CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
MEDICINA LEGALA
"Medicina legala ar putea fi definita ca: disciplina medicala de sinteza, situata la granita dintre stiintele medico - biologice (in general concrete) si cele socio-juridice (de regula abstracte), ce are drept scop sprijinirea competenta a justitiei ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare (anumite) precizari cu caracter bio-medical
In ceea ce priveste domeniul de activitate al medicinei legale, schematic se poate vorbi de:
Tanatologia medico-legala sau patologia medico-legala morfologica (morfologia medico-legala), care studiaza aspectele legate de moarte (felul mortii, cauzele mortii, semnele mortii etc.); preocuparea esentiala a acestui sector este centrata pe examinarea (externa si interna) a cadavrului;
Clinica medico legala sau patologia medico-legala, clinica ce are ca obiect de studiu persoana (omul viu) sau documentele medicale ce apartin acestuia, in scopul probarii unor violente exercitate asupra sa (examinarea medico-legale traumatologica), al stabilirii starii psihice (expertiza medico-legala psihiatrica) a posibilitatii executarii pedepsei privative de libertate (expertiza medico-legala pentru amanarea/intreruperea executarii pedepsei din motive medicale) etc.;
Deontologie medicala - acea parte a medicinei-legale care se ocupa cu indatoririle corpului medical, cu raporturile medicilor intre ei, fata de societate, justitie si fata de pacienti.
ELEMENTE DE CAUZALITATE
"In activitatea practica medico-legala, cauzalitatea exprima relatia dintre un eveniment cu valoare de cauza si un eveniment cu valoare de efect, prin raportare la cei patru esentiali: victima agresor, agent vulnerant si locul faptei.
Semne negative de viata
apar imediat dupa incetarea functiilor vitale (cardio-respirator);
au valoare orientative neprezentand sustinerea diagnosticului de moarte reala deoarece sunt prezente si in sincope, lipotimii, moarte aparenta;
se datoreaza alterarii trepiedului vital: creier, corp, plaman.
Ca semene negative de viata sunt:
- pierderea tonusului postuaral;
- relaxarea sfincterelor uretrale si sigmoidiene;
- pleoape intredeschise;
- musculatura flasca;
- degetele mainilor in semiflexie;
- halucele rotat spre lateral;
- pielea ceroasa cu elasticitate pierduta;
- midriaza;
- reflexe abolite;
- lipsa respiratiei, "oglinda neaburita";
- apa nu se misca in vasul asezat pe torace ;
- nu se percep contractiile inimii;
- nu se simte pulsul;
- daca se inteapa corpul intr-o anumita zona nu curge sange.
OBIECTIVELE EXPERTIZELOR MEDICO-LEGALE IN TRAUMATISMELE NEMORTALE
a) Demonstrarea realitatii traumatismelor se face prin:
1.Evidentierea leziunilor traumatice
2.Aprecierea vechimii acestora (daca se puteau produce la data mentionata de victima)
3.Stabilirea fondului patologic preexistent traumei (uneori leziunile patologice sunt prezentate de victima ca fiind patologice).
b) Obiectivarea circumstantelor de producere a leziunilor traumatice
1.Estimarea caracterului agentului traumatic in functie de particularitatile leziunii traumatice decelate (forma sau marime).
2.Stabilirea mecanismelor de producere (lovire activa, pasiva, zgariere etc.)
3.Aprecieri asupra imprejurarilor/circumstantelor in care s-au produs leziunile traumatice (agresiune, accident).
a) Stabilirea cauzalitatii medico-legale
1. Legaturi de cauzalitate, directa sau primara care poate fi imediata, neconditionata, sau mediata (conditionata de fondul patologic preexistent)
- indirecta sau secundara
- complexa
2. Raportul de cauzalitate
b) Evaluarea gravitatii leziunii traumatice sau a consecintelor acestora pe baza criteriilor medico-legale care permit incadrarea juridica a faptei infractorului in conformitate cu prevederile codului penal.
Obiectul juridic general comun tuturor infractiunilor contra persoanei este reprezentat de relatia sociala referitoare la dreptul la viata, la integritatea corporala si sanatate, la libertate si demnitate a fiecarui individ indiferent de nationalitate, varsta, sex, apartenenta politica, convingeri religioase a caror existenta normala nu este posibila daca fapta prin care ni se aduce atingere nu este sanctionata. Responsabilitatea acestor obligatii protejata fiinta umana careia ii sunt astfel asigurate atat existenta fizica cat si afirmarea personalitatii.
Obiectul juridic special este dat de relatiile sociale care ocrotesc persoana si a caror nerespectare de catre ceilalti membrii ai societatii determina alterarea integritatii corporale sau a sanatatii victimei. Cand persoana insasi isi provoaca o vatamare aceasta poate fi considerata o infractiune daca prin fapta comisa acea persoana incearca sa se sustraga de la anumite obligatii sociale: efectuarea serviciului militar sau executarea unei pedepse.
Obiectul material este reprezentat de corpul unei persoane si actiunea de lovire sau vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii este indreptata asupra omului viu.
Subiectii sunt:
Subiectul activ nemijlocit (autorul), la savarsirea faptei putand contribui si alti autori activi instigatorii, complici.
- Subiectul pasiv special si imediat reprezentand persoana fata de care s-a reprezentat fapta si general si mediat care este societatea. Latura obiectiva este realizata prin vatamarea corporala sau a sanatatii victimei datorita actiunii faptuitorului, directa (calitatea unei lovituri) sau indirecta Faptuitorul poate realiza fapta prin mai multe mijloace materiale dar si psihice (sperie victima, il ameninta).
Latura obiectiva - reprezentata de fapta prin care victima a suferit o vatamare a integritatii corporale sau sanatatii:
- prin actiunea faptuitorului, directa sau indirecta (aplicata victimei)
- prin inactiune cand faptuitorul nu face ceea ce este obligat sa faca astfel incat victima sa nu sufere vatamari.
Latura subiectiva - infractiunea se poate realiza cu intentie directa sau indirecta
preterintentie
din culpa - art. 184 Cod Penal.
Infractiunea se considera consumata atunci cand rezultatul prevazut de legea penala se materializeaza respectiv atunci cand persoana a fost lovita sau i-a fost vatamata integritatea corporala ori sanatatea.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1746
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved