CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
MENINGOENCEFALITA PNEUMOCOCICA
Definitie
Menincita pneumococica est o meningita cu evolutie extrem de severa determinata de streptococus pneumoniae. Poate fi primara, cu poarta de intrare rinofaringele sau secundara unor focare pneumococice sau parameningeale (in sfera ORL). Sunt susceptibili mai ales bolnavii cu splenectomii, traumatisme craniene, boli cronice (ciroza, diabet), fistule cu comunicari subarahnoidiene, la varstnici.
Debutul este in general brusc, cu sindrom infectios, fenomene de hipertensiune intracraniana, de afectare encefalica si cu evolutie rapida spre coma, convulsii, semne neurologice de focar.
Diagnosticul este sustinut de examenul LCR, care evidentiaza coci gram pozitivi in diplo, lanceolati, incapsulati, extracelulari, precum si culturi pozitive. Pneumococul poate fi evidentiat si in hemoculturi.
Evolutia bolii sub tratament este grava, sunt frecvente recaderile, in conditii de fistule netratate. Complicatiile cele mai frecvente sunt hidrocefalia, empieme subdurale, vasculita. Letalitatea, chiar sub tratament este de 30% mai ales in cazul varstnicilor.
Tratamentul este in primul rand etiologic din caza dificultatilor suplimentare prin:
depunerea precoce de fibrina ce conduce la scaderea accesului antibioticelor si a concentratiei active sub nivelul bactericid necesar;
riscul de rezistenta la Penicilina, constatandu-se in ultima perioada un procent de 30-40% din cazuri de rezistenta a pneumococului la acest antibiotic.
Tratamentul asociaza de regula doua preparate pana la sosirea antibiogramei:
Penicilina G in doze de 150.000 - 200.000 U/kg corp/zi la copii, iar la adult 200.000 U - 300.000 U/kg corp/zi administrate iv la 6 - 8 ore interval;
Cloramfenicol hemisuccinat iv in doze de 50-100 mg /kg corp/zi (a nu se depasi doza de 3g/zi la adult sau 50mg/kg la copii);
Ceftriaxona in doze de 2 - 4g /zi iv la adult, 100mg / kg corp / zi la copil;
Cefotaxima in doze de 6 - 8g / zi la adult, 100mg / kg corp / zi la copil;
Meropenem in doze de 30 - 40mg / kg corp la 8h in cazuri speciale de rezistenta dovedita a tulpinii in cauza.
Durata tratamentului antibacterian este de cel putin 10 zile, preferabil 14 zile in functie de evolutia clinica, constantele biologice si modificarile lichidului cefalorahidian.
Tratamentul patogenetic se efectueaza prin administrarea de antiinflamatoare steroidiene: Hidrocortizon hemisuccinat, Hexametazon, Solumedrol.
Tratamentul depletiv consta in administrarea de Manitol, Furosemid.
Tratamentul simptomatic: antitermice, antialgice si neuroroborante.
Profilaxie
Pe langa masurile de prevenire a infectiei pneumococice se acorda o atentie deosebita cazurilor cu risc la bolnavii cu conditii favorizante. La pacientii cu recidive, boli cronice, splenectomizati se recomanda vaccinarea cu vaccinul polivalent, Pneumovax, care cuprinde 23 dintre cele mai frecvente si patogene serotipuri.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1225
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved