Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Colita pseudomembranoasa

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Colita pseudomembranoasa.

Colita pseudomembranoasa se caracterizeaza printr-o inflamatie cu edem a peretelui colonului, asociata cu placi albicioase in relief. Aceasta este cauzata de cele mai multe ori de infectia cu o bacterie numita "Clostridium difficile".

Bacteria se dezvolta atunci cand exista un dezechilibru al florei normale existente in intestin. Acest lucru se intampla mai ales dupa un tratament cu antibiotice, dupa chimioterapie, dupa administrarea de cortizon.



Simptomele diareice se manifesta la cateva zile de la administrarea de antibiotice dar poate apare si dupa o perioada mai lunga de timp (1 luna). Diareea este foarte lichida, cu urme de mucus, dar fara sange.

Tratament

Se consuma mult iaurt pentru refacerea florei bacteriene intestinale.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: afin, calomfir, carpen, cerentel, coada racului, corn, cretisoara, drete, dud, fag, gorun, iarba neagra, matreata bradului, menta, molid, morcov, mur, navalnic, nuc, nufar alb, orez, orz, perisor, plamanarica, plop negru, porumb, porumbar, rachitan, raculet, rasgoace, salcie, salvie, sanisoara, scumpie, slabanog, sorbestrea, stejar, troscot, ulm, urzica, urzica mica, urzica moarta alba, usturoita, vulturica.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se consuma fructele in cazul diareei cate 50-100 g fructe proaspete. Daca nu este sezon se va pune 2 lingurite de fructe uscate la 250 ml apa si se lasa pentru 8 ore la muiat, tinute la temperatura camerei. Se pun apoi la fiert pentru 5 minute. Se strecoara si se pot consuma in functie de gravitatea afectiunii intre 3-6 cani pe zi. Se mai poate folosi afinata cate 50 ml odata luata de 2-3 ori, pe zi, pana la trecerea afectiunii. Se pot pune intr-un vas 3 linguri de fructe de afine si 2 linguri de zahar. Se toarna deasupra 250 ml vin rosu. Se fierbe apoi 10 minute, pana devine totul o pasta mai groasa. Se ia cate o lingura din acest terci de mai multe ori pe zi.

Calomfir (Melitittis melissophyllum) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma si pentru faptul ca pot distruge microbii care pot provoca diareea. Se pot consuma 3 cani din planta aceasta aromatica.

Carpen (Carpinus betulus) 2 lingurite de coaja maruntita se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma pana la 3 cani pe zi.

Cerentel (Geum urbanum) 1lingurita de rizomi se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Datorita taninului si substantelor continute, este planta cel mai des utilizata. Micsoreaza si cantitatea secretiilor.

Coada racului (Potentilla anserina contine tanin substante amare si mucilagii. Este foarte indicata datorita faptului ca desi contine tanin care poate sa rezolve diareea mai are in componenta substante amare care ajuta la digestie si chiar mucilagii avand rol si in calmarea durerilor care sunt uneori prezente la aceasta afectiune. 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani preferabil inaintea meselor.

Corn (Cornus mas) se pot folosi fructele crude avand efect astringent, se pot lua cate 100 g odata. In cazul cand nu este in sezon se pot folosi uscate. Se pun 2 linguri de fructe uscate la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris) 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru efectul astringent in diareei. Ajuta si fiind un antibiotic bun pentru o serie de germeni microbieni si ajuta la diminuarea secretiilor interne.

Drete (Lysymachia numularia) O lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se va strecura. Aceasta cantitate se va folosi in cursul unei zile. Este utila si in cazul durerilor.

Dud (Morus alba, nigra) frunzele contin tanin, beta-caroten, acid folic, un aminoacid (arginina), adenina, carbonat de calciu, glucozide ale argininei, etc si sunt indicate ca antidiareice. 1 lingurita de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi. Are si actiune alcalinizanta.

Fag (Fagus sylvaticus) Frunzele contin: compusi de natura flavonica, acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, cvercetina, tanin, substante minerale. Sunt foarte utile in diaree. 1 lingurita de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi. Se mai poate folosi in cazurile mai grave coaja 2 lingurite de coaja maruntita se vor pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi.

Gorun (Quercus petraea) coaja 2 lingurite de coaja maruntita se vor pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi. Ghinda- luati un pumn de ghinde. Decorticati-le, iar miezul ramas il prajiti pana primeste o culoare rumena. Ghindele prajite se piseaza pana devin ca o pulbere. Se face un decoct din 4 linguri de pulbere in 500 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute. Dupa racire se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Iarba neagra (Calluna vulgaris) planta contine arbutilina, ulei eteric, tanoizi, etc. este astringenta si antiseptica. 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot folosi 3 cani pe zi.

Matreata bradului (Usnea barbata) Se va macina cu rasnita de cafea inainte de a se folosi. Se ia o lingurita de praf care se va pune in 250 ml apa clocotita. Se va lasa apoi 10 minute acoperit. Se va strecura apoi inainte de a se administra se va pune o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar la aceasta cantitate. Se va consuma cu inghitituri mici. Telul acestor licheni are o puternica actiune antimicrobiana si chir si antivirotica. Este indicata mai ales in enerocolite infectioase su diaree. Acidul ursinic este unul dintre cele mai bune antibiotice.

Menta (Mentha piperita) contine o serie de taninuri care contribuie la normalizarea scaunului fiind totodata si un antimicrobian. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru reglarea scaunului.

Molid (Picea albis) Muguri zdrobiti- 2 lingurite, se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se va strecura. Taninurile din acestia ajuta la disparitia diareei.

Morcov (Daucus carota) Diaree infantila- supa de morcovi; se curata 500 g de morcovi, se taie in bucati si se fierb intr-un litru de apa pana cand se moaie complet. Se trec prin sita de piureu. Se adauga apa clocotita pana se ajunge la 1 litru si se mai pune ½ lingurita de sare. Se administreaza pe parcursul a 24 ore, timp de 2-3 zile. Se poate da cu biberonul, iar partea consistenta cu lingura. Laptele se reintroduce treptat, in 5-6 zile, micsorand cantitatea de morcov utilizata de la 500 g la 100 g la litru de apa. Se poate pentru cei mai delicati sa se faca doar din 200 g in loc de 500 g. Se da in acest caz o parte de supa pentru una de lapte, pana la 3 luni apoi o parte supa la 2 parti lapte, dupa aceasta varsta.

Mur (Rubus fruticosus) 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Navalnic (Phyllitis ocolopenobium) O lingurita de rizom uscat se va macina cu rasnita de cafea dupa care se va pune in 250 ml apa. Se acopere pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se poate folosi intern cate 2 ceaiuri pe zi .Este astringent datorita taninurilor.

Nuc (Juglans regia) 1 lingurita de frunze maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, se strecoara. Se pot consuma 3 cani de ceai pe zi.

Orez (Oryza sativa) -Se va fierbe orez 50 g in 500 ml apa pana se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul in afectiunile de mai sus. Se poate folosi in orice preparat culinar cat de mult suporta fiecare in parte si in functie de reactia organismului si de afectiune.

Orz (Hordeum vulgare) -Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminte intr-un litru de apa. Dupa aceasta se va trece orzul prin masina de carne dupa ce se strecoara si dupa macinare se amesteca cu lichidul in care a fiert.

Perisor (Pirola secunda) 2 lingurite de planta maruntita, se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este bine sa fie consumate inainte de mesele principale. Frunzele sunt antihemoragice datorita tanoizilor si antidiareice.

Plamanarica (Pulmonaria officinalis) antidiareic, mareste secretia biliara, stimuleaza transpiratia din corp, aromatizant, cicatrizant. 1 lingura de frunze maruntite se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi apoi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi, dupa mesele principale.

Plop negru (Populus nigra) o lingurita de muguri zdrobiti se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Se indica si datorita faptului ca distruge foarte multi agenti patogeni.

Porumb (Zea mais) se pune 1-2 lingurite de faina de malai la 1 pahar de apa fiarta si racita. Se consuma si diareea trece foarte rapid.

Porumbar (Prunus spinosa) Fructele sunt utilizate pentru proprietatile lor astringente ca antidiareice, -O lingurita de fructe se vor pune dupa zdrobire in 250 ml apa. Se vor fierbe la foc mic timp de 15-20 minute. Se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Eficient in diaree, enterocolite, etc. Are un puternic efect astringent.

Rachitan (Lythrum salicaria) pe langa actiunea de precipitare a proteinelor, extractele obtinute au actiune astringenta, antidiareica si inhibanta asupra dezvoltarii florei microbiene patogene intestinale. Impiedica fermentatia intestinala. 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Raculet (Polygonum bistorca) este un astringent puternic folosit intern in diaree -o lingurita de rizom se va pune maruntit la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 2-3 cani din acestea pe zi

Rasgoace (Chamaenerion angustifolium) 2 lingurite de planta se vor pune maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Salcie (Salix alba) - 2 lingurite de coaja maruntita se va pune la 200 ml apa rece, se fierbe apoi 20-30 minute. Se strecoara si se va lua cate 3-4 linguri pe zi. Sau -Se va transforma coaja in praf fin. Se va cerne. Se ia cate un varf de cutit odata

Sanisoara (Sanicula europaea) O lingurita de praf de planta se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma cu lingurita in cursul unei zile

Slabanog (Impatiens noli-tangere) -2 lingurite de planta maruntita se vor pune in 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1 lingurita de praf fin obtinut cu rasnita de cafea se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. Se va lua de 3 ori pe zi in afectiunile interne. O lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se poate folosi la afectiunile mai usoare cate 2-3 cani pe zi.

Stejar (Quercus robur) coaja 2 lingurite de coaja maruntita se vor pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi.

Troscot (Polygonum aviculare) 2 linguri de planta maruntita /scoarta obtinuta de la stejari tineri de 3-4 ani) se pun la 250 ml apa clocotita. Se fierb apoi 10 minute. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Ulm (Ulmus campestre) coaja 2 lingurite de coaja maruntita se vor pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi.

Urzica (Urtica dioica) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma dupa fiecare masa cate 1 cana.

Urzica mica (Urtica urens) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma dupa fiecare masa cate 1 cana.

Urzica moarta alba (Lamium album) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma dupa fiecare masa cate 1 cana.

Usturoita (Alliaria officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma dupa fiecare masa cate 1 cana.

Polen de albine este indicat sa se ia pentru ca regleaza atat diareea cat si constipatia. Este bine sa se ia in cura de minimum 21 de zile cate 20g pe zi in doua prize. 

Laptisor de matca-indicat pentru ca reface organismul, este unul din cele mai utile preparate care se poate indica la toate cazurile in cure de 20 de zile.

Formele acute cu febra si alterarea starii generale trebuie neaparat tratate si cu propolis care este cel mai indicat. Cei care au alergie la acest produs vor face tratament cu muguri de plop. Se vor lua 2 lingurite de muguri care se zdrobesc si se vor pune la 250 ml de apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi, cu inghitituri mici caldute.

Carbunele medicinal este util sa se ia cate o lingurita de praf fin macinat de trei ori pe zi. Acest praf asigura curatirea intestinelor de o serie de toxine.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved