Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tehnologia de executie a ramelor de ochelari

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTehnologia de executie a ramelor de ochelari

Tehnologia confectionarii ramelor metaliceRamele metalice au forme asemanatoare cu ramele din materiale plastice.Rama metalica este formata din anouri ,legate intre ele prin bara de legatura si un suport nazal. Bratele sunt prinse de anouri prin balamale.

Unele modele de rame metalice au anourile prinse de un centru superior,pe care se monteaza si suportul nasal si bratele.

Anourile pentru ramele metalice pot avea diferite forme constructive, in general insa anoul nu este complet inchis, ci prezinta o deschidere necesara pentru montarea lentilei.

Anourile se executa din sarma de alama moale cu diametrul de 2,3 mm,ce se trefliaza la profilul dorit.Treflierea sau tragerea este procedeul prin care sarmele, bratele si tevile, sub actiunea unui efort de tractiune, sunt trecute printr-un orificiu calibrat, de forma profilului dorit si sufera o reducere si uneori o modificare a formei sectiunii. La trefilare, pe langa modificarea dimensiunii si a formei, se modifica si caracteristicile fizica-mecanice ale materialului din care se executa produsul respectiv.

Dupa trefilare, in vederea inlaturarii efectului de ecruisare, alama este supusa unui tratament termic de recristalizare prin recoacere la 500-600 grade celssius. Filtrele se executa din otel, diamante si carburi metalice.

Sarma de alama astfel trefilata la forma corespunzatoare, adica prezentand in sectiune un canal in V la un unghi de 90 grade si adancime de 0,5 - 0,6mm necesar pentru asezarea lentilei este infasurata pe un sablon avand forma corespunzatoare anourilor dorite.Infasurarea se executa pe strung similar cu realizarea arcurilor elicoidale.

Din acest arc elicoidal se taie cate o spira,obtinadu-se anoul (ringul )respectiv, pantoscopic, dreptunghiular, rotund, trapezoidal. La cele doua capete libere ale anourilor se lipesc,prin alamire sau argintare,indeosebi elementele de prindere ale ramei galzant si de prindere a lentileor. La unele modele,prinderea anourilor intre ele prin bare de legatura si suportul nasal ce sa fac tot prin sudura. Bratele se executa din sarma de alama, ce este supusa unei operatii de formare a sarmei prin indrepatre obtinandu-se diferite profiluri, in general, bratul prezinta o parte de sectiune dreptunghiulara cu o latura foarte mica 0,5-1mm(ca o banda subtire) iar la cele doua capete sunt prelucrate astfel incat sa permita montarea la cadru la un cap, iar la celalalt este ascutit pentru a putea fi montata o aparatoare de plastic pentru protectia urechilor purtatorului de ochelari.

Suportul nasal se executa din sarma de alama cu grosimea de 1,2 - 2,5mm. Dupa ce se taie la lungime, se aplatizeaza cele doua capete prinzandu-se de ele pernitele de protectie a nasului.

Dupa aceea sarma se indoaie la forma dorita a suportului nasal.

Aparatorile pentru brate si pernitele pentru suportul nasal se realizeaza prin injectarea in matrite inchise pe masini de injectat materiale plastice. Materialul plastic este polietilena de joasa presiune.

Balamalele se executa din alama tare, au diferite forme constructive si realizeaza in principal legatura dintre brate si anouri, dar pentru unele modele servesc si la prinderea lentilei. Axul balamalei indeplineste si rolul de surub de strangere al anoului de lentila.Profilul balamalelor se obtine in general prin stantare, operatie urmata de executarea gaurilor necesare pentru prinderea de brat sau de rama si eventual freazrii si ajustarii pentru pasuirea corecta a balamalelor.

Dupa executarea subansamblurilor ochelarilor se trece la asamblarea acestora.In functie de modelul respective, rama pentru ochelari poate fi demontabila sau sudata. Dar indifferent de tipul ramei, se poate stabili o schema de montaj pentru ambele cazuri.

La ramele sudate, lipirea se poate executa cu ajutorul unui aliaj cu alama. Inainte de lipire, portiunea de lipit este decapata prin curatire cu pasla inmuiata in acid boric. Topirea aliajului intre cele doua piese se realizeaza sub actiunea unei flacari.

In cazul sudurii electrice se vor curate mai inatai suprafetele de oxizi, se introduce partile ce trebuie sudate intr-un lichid de sudare intr-o baie intre electrozi. Varful sarmei de sudare cu diametrul de 0,3mm din argint se introduce in baie aducandu-se in contact cu zonele ce trebuie imbinate. Cand se atinge tempeartura de topire a argintului aceasta se va scurge pe cele doua zine de lipit. Se scoate din baie si se raceste in apa rece. Se mai poate executa sudura si cu electrozi de cupru la o tensiune de 1,5 - 3,5V. Daca piesele sudate cu astfel de electrozi sunt din duble sau tombac,trebuie inlaturate straturile de oxid din timpul sudarii, prin dizolvarea cu solutie de 20% acid clorhidric.

Dupa sudare urmeaza operatia de curatare si apoi lustruirea ramei, mai ales la ramele din duble,sau operatii de nichelare, exolare etc.. in vederea obtinerii unui aspect placut.

Balamalele sunt prinse de cadru sau de brate cu ajutorul unor bride, imbinarea realizandu-se prin nituire sau insurubare. La imbinarile cu suruburi se folosesc saibe din material plastic, cu care se acopera piulitele metalice.

Montarea ramelor demontabile decurge dupa aceeasi succesiune de operatii. Suruburile sunt M1,2 si sunt montate cu grija in locasurile respective fara a le zgaria.

Dupa montare, urmeaza operatiile de ajustare a ramei dupa configuratia si fizionomia clientului.Se indoaie bratele in zona aparatorilor pentru urechi.Indoirea se realizeaza prin incalzirea cu un cleste de indoit care are suprafetele bine prelucrate sau acoperite cu placute protectoare pentru a nu azgaria plasticul. De asemenea,se ajusteaza suportul nasal,precum si unghiul din planul cadrului si cele doua brate. Suportul nasal cambreaza cu ajutorul unui cleste de cambrat.

Unele modele de rame metalice sunt combinatii de montaj prin sudura si insurubare. Astfel, suportul nasal este realizat din doua parti sudate de anouri, anourile sunt prinse intre ele prin brate de legatura prin sudura, pe aceste brate se prinde prin suruburi un ornament. Prinderea lentilei pe anouri se realizeaza prin suruburi M 1,2-4 de care se prinde balamaua.

Opeartie de montare a lentilelor in ramele metalice presupune o marire a deschiderii anourilor cu 10-15 grade, introducerea lentilei si strangerea cu surub a celor doua parti. La strangerea surubului se va avea grija san u se tensioneze lentila, in astfel de cazuri se poate proceda fie la ajustarea profilului lentilei, fie a anourilor.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2221
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved