Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Introducere in industria alimentara

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micINTRODUCERE IN INDUSTRIA ALIMENTARA
1.1. Domeniul si particularitatile industriei alimentare

Industria alimentara prelucreaza materiile prime de origine biologica, vegetale si produse animaliere in vederea transformarii sau extragerii din acestea a anumitor elemente destinate hranei omului si totodata realizeaza conservarea si conditionarea alimentelor.

Spre deosebire de alte ramuri industriale, caracteristica esentiala a industriei alimentare consta in aceea ca unele operatii ce trebuiesc efectuate sunt de natura biochimica si microbiologica.

Transformarea materiilor prime in produse finite sau semifabricate se realizeaza printr-o succesiune de operatii de natura fizica, chimica, biochimica sau chiar operatii combinate. Ansamblul ordonat al operatiilor prin care se realizeaza fabricarea unui produs se numeste proces tehnologic.

Operatiile sunt faze distincte ale unui proces tehnologic si pot fi : de pregatire a materiilor prime in vederea prelucrarii, de producere a semifabricatelor sau a produsului brut, de transformare a produselor brute sau semifabricate in produse alimentare (bunuri de consum) sau pentru prelucrarea subproduselor sau a deseurilor.

Elementele in care se realizeaza procesul tehnologic sunt utilajele care pot fi aparate (utilaje fara organe in miscare) si masini (cu organe active in miscare).

Operatiile se clasifica dupa natura acestora in:

a)     operatii mecanice: depozitarea, transportul, dozarea, masurarea, etc.

b)     operatii fizice:

cu transfer de impuls: maruntirea, amestecarea, separarea materialelelor;

cu transfer de caldura: fierberea, racirea, evaporarea, condensarea, pasteurizarea, sterilizarea;

cu transfer de masa (schimb de substanta): uscarea, distilarea, rectificarea, difuzia, extractia;

c)     operatii biochimice si chimice ca: fermentarea, neutralizarea, etc.

1.2.Progrese tehnice si stiintifice in Industria Alimentara

Operatiile, aparatele si utilajele care se utilizeza in diversele ramuri ale industriei alimentare pentru prelucrarea produselor agricole sunt permanent innoite si modernizate prin folosirea si adaptarea ultimelor cuceriri ale stiintei. Astfel se pot utiliza radiatiile ionizante, radiatiile X, infrarosii, microundele si curentii de inalta frecventa, in majoritatea ramurilor industriale alimentare. Tehnicile conventionale de separare prin filtrare sunt innoite prin aplicarea noilor metode de separare realizatein instalatii moderne care folosesc membrane pentru microfiltrare, ultrafiltrare, hiperfiltrare prin osmoza inversa in ind. laptelui, sucurilor, vinului, berii, etc. Ultrasunetele se aplica in industrializarea carnii, laptelui, uleiului si panificatiei pentru realizarea de emulsii, suspensii, la omogenizarea produselor sau la spalarea recipientelor.

Uscarea laptelui, sucurilor de fructe, legume sau extracte vegetale se face prin pulverizare in vid combinata cu termoinactivarea microorganismelor in istalatii moderne pentru obtinerea produselor instant.

In ultima vreme, a cunoscut o larga dezvoltare extrudarea termoplastica a materiei prime alimentare in utilaje moderne, apartinand tehnologiei de viitor pentru obtinerea de produse alimentare in conditii economice (in industria de morarit-panificatie, ind. maltului, laptelui, etc.). Nu in ultimul rand, sunt remarcabile aplicarea progreselor tehnice inregistrate in metodele de conservare prin frig si liofilizarea produselor alimentare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 615
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved