Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Parotidita epidermica

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Parotidita epidermica

Definitie

Boala infectioasa, contagioasa, determinata de virusul urlian, caracterizata prin febra, cu afectarea inflamatorie, nesupurativa a glandelor salivare si posibil si a altor organe, pancreas, gonade, meninge, lasand imunitate durabila, toata viata.



Etiologie

Virusul urlian, paramyxovirus ARN

Epidemiologie

Boala are o raspandire universala, survenind sporadic si in epidemii.

Receptivitatea este generala. Nou nascutii sunt protejati de anticorpii materni 4-6 luni de viata.

Indicele de contagiozitate este de 40-50%.

Boala nu are un caracter sezonier cert, este mai frecventa iarna si primavara.

Rezervorul de infectie: strict uman, reprezentat de bolnavii acuti, cu orice forma clinica de boala (chiar si inaparenta). Nu exista purtator sanatos de virus.

Durata contagiozitatii se intinde intre ultimele 5 zile de incubatie si 8-10 zile in faza de stare.

Calea de transmitere: aerogena, prin picaturi de saliva, contact direct, dar si indirect prin obiecte proaspat contaminate de bolnav.

Tablou clinic

Incubatia este cuprinsa intre 10 si 21 zile, cu o medie de 14 zile.

Invazia nu este manifesta decat in 25-30% din cazuri, cand pot fi prezente: starea sufebrila, febra 38-39s cefalee, disfagie, stare de curbatura.

Faza de stare debuteaza relativ brusc, cu febra 39sC urmata de instalarea unei tumefactii discret sensibile la nivelul uneia sau bilateral dintre glandele salivare parotide. In 25% din cazuri debutul poate fi extraparotidian, afectarea primara fiind localizata submandibular, meningean si mai rar genital (orhita).

Parotidita se dezvolta initial unilateral, dar in peste 50% din cazuri bilateral in decurs de 1-4 zile. Tumefactia are toate caracterele clasice inflamatorii tumor, rubor, calor si functio lesa.

In forma comuna a bolii bolnavul prezinta asimetrie faciala prin tumefactia importanta a regiunii retromandibulare, de la ureche pana spre jumatatea superioara a gatului. Local exista tumefiere, glanda parotida se palpeaza, consistenta este crescuta, elastica si se remite in medie in 7 zile.

La examinarea cavitatii orale se constata o angina eritematoasa, iar in regiunea molarului 2 superior se vizualizeaza orificiul canalului Stenon care este burjonat, hiperemic.

In afectarea bilaterala faciesul capata aspectul de para. Afectarile inflamatorii pot surveni in toata perioada de stare fara nicio ordine.

Submaxilita urliana se traduce printr-o tumefiere relativ bine delimitata, paramedian, submandibular, formatiune elastica, uneori sensibila, uni sau bilaterala.

Fiecare noua afectare inflamatorie este anuntata de un puseu hipertermic ce se remite in 24h dupa exprimarea noii determinari. Cazurile cu hipertermie pot deteriora starea copilului, aparand greturile, varsaturile, nelinistea, agitatia, tulburari ale senzoriului.

Pancreatita urliana se manifesta clinic rar in 10-15% din cazuri, debutand cu dureri abdominale "in bara", in etajul superior, vomismente si intoleranta digestiva. Afirmatia conform careia ar putea determina un diabet zaharat dupa mai multi ani este controversata.

Orhita urliana apare numai dupa pubertate. Rar primara, orhita apare secundar altor manifestari la aproape 25% dintre bolnavii de sex masculin. Se manifesta prin tumefierea hemiscrotului, tegumentul fiind infiltrat hiperemic si cu sensibilitate importanta. Rar afectarea poate fi bilaterala. Suferinta este accentuata de ortostatism si mers. Inflamatia dureaza 10-14 zile in absenta terapiei patogenetice, sindromul infectios este prezent. Cresterea in volum a testiculului in spatiul inchis si inextensibil (membrana albuginee neavand fibre elastice) antreneaza ischemierea secundara a epiteliului seminifer germinativ, avid de oxigen datorita ratei foarte mari de multiplicare celulara.

Persistenta conditie de ischemie, in absenta tratamentului antreneaza necroza secundara a epiteliului si azoospermie sechelara de acea parte.

Meningita urleana apare la 25-40% din cazuri, are toate caracterele clinice si de laborator ale meningitelor seroase (LCR clar, proteinorahie usor crescuta, pleiocitoza limfocitara) evolueaza spontan spre remisie timp de 14-21 zile, perioada in care sindromul infectios poate sa persiste.

Alte localizari posibile, dar mai putin intalnite sunt: ooforita (ovarita), tiroidita, miocardita, artrita.

Complicatii

Purpura trombocitopenica, complicatii nervoase, encefalita, mielita si meningomielita, poliradiculonevrita, nevrite diverse, complicatii in sarcina (prin riscul teratogen asupra fatului cu malformatii congenitale aproape 20% dintre copii infectati in utero in primul trimestru de sarcina).

Diagnosticul pozitiv

Se bazeaza pe date de tip:

anamnestice (absenta bolii sau a vaccinarii)

epidemiologice (contact cunoscut)

clinic (este usor in prezenta mai multor afectari succesive si dificil in cazul unei singure determinari)

laborator (in cazurile necomplicate leucopenie cu neutropenie moderata cu exceptia arhitei in care apare leucocitaoza cu neutrofilie). Confirmarea se efectueaza prin izolarea si identificare virusului (pe ou embrionat). Serologic prin urmarirea in dinamica a titrului anticorpilor HAI si FC, anticorpi IgM, IgG.

Diagnosticul diferential

Parotidita trebuie deosebita de: adenite, adenoflegmoane, trismusul antalgic, otita medie, luxatia temporo-mandibulara, osteita, de alte parotidite (din colagenoze, toxice, alergice, septice) tumori, litiaza salivara.

Submaxilita se deosebeste de adenoflegmonul submandibular, flegmonul planseului bucal.

Orhita se deosebeste de: orhiepididimita septica, hernia inghinala, varicocel, tumori testiculare, dermite acute.

Meningita de alte meningite cu lichid clar (leptospira, TBC, virale, bacteriene pretratate).

Tratament

Nu exista tratament etiologic.

Izolarea bolnavului la domiciliu in cazuri necomplicate, repaus, alimentatie adaptata tolerantei digestive.

Tratament simptomatic antiinflamatoare nesteroidiene, antipiretice.

Pancreatita se trateaza prin intreruperea temporara a alimentatiei orale, antispastice, corticoterapie.

Meningita: corticoterapie, depletie, vitamine grup B.

Orhita: comprese locale reci, corticoterapie, antipiretice, 5-7 zile.

Profilaxie

Trivaccinul ROR cu protectie in medie 10-15 ani, dupa varsta de 1 an.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1418
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved