Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tetralogia Fallot

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tetralogia Fallot

Tetralogia Fallot, cea mai frecventa boala cardiaca congenitala cianogena dupa varsta copilariei, se caracterizeaza printr-un defect septal ventricular mare, o aorta calare pe VS si VD, obstructie in tractul de iesire al VD (obstructia poate fi subvalvulara, valvulara, supravalvulara sau in ramurile arteriale pulmonare) si hipertrofie de VD. Mai multe anomalii pot apare in asociatie cu tetralogia Fallot, incluzand arcul aortic drept la 25% din pacienti, DSA la 10% (asa-numita pentalogie Fallot) si anomalii ale arterelor coronare la 10%.



Majoritatea pacientilor cu tetralogie Fallot au sunt substantial dreapta-stanga si deci au cianoza. Datorita defectului septal ventricular mare, presiunile din VD si VS sunt egale. Suntul dreapta-stanga al sangelui venos apare datorita rezistentei crescute la flux in tractul de ejectie al VD, a carei severitate determina marimea suntului. Atat timp cat rezistenta la flux in tractul de ejectie al VD este relativ fixa, modificari in rezistenta vasculara sistemica afecteaza marimea suntului dreapta-stanga. O scadere in rezistenta vasculara sistemica creste suntul dreapta-stanga, in timp ce o crestere in rezistenta vasculara sistemica scade suntul dreapta-stanga.

Clinica

Majoritatea pacientilor cu tetralogie Fallot au cianoza de la nastere sau care incepe in primul an de viata. In copilarie, acesti pacienti pot avea crize hipoxice subite, caracterizate prin tahipnee si hiperpnee, urmate de inrautatirea cianozei si, in unele cazuri, pierderea constiintei, convulsii, accidente cerebrovasculare si chiar moarte. Aceste crize nu apar la adolescenti sau adulti. Adultii cu tetralogie Fallot au dispnee si limitarea tolerantei la efort. Ei pot avea complicatii ale cianozei cronice, incluzand eritrocitoza, hipervascozitatea, anomalii ale hemostazei, abcese cerebrale sau stroke si endocardita. Fara interventia chirurgicala, cei mai multi pacienti mor in copilarie. Rata de supravietuire este de 66% la 1 an, 40% la 3 ani, 11% la 20 ani, 6% la 30 ani si 3% la 40 ani.

Pacientii cu tetralogie Fallot au cianoza si clubbing digital, a caror severitate este deteminata de gradul obstructiei tractului de iesire al VD. Pulsatiile arteriale periferice sunt normale. Se palpeaza un impuls ventricular drept. La unii pacienti se poate palpa un freamat sistolic (cauzat de fluxul turbulent prin tractul de iesire al VD). Zgomotul I este normal, dar al 2-lea zgomot este unic, deoarece componenta sa pulmonara este inaudibila. Un clic de ejectie aortic (datorat unei aorte dilatate si calare pe sept) poate fi auzit. Un suflu sitolic de ejectie, audibil de-a lungul marginii stangi a sternului, este cauzat de obstructia tractului de iesire al VD. Intensitatea si durata suflului sunt in relatie inversa cu severitatea obstructiei tractului de iesire VD. Un suflu slab, scurt, sugereaza ca obstructia este severa.

ECG arata deviatie axiala dreapta si HVD.

Pe radiografie, marimea cordului este normala sau mica, iar vascularizatia pumonara este diminuata. Cordul este clasic in forma de sabot, cu un apex ventricular drept orientat superior si un segment arterial pulmonar principal concav. Un arc aortic situat la dreapta poate fi prezent. Desaturarea arteriala in oxigen este evidenta, ca si

eritrocitoza compensatorie, a carei marime este proportionala cu severitatea desaturarii.

Ecocardiografia poate fi folosita pentru a stabili diagnosticul, ca si pentru a evalua prezenta anomaliilor asociate, nivelul si severitatea obstructiei tractului de iesire al VD, marimea arterei pulmonare principale si ramurilor sale si numarul si localizarea defectelor septale ventriculare. Suntul dreapta-stanga prin DSV poate fi vizualizat prin Doppler color iar severitatea obstructiei tractului de ejectie VD poate fi determinata prin masuratori Doppler spectral.

Prin cateterism este posibila confirmarea diagnosticului si obtinerea de date aditionale anatomice si hemodinamice, incluzand localizarea si marimea suntului dreapta-stanga, nivelul si severitatea obstructiei tractului de iesire VD, trasaturile anatomice ale tractului de ejectie VD si arterei pulmonare principale si ramurilor sale si originea si traiectul arterelor coronare.

RMN poate furniza deasemenea multe din aceste informatii.

Corectia chirurgicala este recomandata pentru inlaturarea simptomelor si imbunatatirea supravietuirii. Mai demult, nou-nascutii erau supusi uneia din cele trei operatii paliative pentru a creste fluxul sanguin pulmonar (toate trei includeau anastomoza unei artere sistemice cu o artera pulmonara), astfel reducandu-se severitatea cianozei si imbunatatindu-se toleranta la efort. Aceste proceduri sunt operatia Waterston (o anastomoza latero-laterala a aortei ascendente si arterei pulmonare drepte), operatia Potts (o anastomoza latero-laterala a aortei descendente si arterei pulmonare stangi) si operatia Blalock-Taussig (anastomoza termino-laterala a arterei subclavii la artera pulmonara). Adeseori, totusi, aceste proceduri au fost asociate cu complicatii pe termen lung, ca hipertensiunea pulmonara, supraincarcarea de volum a VS si distorsiunea ramurilor arteriale pulmonare.

In mod curent, corectia chirurgicala completa (inchiderea DSV si inlaturarea obstructiei tractului de iesire VD) este realizata cand pacientii sunt foarte tineri. Mortalitatea operatorie este sub 3% la copii si 2,5-8,5% la adulti. In prezent, sunturile paliative sau valvuloplastia pulmonara cu balon sunt realizate numai la nou-nascuti foarte gravi la care reparatia completa nu se poate face (cum sunt cei cu artere pulmonare subdezvoltate). Aceste proceduri cresc fluxul sanguin pulmonar si permit arterelor pulmonare sa se mareasca astfel incat operatia de corectie poate fi facuta mai tarziu. Pacientii cu tetralogie Fallot (corectata sau necorectata) sunt la risc de endocardita si trebuie deci sa primeasca profilaxie cu antibiotice inainte de proceduri dentare sau chirurgicale elective.

Desi pacientii cu tetralogie Fallot corectata sunt de obicei asimptomatici, supravietuirea lor este cumva mai scazuta decat a unei populatii de control de aceeasi varsta, datorita unui risc crescut de moarte subita (probabil de cauza cardiaca). Intr-unul din studii, rata de supravietuire la 32 ani dupa operatie a fost de 86% la pacientii cu tetralogie reparata si 96% in populatia de control de aceeasi varsta. Aritmiile ventriculare pot fi detectate prin monitorizare Holter la 40-50% din pacientii cu tetralogie Fallot operata si probabil apar la pacientii care sunt mai varstnici la momentul corectiei chirurgicale si la cei cu regurgitare pulmonara moderata sau severa, disfunctie ventriculara sistolica sau diastolica, by-pass cardiopulmonar prelungit, sau prelungirea intervalului QRS (peste 180 ms). Pacientii cu tetralogie Fallot operata au frecvent fibrilatie sau flutter atrial, care pot cauza o morbiditate considerabila.

Pacientii cu tetralogie Fallot operata au risc pentru alte complicatii cronice. Poate apare regurgitarea pulmonara ca o consecinta a repararii chirurgicale a tractului de iesire VD. Desi chiar regurgitarea substantiala poate fi tolerata perioade lungi, poate apare marirea VD, cu disfunctie de VD secundara, si poate fi necesara repararea sau inlocuirea valvei pulmonare. Se poate forma un anevrism la locul unde a fost reparat tractul de iesire al VD. Desi aceste anevrisme sunt de obicei identificate accidental, s-a raportat rareori chiar ruptura lor.

Alternativ, pacientii pot avea obstructie reziduala sau recurenta a tractului de iesire al VD, care necesita repetarea operatiei. Aprox. 10-20% din pacientii cu tetralogie Fallot operata au defecte septale ventriculare reziduale si acesti pacienti pot necesita repetarea interventiei daca defectele sunt suficient de mari. Blocul de ramura dreapta este obisnuit dupa repararea tetralogiei Fallot, dar blocul complet este rar. Poate apare regurgitarea aortica, dar de obicei este usoara.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1589
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved