CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
STOPURILE OCLUZALE
Sub actiunea muschilor ridicatori, mandibula efectueaza o miscare de apropiere de maxilar, miscare care este oprita de contactul dintre cele doua arcade dentare.
Contactele care se stabilesc intre cele 2 arcade se numesc stopuri ocluzale, clasificate dupa importanta in 3 grupe.
Primul grup:
se realizeaza intre cuspizii vestibulari ai premolarilor si molarilor mandibulari care intra in contact cu fosetele centrale si fosetele dintre crestele marginale ale dintilor laterali maxilari.
Stopurile ocluzale (cuspid - foseta antagonista) se stabilesc la acest grup intre cuspizi si numai 2 fosete centrale, majoritatea stopurilor stabilindu-se cu fosetele dintre crestele maxilare, loc in care procesele carioase si abraziunea au efecte distructive mai reduse, de unde si clasificarea acestor stopuri ocluzale pe primul loc ca importanta.
Al doilea grup:
Realizat intre marginea libera a dintilor frontali mandibulari care articuleaza cu fata palatinala a dintilor frontali maxilari infracingular.
La foarte multi pacienti care au pierdut stopurile ocluzale din zonele laterale, acest grup al doilea, reuseste sa "sustina ocluzia", fapt care nu rezizta o perioada lunga de timp, abraziunea si imbolnavirea parodontala modificand aceste stopuri ocluzale.
La 21,7 % din populatie marginea libera a dintilor frontali mandibulari articuleaza cu fata palatinala a antagonistilor in alta zona decat strict cea infracingulara, nerealizandu-se practice adevarate stopuri ocluzale
Al treilea grup:
Realizat intre cuspizii palatinali ai premolarilor si molarilor maxilari care articuleaza cu fosetele centrale si fosetele intre crestele marginale ale antagonistilor mandibulari.
Cunosterea importantei fiecarui grup de stopuri ocluzale isi gasete ratiunea in faptul ca, atunci cand se impune indepartarea prin slefuire a unor contacte defectuoase, se recomanda protejarea cuspizilor "de sprijin", retusul ocluzal interesand fosetele antagoniste.
Atunci cand exista un "conflict" intre un cuspid de grupul 1 si unul de grupul 3, retusul se va adresa in primul rand cuspidului de grupul al 3-lea.
IMPORTANTA STOPURILOR OCLUZALE
In pozitia de intercuspidare maxima, cand dintii celor 2 arcade sunt in contact (in ocluzie), se vorbeste despre DVO.
In afara momentelor scurte de contacte dento dentare, intre cele 2 arcade nu exista contacte dento-dentare (free way space - spatiu de inocluzie fiziologica), madibula plasandu-se in pozitia de repaus, stabilindu-se DVR, pozitie in care exista un echilibru intre contractia muschilor ridicatori si muschilor coboratori ai mandibulei (contractie tonica)
Pentru ca stopurile ocluzale sa-si poata indeplini rolul multiplu, este necesar ca aceste contacte dintre dintii antagonisti sa fie stabile (mandibula sa nu faca nici o deplasare, sa nu derapeze) si eficiente (triturarea alimentelor cu minim de effort) rezultand contacte dento-dentare functionale.
SCHEME DE ARTICULARE INTERDENTARA
Exista autori dupa care cuspizii de sprijin articuleaza in fosetele antagoniste dupa 2 scheme:
2. Preponderent in fosetele proximale - situatie rara la arcadele naturale
CONTACTE OCLUZALE
CONTACTE FUNCTIONALE
CONTACTUL VARF CUSPID - FUND FOSETA
Varful cuspidului trebuie sa fie mai putin voluminos decat foseta
Se poate adapta cu
usurinta prin slefuire selectiva
Permite alunecarea mandibulei in Long Centric
CONTACTUL VERSANT CUSPID - VERSANT FOSETA
CONTACTUL DINTRE MARGINEA LIBERA A DINTILOR FRONTALI MANDIBULARI SI FATA PALATINALA A DINTILOR FRONTALI MAXILARI, INFRACINGULAR
= stopurile ocluzale de gradul 2
CONTACTE NEFUNCTIONALE
Cand contactele dento-dentare se realizeaza pe pante inclinate = nu pot fi stabile.
Daca nu se realizeaza cu usurinta triturarea alimentelor = stopurile ocluzale nu sunt eficiente
CONTACTELE OCLUZALE NU SUNT FUNCTIONALE
CONTACTUL VARF CUSPID - VERSANT FOSETA
CONTACTUL VERSANT CUSPID - VERSANT FOSETA
CONTACTUL VARF CUSPID - VARF CUSPID
CONTACTUL IN SUPRAFATA
in urma uzurii accentuate a dintilor, relieful fetelor ocluzale se transforma in suprafata plana, zonele de contact interdentar se maresc in suprafata si se produce o deplasare catre mezial a intregului grup lateral
desi, de obicei, sunt stabile, nu sunt eficiente (pentru triturarea alimentelor)
prin abraziune, distanta dintre fata ocluzala si ecuatorul anatomic se micsoreaza, in timp ce suprafata ocluzala se mareste
cand modelarea fetelor ocluzale ale lucrarilor protetice se face, de catre tehnicianul dentar, prin imprimarea modelului din gips al arcadei antagoniste in ceara de macheta moale, apar obstacole de dinamica mandibulara iar retusul este foarte greu de efectuat
ABSENTA CONTACTELOR OCLUZALE
= inocluzia sagitala (anomalie clasa a II-a Angle)
stopurile ocluzale de grupul al doilea nu se realizeaza
Cauze:
inghesuri dentare care impiedica eruptia completa a dintilor frontali mandibulari (mai ales a incisivilor)
o deglutitie atipica (deglutitie infantila)
un fenomen compensator un contact dento-dentar defectuos ce determina interpunerea limbii
Atitudine:
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 12048
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved