. omucidere

3. sinucidere

4. neoplasme

5. boli cardiace

Interventii pentru populatia generala

Screening

Inaltime , greutate

TA

Testul Papanicolau la femei

Testul pt. Chlamida (femei < 20 ani)

Serologie pt. rubeola sau vaccinare

(fete > 12 ani)

aprecierea consumului de alcool

Dieta si exercitii

Limitarea grasimilor / colesterolului

Mentinerea unei balante calorice echilibrate

Accent pe grane, fructe si legume

Consum sufficient de calciu (pentru femei)

Activitatea fizica regulate

Consiliere

Prevenirea accidentelor

Centura de siguranta

Casca bicicleta / motocicleta

Detectarea prezentei fumatului in locuinta

Siguranta pastrarii armelor de foc

Folosirea unor substante

Evitarea fumatului

Evitarea consumului de alcool / droguri

Evitarea consumului de alcool in timpul condusului auto si inotului

Comportament sexual

Prevenirea BTS

Evitarea unui comportament sexual cu risc crescut, prezervativ/substante spernicide

Contraceptie pt. prevenirea sarcinilor nedorite

Sanatate dentara

Controale regulate la serviciul de stomatologie

Spalatul pe dinti folosind pasta fluor

Imunizari

Rapel:

DT ( 11 - 16 ani )

HB

MMR ( 11 - 13 ani )

Rubeola (fete > 12 ani)

Chimioprofilaxie

Multivitamine

Acid folic pentru femeile ce s-au programat copil

Interventii pentru populatia cu risc

Populatie

Interventii potentiale

Comportament sexual cu risc crescut

VDRL; Screening pt. gonoree ( la femei )

HIV; Chlamidina (la femei ce practica prostitutia, droguri)

Injectare de droguri

VDRL; Screening pt. HIV; vaccinare pt.HB; PPD

Contactie TBC

PPD; RX pulmon

Calatorii in tari in curs de dezvoltare

Vaccinare antiHBA

Transfuzii de sange

Screening pt. HIV, Hepatita B si C

Personae instutionalizate sau care lucreaza in laboratoare

Vaccinarea antiHBA; PPD, vaccinarea antigripala

Familii cu antecedente de cancer de piele, ten alb, par deschis

Evitarea expunerii la soare, folosirea unei imbracaminti de protectie

Antecedente de sarcina cu risc crescut pt. defect de tub neural

Administrarea de acid folic 5 mg / zi

Apa fluorinate inadecvata

Suplimentarea zilnica cu fluor

Tabelul nr. 3: 25 - 64 ani

Interventii recomandate Cauze generatoare de deces:

1. neoplasme

2. boli cardiace

3. accidente auto / neintentionale

4. suicid, omucid

5. infectie HIV

Interventii pentru populatia generala

Screening

TA

Talie si greutate

Colesterol seric total (barbati 35-65 ani si femei 45-65 ani)

Testul Papanicolau (la femei)

Testul hemocult/sigmoidoscopic (≥ 50 ani)

Mamografie examenul clinic al sanilor

Evaluarea consumului de alcool

Serologie sau vaccinare antirubeolica (femei in perioada procreerii)

Comportament sexual

Prevenirea TBS

Evitarea comportamentului sexual riscant

Folosirea prezetvativului

Spermicide

Mijloace contraceptive

Consiliere

Incetarea fumatului

Evitarea alcoolului/a folosirii drogurilor in timpul conducerii auto, inotului, tec.

Limitarea consumului de grasimi si cholesterol cu mentinerea unei balante calorice echilibrate

Accent pe consum de fructe, legume si grane

Consum adecvat de calciu (la femei)

Activitate fizica regulata

Sanatate dentara

Vizite regulate la stomatolog

Spalatul pe dinti

Prevenirea accidentelor

Centura de siguranta

Casca de protectie motocicleta/bicicleta

Detectoare de fum

Siguranta pastrarii si manevrarii armelor

Imunizari

DT - rapel

Rubeola (la femei in perioada fertile)

Chimioprofilaxie

Multivitamine cu acid folic (la femei in perioada fertile)

Profilaxia hormonala la femei pre si post menopauza

Interventii pentru populatia cu risc

Populatie

Interventii potentiale

Comportament sexual cu risc crescut

VDRL; Screening pt. gonoree (la femei)

HIV; Chlamidia (la femei ce practica prostitutia, droguri)

Injectare de droguri

VDRL; Screening pt. HIV; vaccinare pt. HB, PPD

Contactie TBC

PPD; RX pulmonary

Calatorii in tari in curs de dezvoltare

Vaccinare antiHBA

Transfuzii de sange

Screening pt. HIV, Hepatita B si C

Personae instutionalizate sau care lucreaza in laboratoare

Vaccinarea antiHBA, PPD, vaccinarea antigripala

Familii cu antecedente de cancer de piele, ten alb, par deschis

Evitarea expunerii la soare, folosirea unei imbracaminti de protectie

Antecedente de sarcina cu risc crescut pt. defect de tub neural

Administrare de acid folic 5 mg/zi

Apa fluorianata inadecvata

Suplimentarea zilnica cu fluor

Tabelul nr. 4: 65 ani si batrani

Interventii recomandate Cauze generatoare de deces:

1. boli cardiace

2. neoplasm (pulmonary, colorectal,sani)

3. accidente cerebrale 4. boala pulmonara cronica obstructive

5. pneumonie gripala

Interventii pentru populatia generala

Screening

TA

Talie si greutate

Hemocult si/ sau sigmoidoscopie

Mamografie examen clinic al sanilor

( femei ≤ 69 ani)

Test Papanicolau ( la femei )

Screening al vederii

Evaluarea problemelor consumului de alcool

Comportament sexual

Prevenirea BTS: evitarea comportamentului sexual cu risc, folosirea prezervativelor

Consiliere

Oprirea fumatului

Evitarea consumului de alcool in timpul conducerii auto, inotului, etc.

Dieta: aport adecvat de calciu (la femei) scaderea consumului de grasimi saturate si cholesterol

Activitate fizica regulate

Imunizari

Vaccinarea antipneumococica

Vaccinarea antigripala

Vaccinarea DT - rapel

Prevenirea accidentelor

Centura de siguranta, cascheta (moto, bicicleta)

Siguranta manevrarii armelor

Chimiprofilaxie

Discuri de profilaxie hormonala la femei aflate la menopauza

Sanatate dentara

Vizite regulate la stomatolog

Spalatyul pe dinti

Interventii pentru populatia cu risc

Personae instutinonalizate

PPD, vaccinare hepatica A, amandatina/rimandatina

Boli cornice, contact TBC

PPD

Personae ≥ 75 ani cu risc de cadere

Prevenirea caderilor

Factori de risc pt. boli cardiovasculare

Se ia in considerare screeningul pt. cholesterol

Familii cu cancer de piele

Evitarea espunerii la soare, folosirea unei imbracaminti de protectie

Tabelul nr. 5: Femeia insarcinata

Interventii recomandate pentru examinarea periodica

Interventii pentru populatia generala

Screening

Prima vizita

TA

Hb / Ht

AgHBs

VDRL

Screening pt. chlamidia

Serologie pt. infectia rubeolica sau vaccinare

Screening pt. anticorpi antiD (Rh)

Screening pt. S. Down ( < 13 saptamani ) sau ammniocenteza (15-18 sapt. - varsta

≥ 35 ani)

Oferta si testare HIV

Aprecierea riscului privind consumul de alcool

Vizite ulterioare

TA

Urocultura (12-16 saptamai)

Oferta pt. amniocenteza (15-18 sapt.)

(≤ 35 ani)

Oferta pt. markeri multiplii de testare

( 15-18 sapt.)

Consiliere

Oprirea fumatului: efectul fumatului pasiv

Alcool sau alte droguri

Nutritie - incluzand un aport adecvat de calciu si fier

Incurajarea alaptatului

Purtatul centurii de siguranta / scaun de siguranta pt. copil

Prevenirea BTS

Chimioprofilaxie

Multivitamine cu acid folic

Interventii pentru femeile cu risc

Comportament sexual cu risc

Screening pt. Chlamidia (la prima vizita), gonoree, HIV, AgHBs (trim. III), VDRL (trim. III)

Transfuzii de sange / folosirea injectiilor

Testare HIV / AgHBs

Femei cu Rh negative

Ac anti D ( 24-28 saptamani)

Risc pentru sindrom Down

Oferta pt. CVS (trim. III)/amniocenteza

(15-18 saptamani)

Pericol de sarcina cu defect de tub neural

Acid folic 5 mg/zi/oferta pt. amniocenteza

Tabelul nr. 6: Situatii in care medical trbuie sa ramana in alerta

Conditii ( circumstante )

Populatie

Simptome de boala arteriala periferica

Varstnici, fumatori, diabetici

Leziuni ale pielii cu trasaturi maligne

Populatia generala (in special cei care prezinta un factor de risc)

Simptome si semne de cancer local

Personae fumatoare de tabac, varstnici ce consuma regulat alcool

Defect de vedere (strabism)

Sugar si copil

Semne si simptome de hipoacuzie

Sugar si copil mic ( < 3 ani )

Curburi ale coloanei

Adolescenti

Modificari ale performantelor fizice si psihice (funcionale)

Batrani

Sindrom depresiv

Adolescenti, adulti tineri, personae cu risc crescut pt. depresie

Tentativa de suicid

Personae cu risc stability pt. suicid

Variate forme de violenta familiala

Populatia generala

Semne si simptome datorate abuzului de droguri

Populatia generala

semne datorate neangrijiri dintilor, prezenta cariilor, inflamatia gingiilor, caderea dintilor

Populatia generala

Evitarea unor carii precoce la copii, molocluzie dentara, pierderea premature a molarilor de lapte, dinti strambi si tulburari de masticatie

CopiiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved