Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CARACTERISTICILE CIF

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Caracteristicile CIF

Orice clasificare trebuie mai intai sa defineasca ceea ce clasifica, respectiv: sfera de cuprindere, sfera de aplicare, unitatile de clasificare, organizarea si modul in care aceste elemente sunt structurate din punct de vedere al interconectarii dintre ele. In sectiunile ce urmeaza sunt explicate principalele caracteristici ale CIF.



1. Sfera de cuprindere a CIF

CIF cuprinde toate aspectele sanatatii umane si unele din componentele adiacente acesteia care tin de bunastare, componente care sunt descrise ca domenii de sanatate si ca domenii asociate sanatatii . Clasificarea se mentine in contextul larg al sanatatii si nu acopera circumstantele care nu au legatura cu sanatatea, cum ar fi cele determinate de factorii socio-economici. De exemplu, datorita faptului ca oamenii apartin unei rase, unui sex, unei religii sau unor grupuri cu alte caracteristici socio-economice, se pot crea restrictii in ceea ce priveste indeplinirea unor sarcini in mediul in care acestia traiesc dar, conform clasificarii internationale a functionarii, aceste restrictii de participare nu sunt legate de sanatate.

CIF nu se refera doar la persoanele cu dizabilitati: de fapt, CIF se refera la toti oamenii. Cu ajutorul CIF se poate descrie sanatatea si starile asociate sanatatii asociate oricarei forme de sanatate, deci CIF are o sfera de aplicare universala .

Scopul CIF

CIF ofera o descriere a situatiilor legate de functionarea umana si restrictiile acesteia si serveste drept cadru de organizare a acestor informatii. Informatiile sunt structurate in maniera accesibila, ca sens si ca inter-relationare.

Prin CIF informatiile sunt organizate in doua parti. Partea 1 se ocupa de Functionare si Dizabilitate, iar Partea 2 acopera Factorii contextuali. Fiecare parte are doua componente:

Componentele Functionarii si Dizabilitatii

Componenta Corp cuprinde, la randul ei, doua clasificari : una referitoare la functiile sistemelor corpului si una la structurile corpului. In ambele clasificari, capitolele sunt organizate in conformitate cu sistemele corpului.

Componenta Activitati si Participare acopera gama completa de domenii care denota aspecte ale functionarii, atat din punct de vedere individual, cat si social.

Componentele factorilor contextuali

Prima componenta a factorilor contextuali este o lista a factorilor ambientali. Factorii de mediu au un impact asupra tuturor componentelor functionarii si dizabilitatii si sunt organizati, in maniera succesiva, incepand de la mediul din imediata apropiere a individului, pana la mediul general.

Factorii personali reprezinta o componenta a factorilor contextuali dar acestia nu sunt detaliati in clasificarea CIF, datorita marilor variatii culturale si sociale asociate acestora.

Componentele functionarii si dizabilitatii din Partea 1 a CIF se pot exprima in doua moduri. Pe de-o parte, pot fi utilizati pentru a indica niste probleme (de exemplu, afectarea, limitarea de activitate sau restrictia de participare - elemente descrise prin termenul de dizabilitate); sau, pe de alta parte, pot indica aspecte neutre, legate de sanatate si de starile asociate acesteia - elemente descrise prin termenul de functionare).

Aceste componente ale functionarii si dizabilitatii sunt interpretare cu ajutorul a patru constructe distincte, dar  intercorelate. Cu aceste constructe sunt opereationalizate prin utilizarea de calificative. Functiile si structurile corpului pot fi interpretate cu ajutorul schimbarilor de la nivelul sistemelor fiziologice sau ale structurilor anatomice. In ceea ce priveste componenta Activitati si Participare, exista doua concepte: capacitate si performanta (vezi sectiunea 4.2).

Functionarea si dizabilitatea unei persoane este vazuta ca o interactiune dinamica10 intre starile de sanatate (boli, tulburari, afectari, traumatisme, etc.) si factorii contextuali. Dupa cum s-a aratat anterior, factorii contextuali cuprind atat factori personali, cat si factori ambientali (de mediu). In clasificare este introdusa o lista cuprinzatoare a factorilor de mediu ca si componenta esentiala a CIF. Factorii de mediu interactioneaza cu toate celelalte componente ale functionarii si dizabilitatii. Intelesul de baza a componentei Factori de mediu este aceea de facilitare sau barare impactului caracteristicilor lumii fizice, sociale sau atitudinale.

Unitatea de clasificare

CIF clasifica sanatatea si starile asociate ale acesteia. De aceea, ca unitate de clasificare se folosesc categoriile din cadrul domeniilor de sanatate si domeniilor asociate sanatatii. Ca urmare, este de retinut faptul ca prin CIF nu sunt clasificate persoane, ci se descrie situatia fiecarei persoane intr-o anumita zona din domeniul sanatatii sau al starilor asociate sanatatii. Mai mult, descrierea se face intotdeauna in contextul factorilor de mediu si a factorilor personali.

Prezentarea CIF

CIF este prezentata in doua variante pentru a satisface cerintele diversilor utilizatori si pentru a se putea diferentia pe nivele de detalii.

Varianta integrala a CIF, respectiv, cea prezentata in volumul de fata, ofera o clasificare detaliata pe patru nivele. Aceste patru nivele pot fi agregate intr-un sistem de clasificare de nivel superior, care cuprinde toate domeniile din cel de-al doilea nivel. Acest sistem pe doua nivele reprezinta varianta prescurtata a CIF.



Exemple de domenii de sanatate: vaz, auz, mers, invatare si memorie; exemple de domenii adiacente sanatatii: transport, educatie, interactiuni sociale.

Bickenbach JE, Chatterji EM, Ustun TB, Models of disablement, univeersalism and the ICIDH (Modele de dizabilitate, universalism si ICIDH), Social Science and Medicine, 1999, 48:1173 - 1187.

In functie de utilizator, interactiunea poate fi considerata ca proces sau ca rezultat.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 831
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved