Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


REGIMUL ALIMENTAR IN OBEZITATE (1)

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micREGIMUL ALIMENTAR IN OBEZITATE (1)

Obezitatea se caracterizeaza prin cresterea masei de tesut adipos a organismului, avand drept consecinta crearea unui surplus ponderal de peste 20% din greutatea ideala, cu implicatii asupra conditiei estetice, psihosociale si biologice a bolnavului.

Valorile greutatii ideale pot fi calculate cu ajutorul formulei Lorenz:Gi = 50 + 0,75 ( I - 150) + _V-_20_ pentru barbati; la femei se inmulteste cu

4

Gi = greutatea ideala( kg); I= inaltimea ( m) V= varsta ( ani)

O alta formula mai putin folosita in prezent este cea a lui Broca:

Gi = T( cm) - 100

Gi = greutatea ideala ( kg);      T( cm) = talia ( inaltimea) ( cm)

Clasificarea obezitatii :

1. Obezitate primara: - familiala;

Ø      cu comportament alimentar abuziv;

Ø      cu sedentarism;

Ø      cu mecanisme asociate;

- nonfamiliala;

2. Obezitate secundara:

endocrina: - sindrom Cushing, ovare polichistice;

hipotalamica- tumorala, inflamatorie, sindrom adipozogenital, posttraumatic;

3. Dupa criterii anatomice:

androida;

ginoida;

mixta;

Dupa criterii clinice:

statica;

dinamica;

Dupa criterii histologice:

hipertrofica;

hiperplazica;

mixta.

Etiopatogenia obezitatii: - obezitatea apare in conditiile unui bilant energetic pozitiv; ea se instaleaza prin dezechilibrul creat in cadrul mecanismelor adaptative ce intervin in controlul greutatii corporale. Sunt alterate, in special componentele ce intervin in consumul caloric al organismului ( metabolismul bazal, efectul termic al alimentelor, termogeneza adaptativa si efectul termic al alimentelor).

Complicatiile obezitatii:

Ø      ateroscleroza sistemica;

Ø      diabetul zaharat;

Ø      boala varicoasa;

Ø      manifestari dermatologice;Ø      litiaza renala;

Ø      hiperuricemia;

Ø      hipertensiunea arteriala;

Ø      litiaza biliara;

Ø      intertrigo;

Ø      complicatii ginecologice si obstetricale;

Ø      tulburari psihosociale, etc.

Obiectivele dietei in obezitate:

  1. sa asigure principiile nutritive necesare mentinerii starii de sanatate;
  2. sa fie variata;
  3. sa tina seama de preferintele culinare ale obezului, de statutul sau financiar, religios, modul sau de viata;
  4. consumul alimentar hipocaloric sa fie prezentat bolnavului ca fiind necesar unei perioade lungi de timp;

Valoarea calorica a dietei: reducerea aportului energetic se face treptat, cu cate 200-300 cal/zi, la 2-3 saptamani, pana se ajunge la o valoare calorica totala de 1000 calorii, pentru o perioada lunga de timp, in conditii de ambulator.

Continutul dietei in principii nutritive

a)      ratia glucidica: dezechilibrul alimentar- in sensul unui consum exagerat de glucide sub forma de zahar, dulciuri, fainoase, paine, etc. - este considerat factorul principal in constituirea obezitatii comune generalizate.

Ratia glucidica reprezinta aprox. 120-140 g glucide, care provin din salate, fructe, paine ( in cantitate redusa). Ratia minima de glucide este in jur de 100 g.

b)      ratia protidica: proteinele au in organism rol structural deosebit; ele au rol de satietate deosebit, combat stare de astenie, cresc rezistenta organismului la infectii, toxice, mentin tonusul normal al organismului. De aceea, nu este indicate absenta lor intr-un regim de durata. Ratia proteica in dieta obezilor trebuie sa fie superioara ratiei minime azotate fiziologice de 1 g/kgcorp, si anume pana la 1,5 g/kgcorp. Exemplu, intr-un regim cu 600 calorii sunt incluse 50 g proteine zilnic. In regimurile hipocalorice de lunga durata, pentru evitarea folosirii proteinelor in scopuri energetice, este nevoie de o ratie minima de glucide ( cel putin 2 g glucide pentru 1 g proteine).

c)      ratia lipidica: sunt premise lipide in proportie de 0,7-0,8 g/kg greutate ideala, in medie 40-50 g lipide. Aceasta ratie trebuie sa include in masura egala, lipide animale si vegetale, pentru a se asigura vitaminele liposolubile si acizii grasi esentiali.

d)      vitaminele: se recomanda adaos de vitamine din grupul B, si anume: riboflavina, tiamina, niacina, acid pantotenic si piridoxina.

e)      mineralele si apa: se recomanda scaderea consumului de sare pentru scaderea apetitului si scaderea retentiei hidrice; potasiul se indica atunci cand se administreaza diuretice tiazidice la hipertensivii aflati in tratament. Consumul de apa se va face intre mese.

f)       alcoolul: este contraindicat din cauza aportului caloric mare, 7 cal/g si pentru ca alcoolul stimuleaza apetitul alimentar si reduce mibilizarea grasimilor din depozite, favorizand depozitarea acestora.

g)      fibrele alimentare: au o importanta deosebita in dieta obezului, cresc timpul de masticatie, scad absorbtia intestinala a principiilor nutritive calorigene cu 2-4% , reducand astfel, aportul caloric al obezului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2338
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved