Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


CONTROLUL DE LABORATOR

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micCONTROLUL DE LABORATOR

Lucratorii din industria conservelor de legume si fructe trebuie sa cunoasca si sa capete indemanari in efectuarea analizelor de laborator, pentru a putea interpreta modificarile ce au loc in timpul prelucrarii produselor.De asemenea, trebuie sa cunoasca principalele operatii de igienizare a sectiilor.

Determinarea masei nete si a proportiei

de legume si fructe

Masa neta se determina gravimetric. Se obtine prin diferenta intre masa bruta (a recipientului cu produs) si masa recipientului gol, in prealabil spalat si uscat.

Proportia de legume si fructe se determina prin cantarire si consta in separarea cu ajutorul unei site a partii solide de cea lichida, timp de 5 minute.

In cazul conservelor gatite si a dulceturilor, recipientul se incalzeste pe baia de apa la 80 - 85˚C, timp de 25 - 30 min., respectiv 60 minute.

Calcularea proportiei de fructe sau legume se face cu relatia:

in care: m1 reprezinta masa neta; m2 reprezinta masa lichidului scurs, in g.

Determinarea clorurii de sodiu

Consta in titrarea cu azotat de argint, in prezenta cromatului de potasiu ca indicator, a probei de analizat dupa o prealabila neutralizare.

Modul de lucru este urmatorul:

Intr-un pahar de laborator se cantaresc circa 100 g din produsele lichidele, respectiv 20 g din produsele consistente, in prealabil omogenizate.

In cazul produselor lichide, cantitatea cantarita se aduce la balon cotat de 200 cm3.

In cazul produselor consistente, peste cantitatea cantarita se adauga 50 m3 apa distilata, se incalzeste pe o sita de azbest si se fierbe timp de 2 - 3 minute. Se raceste pana la temperatura de 20˚C si se trece cantitativ continutul paharului intr-un balon cotat de 200 cm3. Se aduce la semn cu apa distilata si se filtreaza prin hartie de filtru intr-un Erlenmeyer uscat.

Din balonul cotat de 200 cm3 sau din filtrat se iau 20 cm3, se introduc intr-un Erlenmeyer si se neutralizeaza cu solutie de hidroxid de sodiu, 0,1 n, in prezenta fenolftaleinei, pana la culoarea roz-pal.

. Determinarea dioxidului de sulf total si liber, prin metoda iodometrica

Determinarea dioxidului de sulf total se bazeaza pe punerea in libertate a dioxidului de sulf cu hidroxid de sodiu si titrarea dioxidului de sulf liber si legat, in mediu acid, cu solutie de iod, in prezenta amidonului ca indicator.

Determinarea se executa imediat dupa deschiderea recipientului, pentru a evita pierderile de SO2.

Se cantaresc 25 g din proba de analizat, se trec imediat la balon cotat de 250 cm3, se aduce la semn cu apa distilata fiarta si racita, se agita si se lasa in repaos 30 minute.

Se filtreaza continutul balonului, se iau din filtrat 50 cm3 si se pipeteaza intr-un Erlenmeyer cu dop slefuit, in care s-a introdus 25 cm3 hidroxid de sodiu 1 n, astfel ca varful pipetei sa patrunda in sulutia alcalina. Se inchide vasul Erlenmeyer cu dopul, se agita si se lasa in repaos 15 min., apoi se adauga 16 cm3 acid sulfuric diluat (1+3 volume).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1374
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved