CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
ROLUL CAILOR RESPIRATORII SUPERIOARE
Umectare a aerului atmosferic
Incalzire a aerului atmostferic
Purificare a aerului inspirat. Purificarea se face diferit in functie de dimensiunea particulelor prezente in aerul inspirat.
Astfel:
Daca particulele sunt > de 10 microni, atunci ele nu pot fi deviate de la cursul lor, deoarece sunt grele → se proiecteaza pe peretele posterior al naso-faringelui, de unde sunt eliminate prin expectoratie.
Daca particula este cuprinsa intre 2 - 10 microni, atunci ajunge pana la nivelul traheei si bronhiilor principale , deoarece este mai usoara si poate fi antrenata de fluxul de aer. La acest nivel exista mucus care capteaza particulele, care apoi sunt eliminate datorita miscarilor cililor, car bat spre exterior.
Particulele mai mici de 2 microni ajung pana in alveolele pulmonare si aici sunt inglobate de catre macrofagele alveolare → distruse (prin fagocitoza)
VENTILATIA PULMONARA
.reprezinta miscarea de dute-vino a aerului din atmosfera spre alveolele pulmonare. Este alcatuita din 2 procese :
inspiratie
expiratie
INSPIRATIA
. este un proces activ care necesita energie. Ea consta in patrunderea aerului in alveolele pulmonare si se datoreaza maririi tuturor diametrelor cutiei toracice. Diametrul longitudinal se mareste prin contractia diafragmului, care este principalul muschi respirator. Datorita lui se largeste si baza toracelui in inspiratie.
Contractia diafragmului se manifesta clinic prin coborarea acestuia si poate fi stanjenita la gravide si la obezi.
Diametrul transversal se mareste prin ridicarea coastelor. Acest lucru este posibil datorita elasticitatii cartilajelor costale.
Diamentrul antero-posterior se mareste in inspiratie prin contractia muschilor intercostali externi care impung inainte sternul. In inspiratia fortata intra in functie muschii inspiratori accesori. In acest caz, este introdus si mai mult aer in plamani.
Inspiratia obisnuita este involuntara, in timp ce respiratia fortata este voluntara (reflex voluntar)
EXPIRATIA
. este un proces pasiv. Ea consta in expulzarea aerului din plamani prin revenirea tuturor diametrelor cutiei toracice la dimensiunile iniale. Acest lucru este posibil datorita elasticitatii cartilajelor costale si tendintei de retractie a plamanilor, care se datoreaza abundentei de fibre elastice din constitutia plamanilor, precum si tensiunii superficiale a lichidului care tapeteaza alveolele pulmonare.
SURFACTANTUL este o substanta sectretata de alveolele pulmonare care scade tensiunea superficiala a lichidului din alveole. El are urmatoarele roluri:
mentine deschise alveolele in expiratie
scade lucrul mecanic inspirator → respiratia nu ne oboseste
mentine uscate alveolele pulmonare
SURFACTANCTUL este secretat de catre pneumocitele de tip II din alveolele pulmonare, incepand cu saptamana 21-24 de viata intra-uterina. N.N. prematur nu va avea o cantitate suficienta de surfactanct si de aceea, respiratia lui este anevoioasa.
Intotdeauna prima respiratie din viata este cea mai grea, deoarece trebuie sa deschida alveolele pulmonare. Daca exista un grad mare de prematuritate, se ajunge la insuficienta respiratorie, deoarece nu se pot deschide toate alveolele pulmonare.
Secretia de sulfactant este stimulata de catre hormonii tiroidieni si hormonii cortico-suprarenalei. Daca se preconizeaza o nastere prematura in intervalul de 24h - 7 zile, se poate administra mamei DEXAMETAZONA (derivat sintetic de hormoni corticosuprarenalieni) cu scopul stimularii secretiei de surfactant la fat.
Expiratia fortata se face cu ajutorul muschilor intercostali interni si consta in expulzarea unei cantitati suplimentare de aer din plamani. La acest proces mai participa si muschii drepti si oblici abdominali.
EXPLORAREA RESPIRATIEI PULMONARE
Se face cu ajutorul spirometrelor, si consta in masurarea tuturor volumelor respiratorii, care sunt urmatoarele:
Volumul curent - reprezinta aerul inspirat / expirat cu ocazia unei respiratii normale. Se noteaza cu VC = 500 ml.
Vinspirat de Rezerva = aerul pe care mai putem sa-l introducem in plamani intr-o inspiratie fortata = 2500 ml
Volumul Expirator de Rezerva = aerul expulzat intr-o expiratie fortata = 1200 ml.
Volumul Rezidual = cantitatea de aer care ramane permanent in alveolele pulmonare, si care patrunde in plamani cu ocazia primei respiratii = 1500 ml.
Cu ajutorul VR putem sa punem diagnosticul unei morti intra-uterine a fatului, cand volumul rezidual nu exista, si o moarte dupa nastereÞ VR exista.
Capacitatea vitala = CV = VC + VIR + VER = 4-5 l (B), iar la femei cu 20-25 % ¯
CV depinde de varsta, sex, de temperatura mediului ambiant ( la cald frecventa respiratorie, iar la frig ¯) in functie de altitudine si de rasa.
Intotdeauna la masurarea capacitatii vitale se tine cont si de inaltime / greutate.
In ceea ce priveste varsta, CV la NN este de aproximativ 1800 ml, iar la batrani, CV scade datorita scaderii elasticitatii cartilajelor costale si a fibrelor elastice din structura plamanului.
In functie de rasa : rasa neagra are CV mai mare decat ce alba, deoarece ca si medie de inaltime sunt mai inalti; rasa galbena are CV mai mica decat cea alba datorita inaltimii scazute.
CPTotala CV + VR = 5-6 l (B) si ¯20-25 % femei
Volumul Maxim Expirator / secunda (VEMS), reprezinta volumul de aer respirat in prima secunda a unei expiratii fortate ce urmeaza unei inspiratii profunde.
VEMS = 65 - 85 % CV.
Cu ajutorul masurarii CV si a VEMS, putem face diagnostic diferential intre o insuficienta respiratorie restrictiva si una obstructiva.
In Insuf Resp. Restricitva ceva opreste expansionarea plamanilor in inspiratie. Þ
¯ CV ¯VEMS , si pot aparea in pleurezii (colectie pleurala), pneumo motorax, cifoze si scolioze, in obezitate
Insuf. Resp. Obstructiva - CV normala, VEMS ¯. Se intalneste in urmatoarele boli : bronsita cronica la fumatorii inraiti, atmul bronsic (datorita unei infectii sau alergen se secreta mucus in exces care obstructioneaza caile resp. de dimensiuni mici).
In cazul IRO, VEMS poate ajunge pana la 20-65% din CV
Inregistrarea miscarilor respiratorii
. se face cu ajutoruol pneumografelor, care inregistreaza atat inspiratia ( panta ascendenta) cat si expiratie (panta descendenta, cu o durata dubla fata de inspiratie).
Panta expiratiei are o portiune mai brusca, coresp revenirii cutiei toracice la dimensiunile initiale, si o panta mai lina, corespunzatoare revenirii plamanilor
Cu ajutorul pneumografelor se poate determina atat frecventa respiratorie cat si tipul respirator.
Fr. Resp. 12-16 resp / min
NN = 45 resp / min
Fr. Resp effort = 40 - 50 resp / min
Tipul respirator se apreciaza masurand la ce nivel amplitudinea respiratiilor este maxima.
La femei, tipul respirator este costal superior / ca o adaptare la o eventuala sarcina.
La barbati, tipul respirator este costal inferior.
La copii, tipul respiratoreste abdominal.
Cunoscand frecv. Resp si vol curent, se poate calcula Debitul Respirator (DR ) =
Vol curent X frecv. Resp.
VN = 6-8 l / min.
IN efortul intens, volumul curent = CV, Þ DR = 120 - 150 l / min
DRMaxim = punem bolnavul sa respire fortat cu amplitudine si frecventa maxima, timp de 10 - 15 sec. DRM = 150 - 180 l / min.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2431
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved