Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE ANTIPIRETICE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



SUBSTANTE ANTIPIRETICE

Sunt substante care coboara temperatura ridicata a corpului. De retinut ca ele nu actioneaza atunci cand corpul are o temperatura normala. Substantele antipiretice actioneaza prin depresarea in primul rand a centrului termoregulator din creier si apoi a celui vasomotor producand vasodilatatie periferica care are ca rezultat pierderea caldurii. De asemenea, aceste substante stimuleaza diaforeza, iar derivatii chininei actioneaza si ca inhibitori ai oxidarilor intracelulare.



Substantele antipiretice se vor folosi numai pentru combaterea hipertermiilor exagerate care sunt daunatoare organismului. Majoritatea substantelor antipiretice au si proprietati analgezice deoarece deprima centrii durerii. De retinut ca febra ca reactie de aparare a organismului nu trebuie combatuta.

Derivati ai pirazolonului

Fenazona (Antipirina, Analgezina) are efect analgezic care se instaleaza rapid si efect antipiretic care dureaza cateva ore. De asemenea, are si actiune antispasmodica si antireumatica. Se administreaza per os la animalele mari 15-30g/animal, la cele mijlocii 2-5g/animal, iar la caine si pisica 0,2-2g/animal.

Salipirina este sarea salicilica a fenazonei. Are atiune antipiretica, antireumatica si analgezica. Se gaeste in comert sub denumirea de Saldoren comprimate a 0,5g salipirina. Se administreaza per os la animalele mari 15-30g/animal, la cele mijlocii 2-5g/animal, iar la caine si pisica 0,2-2g/animal.

Aminofenazona (Piramidon, Amidopirin) are actiune de cateva ori mai intensa decat a fenazonei si nu este iritanta pentru tesuturi. Are actiune antireumatica mai buna decat derivatii acidului salicilic si nu produce deranjamente gastrointestinale. Are actiune antiflogistica si antispasmodica. Daca se administreaza doze mari timp indelungat determina aparitia agranulocitozei. Se poate asocia cu substantele barbiturice care potenteaza proprietatile analgezice si antipiretice. La animalele mari se administreaza 10-15g/animal, iar la caine  0,1-0,3g/animal.

Noraminofenazona (Novalgin, Algocalmin, Novaminosulfan, Metamizol, Noramydopyrine) este un analgezic cu actiune centrala de 2 ori mai intensa decat a aminofenazonei, antispasmodic, antipiretic si antiiflamator mai ales in caz de reumatism. In colici la cabaline se administreaza prin injectii intravenoase sau intramusculare in doza de 15-20 ml din solutia 50%/animal. Se comercializeaza si sub forma de supozitoare a 0,3g si 1 g substanta activa, comprimate a 0,5g si fiole a 2 ml solutie injectabila cu 1g noraminofenazona.

Izopirina are aceleasi proprietati ca si noraminofenazona dar este mai toxica. Are in plus actiune sedativa.

Fenilbutazona (Reumazol, Butalgin) este oficinala, are actiune intens antireumatismala, slab analgezica, antipiretica si antispasmodica. Creste eliminarea acidului uric prin urina. Se comercializeaza sub forma de drajeuri a 0,2g si supozitoare a 0,250g.

Derivati ai acidului salicilic

Derivatii acidului salicilic au actiune antipiretica, analgezica si antireumatica. Actiunea antireumatica se datoreaza actiunii de stimulare a acidului salicilic asupra hipofizei care secreta ACTH care la randul lui induce secretia de corticosteroizi de catre corticosuprarenala. De asemenea, inhiba actiunea hialuronidazei, a proceselor proteolitice si diminua eliberarea histaminei. La caine actioneaza iritant asupra mucosei gastrice si determina voma pe cale reflexa.

Acidul salicilic este oficinal se foloseste pentru aplicatii externe pentru actiunea sa antipruriginoasa, cheratolitica, antiseptica si fungicida. In dermatomicoze se utilizeaza sub forma de solutii alcoolice 5-20%. Pasta Lassari contine 2 g acid salicilic, 25g oxid de zinc, 25g amidon si 48 g vaselina si se utilizeaza in tratamentul sclerodermiilor, bleimelor etc. Preparatul Clavusin contine 19,3% acid salicilic si se aplica prin pensulare in clavus (bataturi).

Salicilatul de sodiu este o substanta oficinala care elibereaza acidul salicilic si are actiune antitermica, analgezica si antireumatica. Preparatul Glucosalil (salicilat de sodiu + glucoza aa 5g/100ml) are actiune antiinflamatoare, analgezica si antireumatica si se inoculeaza pe cale intravenoasa in doza de 80-200ml/animal la animalele mari, 20-60ml/animal la animalele mijlocii si 10-20ml la caine, timp de  2-3 zile.

Salicilatul de metil este oficinal si se prezinta sub forma de lichid usor galbui, cu miros caracteristic, aromatic, persistent, cu gust dulceag-arzator, foarte greu solubil in apa. Se absoarbe usor prin piele. Se utilizeaza sub forma de solutii alcoolice, linimente, unguente. Sub forma de unguent 5-20% se utilizeaza in tratamentul tendinitelor, mialgiilor si reumatismului articular.

Salicilamida nu este iritanta pentru mucoasa gastrica se administreaza per os.

Acidul acetilsalicilic (Aspirina, Aspro, Colfarit) este o substanta oficinala solubila in apa 1:300. Este incompatibila cu urotropina, alcaliile, piramidonul si antipirina. Se comercializeaza sub forma de comprimate a 0,5g, comprimate efervescente a 0,3g, comprimate cu acid acetilsalicilic tamponat cu citrat de sodiu. Aspirina se descompune in intestin si elibereaza acid salicilic. La om are actiune antipiretica puternica si produce si vasodilatatie externa cu transpiratii abundente. Are si actiune analgezica intensa. Cea mai sensibila specie la aspirina este pisica.

Derivati ai anilinei

Antifebrina (Acetanilida) este incompatibila cu antipirina, cloralhidratul, rezorcina, timolul si piperazina.este considerat cel mai puternic antifebril si se utilizeaza la animalele mari. In organism se transforma in paraaminofenol si paracetaminofenol care sunt metaboliti analgezici si antipiretici. Efectul antipiretic apare la 1-2 ore dupa administrare si dureaza aproximativ 10 ore. Se administreaza per os in doza de 10-20g/animal la animalele mari, 2-4g/animal la cele mijlocii si 0,25-0,5g la caine divizata in doua reprize/24 ore.

Fenacetina este medicament oficinal si actioneaza ca antipiretic si analgezic prin metabolitul sau paraacetaminofenol. Datorita proprietatilor analgezice si linistitoare fenacetina intra in compozitia unor formule cu efect antinevralgic: Antinevralgic comprimate (aspirina 0,25g + fenacetina 0,15g + cafeina 0,05g) care are actiune antipiretica, analgezica, antiinflamatoare, slab stimulanta, psihomotorie si antimigrenoasa. Antinevralgic S comprimate (in loc de aspirina contine salicilamida 0,25g)

Paracetamolul (Panadol, Cetophen, Acetaminophen) este metabolitul antifebrinei si fenacetinei cu actiune antitermica mult mai intensa si mai putin toxic si neiritant pentru mucoasa gastrica. Se pastreaza la Separanda.

Derivati ai chinoleinei

Atofanul (Cincofen) usureaza eliminarea acidului uric prin urina si se foloseste in tratamentul gutei. Are si actiune antipiretica, slab antireumatismala si colagoga. Se administreaza la caine in doza de 0,5-2g.

Chinina este un alcaloid prezent in Chinae cortex. In practica medicala se folosesc chinina clorhidrica si chinina sulfurica in doze de 10-25g/animal la animalele mari si de 0,1-1g/animal la cele mici.

Acalorul (Chinaseptol, Antigermin, Germicid) contine oxichinidina sulfonata si aminofenazona. Se comercializeaza sub forma de comprimate a 0,5g si supozitoare cu 0,2g substanta activa + 0,02g cafeina. Se utilizeaza pentru actiunea sa analgezica si antipiretica.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4553
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved