Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FACTORII DE RISC AI ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Anamneza
CRIZA HIPERTENSIVA
Glomerulopatia fibronectinica
Supravegherea activa a copilului rahitic
DETERMINAREA GRUPELOR DE SANGE
DIAGNOSTICUL GUTEI
Insuficienta mitrala
Osteomielita - Osteoporoza
Mecanismul muschiului striat scheletic
Coordonarea


FACTORII DE RISC AI ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL

Profilul de factori de risc multipli pentru accident vascular cerebral este reprezentat de hipertensiunea arteriala sistolica, hipercolesterolemie, alterarea tolerantei la glucoza, fumatul de tigarete, anomalii electrocardiografice si hipertrofie ventriculara stanga depistata electrocardiografic.
Factori de risc multipli pentru accidentul vascular cerebral: hipertensiunea arteriala sistolica, fumatul de tigarete, supragreutatea, inactivitatea fizica si mortalitatea familiala prin accident vascular cerebral.

S-a propus urmatoarea schema de factori de risc pentru accidentul vascular cerebral:

1. Factori de risc dovediti

a) Factori de risc dovediti in care valoarea tratamentului este incerta sunt diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral antecedent si suflurile carotidiene asimptomatice. in aceeasi categorie de factori de risc bine documentati se incadreaza varsta, sexul, rasa si factorii familiali.

b) Factori de risc dovediti, tratabili sunt hipertensiunea arteriala, afectiunile cardiace, atacurile ischemice cerebrale tranzitorii, siclemia si concentratiile crescute ale hematocritului.

2. Factori de risc izolati mai putin dovediti

a) Factorii de risc mai putin dovediti s greu de influentat sunt starea socio­economica, localizarea geografica, precum si factori legati de clima si sezon.

b) Factorii de risc mai putin dovediti tratabili, dar cu valoarea tratamen-
tului nestabilita. sunt nivelurile crescute de lipide si colesterol. fumatul de tigarete,
consumul de bauturi alcoolice, utilizarea contraceptivelor orale, inactivitatea fizica
s
i obezitatea.

3. Factori de risc multiplii

In aceasta categorie de factori de risc se incadreaza profilul de factori de risc pentru accidentul vascular cerebral propus de studiul de la Framingham precum si cel propus de Paffenbarger si Williams.

Factorii de risc sunt clasificati ca definiti si posibili. Exista trei categorii mari de situatii in care factorii de risc sunt definiti sau posibili. Acestea sunt legate de obiceiurile si stilul de viata, de existenta unor boli sau markeri pentru anumite boli ce constituie risc pentru accidentul vascular cerebral si de existenta unor modificari marfo-patologice vasculare, asimptomatice, cu risc pentru accident vascular cerebral ischemic.

Obiceiuri si stil de viata

a.) Factori de risc definiti

Factorii de risc definiti legati de modul si obiceiurile de viata sunt fumatul, consumul de bauturi alcoolice si abuzul de droguri. Toti acesti factori de risc sunt controlabili la nivel de individ.

Riscul pentru un accident vascular cerebral se reduce sau este inlaturat la oprirea acestor obiceiuri.

Varsta, sexul, rasa si factorii familiali sunt factori de risc definiti care, la prima vedere, nu se pot controla. Ei sunt insa markeri pentru alti factori de risc care pot fi controlabili. De exemplu, predispozitia heredo-familiala la accident vascular cerebral pare a fi determinata genetic, dar, in anumite familii, susceptibilitatea genetica pentru accident vascular cerebral este pusa in valoare prin alti factori de risc, precum hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica, boli care se pot trata.

Rata mortalitatii prin accident vascular cerebral la negrii din USA este mai mare decat la albi, iar rata mortalitatii prin accident vascular cerebral, in Japonia, este printre cele mai ridicate din lume. Probabil, la japonezi, exista risc pentru accident vascular cerebral legat de rasa, dar in contextul unor factori de mediu. Asa se explica faptul ca, in Japonia, mortalitatea prin accident vascular cerebral este foarte mare si o intrece pe cea prin cardiopatie ischemica, in timp ce incidenta mortalitatii la japonezii din Hawai si USA este mai mica.

b) Factori de risc posibili

Factorii de risc posibili sunt reprezentati de obiceiul de a folosi contraceptivele orale, de unele obiceiuri alimentare, caracterizate prin consum ridicat de grasimi de origine animala, si de lipsa activitatii fizice.   In aceasta categorie de factori de risc se incadreaza obezitatea si anomaliile lipidelor serice. Alti factori de risc considerati drept 'posibili' pentru accidentul vascular cerebral, a caror valoare nu este bine stabilita si care nu se pot controla si influenta, sunt tipul de personalitate, localizarea geografica, clima si factorii socio-economici. Sunt necesare cercetari in continuare pentru aprecierea gradului de risc pentru acesti factori.

Se cunosc boli care constituie factori de risc majori pentru accidentul vascular cere­bral ischemic. Hipertensinea arteriala este cel mai important factor de risc; controlul valorilor de tensiune arteriala a redus riscul pentru accident vascular cerebral. Bolile cardiace sunt factori de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic, ele se pot trata si controla. De importanta deosebita sunt infarctul miocardic, valvulopatiile si protezele valvulare, insuficienta cardiaca, aritmiile si in mod special fibrilatia atriala, hipertrofia ventriculara stanga si endocarditele. Diabetul zaharat este un factor de risc definit, dar nu sunt dovezi ca prin tratamentul sau se modifica riscul pentru accident vascular cerebral ischemic.Alte boli tratabile si markeri pentru riscul la accident vascular cerebral sunt atacul ischemic cerebral tranzitoriu. concentrate crescute ale hematocrituilui si fibrinogenului. Migrena si echivalentele de migrene sunt factori de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic, dar valoarea tratamentului specific al acestora in profilaxia accidentelor vasculare cerebrale este necunoscuta.

b) Factori de risc posibili

Hiperuricemia si hipotiroidia pot fi asociate cu un risc crescut pentru accidentul vascular cerebral.

Modificari vasculare structural asimptomatice cu risc pentru accidentul vascular cerebral

Modificarile marfo-patologice vasculare asimptomatice pot fi depistate prin examen obiectiv sau prin tehnici imagistice.

a) Modificari marfo-patologice vasculare depistate prin examen obiectiv

Suflurile carotidiene sunt indicii pentru un risc la accident vascular cerebral ischemic, nu neaparat pentru infarctul cerebral ipsilateral, localizat in teritoriul carotidian unde se ausculta suflul. Riscul pentru accident vascular cerebral este mai mare in asocierile suflu carotidian asimptomatic - hipertensiune arteriala sau suflu carotidian asimptomatic - cardiopatie ischemica - diabet zaharat.

Diferentele de presiune arteriala la cele doua brate, emboliile retiniene, presiunea retiniana redusa depistata la oculopletismografie sunt marturii pentru afectiuni vasculare care constituie risc crescut pentru accident vascular cerebral ischemic.

Modificari morfopatologice vasculare depistate prin tehnici de imagistica (CT, RMN, Echo-Doppler)

Computer-tomografia si rezonanta magnetica nucleara detecteaza anomalii vascula­re, infarcte cerebrale si hemoragii cerebrale silentioase. Vizualizarea prin tehnici de imagistica a infarctelor cerebrale 'silentioase' si a hemoragiilor cerebrale 'silentioase' permite identificarea unor grupe de indivizi care au un risc crescut pentru evenimente cerebrovasculare viitoare si constituie argumente pentru oportunitatea instituirii unei profilaxii adecvate. Vizualizarea malformatiilor artereio-venoase, a anevrismelor sau a hamartoamelor vasculare constituie semnale de alarma la asemenea indivizi pentru riscul la accident vascular cerebral hemoragic sau ischemic.

Mijloacele actuale de diagnostic sunt capabile sa aprecieze si starea arterelor extracraniene. Detectarea aterosclerozei si a stenozelor arterelor cu distributie cere­brala inseamna depistarea unui risc pentru accidentul vascular cerebral. Cu cat stenoza arteriala este mai severa, cu atat riscul pentru accident vascular cerebral este mai mare. Vizualizarea circulatiei cerebrale extracraniene are avantajul depistarii intamplatoare de displazii fibro-musculare sau disectii arteriale. Displazia fibro-musculara se asociaza, uneori, cu disectia arterelor din regiunea cervixo-cerebrala (spontana sau posttraumatica), constituind un risc pentru ischemia cerebrala.

Din cele relatate se subliniaza valoarea cunoasterii, a depistarii si a tratamentului factorilor de risc, garantie a profilaxiei primare pentru accidentul vascular cerebral. Multitudinea de studii clinice intreprinse in intreaga lume pe tema depistarii factorilor de risc si precipitanti ai accidentelor vasculare cerebrale subliniaza valoarea profilaxiei primare la acest capital de patologie.

Factorii de risc incriminati in accidentul vascular cerebral ischemic sunt: hiper-tensiunea arteriala si hipertrofia ventriculara stanga, afectiunile cardiace, fumatul, utilizarea de contraceptive orale, consumul de bauturi alcoolice si droguri, diferite afectiuni hematologice, hiperlipoproteinemia, diabetul zaharat, obezitatea si hiperuricemia. La acesti factori de risc se mai adauga varsta si sexul, antecedentele familiale pe linie de accidente vasculare cerebrale, rasa, factorii sezonieri, clima si localizarea geografica.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1056
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site