Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Retea neuronala Braincel

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micRetea neuronala Braincel

Importanta determinarii costului de productie

In economia de piata, costul constituie un instrument economic extrem de util in fundamentarea si adoptarea deciziilor privind alocarea resurselor, volumul si structura productiei, marimea sau restrangerea ofertei de marfuri, inovarea tehnologica. Atunci cand efectele sau rezultatele variantelor de proiect sunt egale, criteriul de alegere a variantei optime il reprezinta nivelul mai scazut al costului. Totodata, se manifesta tendinta de calculare a costului in cele mai diferite structuri ale activitatii; astfel, prezinta interes nu numai costul de productie in general, ci si costul de distributie, costul muncii, costul educatiei, sanatatii, informatiei, administratiei, timpului, datoriei (imprumutului).
In sistemul conceptelor economice care se folosesc in tarile cu economie de рiata, costul de productie ocupa un loc deosebit de important, prin functiile pe care le indeplineste. Costul de productie constituie criteriul principal de fundamentare a deciziilor intreprinzatorilor privind asimilarea in fabricatie a noilor produse. Numai prin estimare simultana cit mai exact a cheltuielilor de productie si a pretului prezumtiv de vinzare al marfurilor se poate aprecia daca veniturile obtinute vor depasi cheltuielile si se va obtine rata de rentabilitate acceptabila. De aceea, calcularea costului de productie se impune a se face inainte de a se trece la productia propriu-zisa, ca o componenta esentiala a proiectului tehnico-economic.Costul de productie este si un indicator de referinta a nivelului eficientei economice. Urmarirea nivelului real al cheltuielilor de productie ofera agentilor economici posibilitatea sa cunoasca volumul factorilor de productie consumati si eficienta acestor consumuri, comparativ cu normele de cheltuieli prevazute sau cu nivelul consumurilor realizate de catre firmele concurente. Prin toate acestea, costurile stimuleaza intreprinderile sa introduca progresul tehnic, sa ridice calificarea lucratorilor, sa organizeze stiintific productia si munca, sa gospodareasca cu eficienta maxima factorii de productie.

Cai de reducere a costurilor de productie

Costurile de productie sunt influentate factori interni, dependenti de activitatea producatorului, si de factori externi, independenti de activitatea acestuia. Printre factorii externi care inf1uenteaza costurile sunt: preturile de cumparare ale factorilor de productie si preturile vinzare ale marfurilor.

Activitatea producatorului trebuie sa se concentreze asupra urmatoarelor cai de reducere a costurilor:

reducerea consumurilor de materii prime, materiale, combustibil si apa;

reducerea cheltuielilor salariale pe unitatea de produs;

folosirea deplina a capacitatilor de productie si a spatiilor de productie;

dimensionarea optima a cheltuielilor de dezvoltare;

reducerea cheltuielilor administrativ-gospodaresti;

micsorarea preturilor de desfacere;

dimensionarea optima a cheltuielilor cu reclama.

Formularea problemei

In prezent, companiile concurente constructoare de masini cheltuiesc foarte mult pentru atragerea unui numar cat mai mare de cumparatori. Unul dintre elementele cele mai importante pe care un consumator le ia in calcul atunci cand achizitioneaza un autoturism il reprezinta pretul. Factorul care influenteaza in cea mai mare masura pretul de achizitie al unui autoturism este reprezentat de costul de productie.

Managerii unei companii constructoare de masini considera ca un pret de achizitie mai atractiv va creste considerabil numarul de autoturisme vandute. Firma dispune de datele privind volumul vanzarilor anuale si al costurilor anuale de productie de la 20 de unitati de productie nationale.

Producatorii au in vedere urmatoarele:

a) isi aleg procesul de productie cel mai eficient, nu numai din punct de vedere tehnic, ci si economic si ecologic;
b) urmaresc sa cumpere factori de productie, pe cat posibil, la preturile cele mai mici, fara a neglija calitatea si sa reduca costurile de functionare a lor;
c) micsorarea consumului de factori de productie pe unitatea de rezultat prin marirea randamentului lor;
d) asigurarea reducerii costurilor in toate fazele muncii, nu numai in producerea nemijlocita de bunuri economice, ci si in fazele de cercetare si proiectare, in domeniul gestiunii si conducerii;
e) realizarea obiectivelor stabilite, tinand seama de resursele disponibile, de conditiile de productie existente, in contextul restrictiilor de ordin economic;
f) identificarea produselor care genereaza consumuri energetice mari si a produselor care aduc pierderi, imprimarea unui caracter preventiv activitatii de minimizare a costurilor, cu ajutorul metodelor moderne de calcul si evidenta.

Scopul utilizarii unei retele neuronale artificiale in aceasta problema consta in identificarea unui model al vanzarilor in functie de costurile de productie, pentru ca apoi sa se poata determina volumul costurilor de fabricatie necesar pentru realizarea unui anumit volum al vanzarilor.

Descrierea tehnicii de inteligenta artificiala utilizata

Pentru rezolvarea problemei se va utiliza Braincel, versiunea 3.5, o retea neuronala artificiala realizata ca instrument tip add-in al lui Microsoft Excel.

Braincel realizeaza de fapt o simulare a unei retele neuronale care invata din "incercari si erori". Datele introduse intr-o foaie de lucru Excel pentru a fi studiate de Braincel trebuie structurate in Intrari si Iesiri.

Intrarile sunt datele pe care le utilizeaza expertii umani pentru a elabora o solutie, o prognoza sau o decizie. Iesirile reprezinta solutia, prognoza sau decizia pe care Braincel va invata sa o produca.

Reteaua neuronala Braincel incearca sa determine relatia dintre intrari si iesiri prin calcularea importantei relative a fiecarei intrari. Reteaua calculeaza si compara rezultatele sale cu datele de iesire reale.

La inceput Braincel va face greseli, pe care va incerca sa le corecteze prin modificarea ponderilor atribuite intrarilor. Rezultatele obtinute sunt comparate din nou cu datele reale. Acest proces continua pana cand reteaua ajunge la o precizie pe care utilizatorul o considera acceptabila. In acest proces, Braincel va utiliza cunostintele obtinute din experientele efectuate pentru a deveni "expert" in domeniul pe care l-a studiat. Expertiza dobandita de Braincel va putea fi apoi utilizata pentru a obtine previziuni pe baza unor date noi.

Construirea modelului presupune urmatoarelor etape:

Colectarea datelor

Introducerea datelor in EXCEL si definirea zonei cu date pentru invatare si a zonei cu date pentru testare

Activarea sistemului BRAINCEL

Crearea unui fisier Expert

Antrenarea sau instruirea Expertului

Testarea cunostintelor Expertului

Utilizarea Expertului antrenat pentru analiza unor date noi

In tabelul de mai jos sunt prezentate costurile de productie anuale si vanzarile anuale realizate la nivelul a 20 de unitati de productie si desfacere ale companiei, ordonate crescator dupa cheltuieli.

Datele de intrare sunt reprezentate de datele din coloana "Costuri de productie", iar datele de iesire sunt datele din coloana "Vanzari anuale".

Costuri de productie (mii u.m)

Vanzari anuale (mii bucati)

Figura de mai jos prezinta variatia erorii in timpul procesului de antrenare a expertului. Au fost peste necesare 300 de incercari pentru a se obtine precizia dorita.


In tabelul de mai jos sunt prezentate costurile de productie anuale si vanzarile anuale realizate la nivelul a 20 de unitati de productie si desfacere ale companiei, ordonate crescator dupa cheltuieli.

Datele de intrare sunt reprezentate de datele din coloana "Costuri de productie", iar datele de iesire sunt datele din coloana "Vanzari anuale".

Dupa introducerea datelor in tabel, se relizeaza 3 zone denumite: Invatare, Testare si Date noi.

Costuri de productie (mii u.m)

Vanzari anuale (mii bucati)

In cadrul etapei de antrenare sau instruire a expertului se prezinta variatia erorii in timpul procesului de antrenare a expertului. Au fost necesare peste 300 de incercari pentru a se obtine precizia dorita.


In etapa de testare, Braincel efectueaza prognoze ale vanzarilor pe care le scrie in coloana de Vanzari anuale Braincel din zona Testare.

Costuri de productie (mii u.m)

Vanzari anuale Braincel (mii bucati)

Vanzari anuale (mii bucati)

Graficul de mai jos ilustreaza datele reale cu care pot fi comparate datele obinute prin utilizarea retelei neuronale. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1514
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved