Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Societatea de asigurari ING Nederlanden

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micSocietatea de asigurari ING NederlandenScurt istoric ING Group

Grupul ING a fost constituit in anul 1991 prin fuziunea dintre grupul NMB PostBank si Nationale_Nederlanden care era la acel moment cea mai puternica societate de asigurari olandeza. Experienta si calitatea serviciilor, atat in sfera asigurarilor de viata cat si in sfera asigurarilor non-viata erau deja garantate de cei aproape 150 de ani de activitate a celor doua fondatoare ale companiei. In anii care au urmat fuziunii, au fost facute alte importante achizitii: banca britanica de investitii Barings in 1995, compania de asigurari de viata Eguitable of Iowa in 1997, precum si Furman Selz, care a oferit Grupului ING si mai multe oportunitati pe piata investitiilor bancare din SUA.

Institutia financiara de origine olandeza ING Group este astazi cel mai puternic grup olandez cotat ca al treilea in topul mondial din sfera serviciilor financiare integrate, ei desfasurandu-si activitatea in domeniul bancar, al a sigurarilor si al investitiilor avand o retea extinsa in 65 de tari si peste 110.000 de angajati.

In numai 6 ani Grupul a reusit sa-si dubleze valoarea pe piata, ajungand la 28.8 miliarde USD, performanta realizata numai de cateva companii in intreaga lume. ING a incheiat secolul al-XX-lea cu rezultate extraordinare situandu-se intre primele grupuri financiare din lume. Succesul inregistrat se datoreaza importantelor achizitii facute si numarului tot mai mare de clienti-peste 50 de milioane in prezent, care au conferit grupului o prezenta semnificativa pe cele mai importante piete ale lumii.

ING Group asigura o gama larga de servicii financiare integrate pentru clienti individuali si institutionali, folosind mai multe canale de distributie, oferind astfel clientilor sai posibilitatea de a opta pentru varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor lor specifice.Cresterile anuale si succesele inregistrate au creat din ING o imagine de marca puternica in lumea financiara. Tot mai multe companii ale grupului au ca strategie includerea numelui ING si a simbolului leul portocaliu in identitatea lor, beneficiind in acest fel de reputatia internationala castigate de acesta.

Obiectivul principal al grupului ING este de a oferii tuturor clientilor sai servicii la cele mai inalte standarde de profesionalism; aprecierea calitatii si preturilor produselor ING de catre clienti este socotita ca fiind cea mai pretioasa rasplata.

ING Group ROMANIA

ING Romania face parte din ING Group, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume. De-a lungul anilor, ING si-a castigat si pe piata romaneasca reputatia de grup financiar ce ofera cele mai complexe produse si servicii pentru o larga paleta de clienti: corporatii, institutii si persoane fizice.

Pe teritoriul roman ING Group si-a inceput activitatea in 1994 prin infintarea ING Bank Romania si ulterior ING Securities Romania in 1996. Acestor importante institutii li s-au alaturat ING Baring Eqiuty Partners Romania in 1998 si ING Employee Benefits Romania in 2000.

ING Group a extins si in Romania limitele responsibilitatilor sale, de la clienti si actionari la intreaga societate. Ca urmare ING considera ca implicarea sa in viata societatii trebuie sa se manifeste atat prin furnizarea unei game largi de servicii financiare de calitate clientilor sai, cat si prin angajarea directa in educarea pietei pe care opereaza..

In cadrul expansiunii internationale a ING Bank, Romania a fost considerata o piata in dezvoltare cu potential ridicat, fiind a doua tara ca marime din Europa Centrala. Patrunderea pe aceasta piata a fost planificata si stabilita cu mult timp inainte ca alti importanti investitori straini sa fie pregatiti pentru acest pas.

Sucursala din Bucuresti a depasit toate asteptarile in ceea ce priveste numarul de clienti si dezvoltarea afacerilor. Numarul angajatilor a crescut de la 14 la peste 700, iar baza de clienti cuprinde 75% din numarul companiilor multinationale care activeaza pe piata, precum si importante societati mixte si majoritatea companiilor autohtone care desfasoara activitati externe. Principala preocupare a ING Bank Romania este sa ofere clientilor sai servicii de incredere, eficiente si flexibile pe o piata imperfecta, adesea dificila.

Prima expansiune a sediilor ING Bank Romania s-a petrecut la doar un an de la inceperea operatiunilor. Datorita cresterii continue a numarului de clienti, banca si-a extins investiile pentru a sprijini aceasta crestere. Ca urmare a dezvoltarii continue, ING Bank Romania s-a mutat in 1997 intr-o cladire complet renovata, un sediu modern construit pe o fundatie solida care a rezistat in timp.

Succesul pe piata romaneasca si recunoasterea atat din partea partenerilor cat si a competitorilor se datoreaza adaptarii continue la nevoile pietei locale, introducerii de noi servicii care sa satisfaca asteptarile clientilor si refuzului ferm de a face concesii calitatii.

In 1999 ING Nederlanden a devenit liderul pietei asigurarilor de viata din Romania, cu un volum al primelor brute subscrise in 2002 de aproape 79,3 mil Euro si o cota de piata de 59,4%.

Cu un capital social de 450,4 miliarde lei (echivalentul a 28,8 milioane USD), ING Asigurari de Viata este cea mai puternic capitalizata companie de pe piata asigurarilor, ocupand primul loc si din punctul de vedere al atragerii de noi clienti. La sfarsitul anului 2004, ING Nederlanden a devenit ING Asigurari de Viata.

In prezent, ING Asigurari de Viata detine 41,2% din piata asigurarilor de viata din Romania. Permanent la dispozitia clientilor nostri, 2200 de consultanti de asigurare isi desfasoara activitatea in cele 64 de birouri deschise in 59 de orase din intreaga tara.

ING Asigurari de Viata ofera clientilor sai persoane fizice si companii produse si servicii de asigurari la cele mai inalte standarde de calitate si profesionalism, in conformitate cu exigentele stabilite la nivelul Grupului ING, pe baza bunei cunoasteri a pietei locale, precum si a traditiei si fortei sale financiare internationale.

ING Bank este astazi lider de necontestat pe piata romaneasca avand foarte multe sucursale si desfasurand activitati bancare atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Serviciile pentru persoane juridice includ acordarea de imprumuturi, efectuarea de plati, si cash management. Aceste servicii sunt sprijinite de catre cele mai mari operatiuni de pe pietele financiare: comercializarea si distribuirea de produse financiare cum ar fi schimbul valutar, piata monetara si derivativele. Serviciile pentru persoane fizice, lansate recent, includ depozite, operatiuni de cont curent, schimb valutar si carduri American Express.

2.2 Evolutia ponderii in piata asigurarilor de viata din Romania a ING Asigurari de Viata (Nederlanden) intre 2001-2008

ING Group a obtinut in 2001, un profit net operational de 4,25 miliarde euro, in crestere cu 6,1% fata de rezultatele obtinute in anul 2000. Profitul net operational pe actiune a crescut in 2001 cu 5,3% pana la 2,20 euro/ actiune, iar valoarea activelor administrate a crescut cu 2% la 513 miliarde euro, in conditiile unor intrari nete de 41 miliarde de euro. Declinul economic la nivel mondial si scaderea pietelor de capital au avut un impact negativ asupra rezultatelor grupului ING pentru anul 2001. In 2002 imbunatatirea performantelor a avut prioritate absoluta. Integrarea companiilor de asigurari din Statele Unite a continuat si s-a incheiat in mare parte pana la sfarsitul anului. De asemenea, in 2002 s-au continuat eforturile de adaptare a sistemului bancar pentru corporatii la noile conditii de piata. La nivelul companiei s-au pus si mai mult accent pe proiectele generatoare de eficienta pentru a reduce costurile si a creste gradul de competitivitate', a declarat Ewald Kist, presedintele ING Group.

Veniturile totale ale grupului, incluzand cele realizate de companiile Reliastar, Aetna Financial Services si Aetna International, s-au ridicat la 74,2 miliarde euro, in crestere cu 49,6%. Veniturile totale din activitatile de asigurari au crescut cu 64,7% atingand valoarea de 63,1 de miliarde de euro. Asigurarile de viata au crescut cu 78,1%, iar asigurarile non-viata cu 44,2%. Totodata, venitul pe investitii a crescut cu 28,6%, in timp ce veniturile bancare au scazut cu 1,7% la 11,1 miliarde de euro, deoarece scaderea cu 23,8% a comisioanelor a contrabalansat cresterile veniturilor din dobanzi de 4,9% si celelalte venituri in valoare de 20,6%.Una dintre reusitele anului 2001 a reprezentat-o programele de rebranding care au fost introduse de ING pe cele mai multe piete unde opereaza. Faza urmatoare, care a inceput in ianuarie 2002, a constat in folosirea numelui ING ca marca unica pentru toate activitatile grupului. In Olanda, Nationale-Nederlanden, Postbank, CenE Bankiers si RVS vor utiliza logo-ul ING ca parte componenta a logo-ului propriu.

Dupa incheierea unui acord, in octombrie 2001, BHF Bank, parte a grupului ING, BHW - o companie de servicii financiare germana si BGAG - o companie de investitii a sindicatelor germane reprezentand 8 milioane de muncitori si 30% din actionarii DiBa au infiintat BHW Invest FT, un joint- venture care a intrat pe piata produselor de pensii bazate pe noua legislatie Riester. BHW Invest FT a primit deja primele mandate din partea fondurilor de pensING Bank a obtinut rezultate financiare solide si in anul 2002, inregistrand un profit brut de 26.8 milioane Euro. Venitul total a crescut cu 4.6%, ajungand la 52.5 milioane Euro.

In sistemul bancar romanescING se afla pe locul cinci din punct de vedere al activelor bancare si pe locul trei din punct de vedere al creditelor catre sectorul privat.

ING Bank a inregistrat in 2002 o crestere de 15.2% fata de anul trecut a creditelor pentru persoane juridice, nivelul acestora atingand 373 milioane Euro, respectand totodata politica stricta a ING in privinta administrarii riscurilor. Statutul juridic de sucursala ne permite sa fim mai implicati in creditare pentru ca nu suntem limitati de restrictiile de expunere fata de un anumit client, impuse de BNR, in cazul nostru fiind considerata expunerea la nivel de grup. Suntem convinsi ca portofoliul nostru de credite se situeaza la cel mai inalt nivel calitativ de pe piata romaneasca, a declarat domnul Misu Negritoiu, Director General Adjunct ING Bank Romania.

ING a fost una dintre primele institutii financiare care au promovat acordarea de credite in lei, considerand-o solutia optima pentru majoritatea companiilor care activeaza in Romania.

Rezultate financiare 2004-2005-2006

Rezultate milioane euro

Anul

Venituri totale

Profitul brut

Bilant Total Active

673milioane euro

673,4milio.euro

675,1milio. Euro

Credite

Titluri de tranzactie

Depozite(interbancar si clienti)

Rata de solvabilitate de grd 1(Tier 1 )

Rata de solvabilitate

Depozitele atrase de banca anul trecut, interbancare si de la clienti, au insumat 430,8 milioane de euro.La sfarsitul anului trecut ING Bank avea active totale de 673,4 milioane de euro, nivel aproape constant comparativ cu 2005

In acelasi timp, ING a urmarit imbunatatirea continua a calitatii produselor si serviciilor sale, oferind solutii inovatoare clientilor sai (ex. introducerea decontarii electronice a platii taxelor vamale si debitarea directa on-line .

Piata asigurarilor de viata a insumat, in primele noua luni ale anului 2007 aproape 317 mil. EUR, ceea ce reprezinta 19,6% din totalul primelor brute subscrise la nivelul pietei asigurarilor. Primele zece companii din piata au subscris prime brute a caror valoare se apropie de 297 mil. EUR ceea ce reprezinta peste 80% din piata asigurarilor amintite.
ING Asigurari de Viata, AIG Life si ASIBAN reprezinta primele trei companii din piata in ordinea primelor brute subscrise. Cele trei companii detin cote de piata de 35,53%, 14,72%, respectiv 7,91%.

ING Asigurari de Viata, liderul pietei, a subscris prime brute a caror valoare a insumat 110 mil. EUR, in crestere cu peste 23%, in EUR, fata de valoarea consemnata in perioada similara a anului precedent. Compania a adaugat aproape 21 mil. EUR in plus la rezultatele inregistrate in perioada ianuarie-septembrie 2006.

AIG Life a subscris peste 45 mil. EUR si a crescut cu 70% fata de perioada corespondenta a anului precedent. Compania a crescut cu aproape 19 mil. EUR si detine o cota de aproape 15% din piata asigurarilor.

Prime brute subscrise din asigurari de viata in primele 9 luni ale anului 2008

Nr.

crt.

Compania

Prime brute subscrise in primele 3 trim. ale anului 200

(euro)

Cota de piata in primele 3

trim. din 2008

ING Asigurari de Viata

AIG Life*

ASIBAN

ALLIANZ-TIRIAC

ASIROM*

BCR Asigurari de Viata

AVIVA

GRAWE

GENERALI

OMNIASIG Life

TOTAL TOP 10

TOTAL

Sursa: Revista de Specialitate Insurance PROFILE*estimare

2. Regal asigurare mixta de viata

Asigurare mixta de viata reprezinta produsul clasic de asigurare ce ofera dubla protectie ,atat in cazul decesului cat si al supravietuiri asiguratului.

Semnarea cerere de asigurare si alegerea sumei asigurate (SA)

 

│ │ │ │ │ │ │ │

Deces = sfarsitul asigurari + Plata indemnizatiei de asigurare

IA = SAd + CPP

 
Primele de asigurare

Unde : SAd = suma asigurata la deces

SAs = suma asigurata la supravietuire

Caracteristici

Avantaje si beneficii

Evenimentul asigurat decesul asiguratului pe perioada de plata a primelor si supravetuirea asiguratului la sf. Contractului

Suma de bani incasata de beneficiar la decesul asiguratului ofera cestuia posibilitatea de a-si acoperi cheltuielile imediate(funeralii,taxe succesorale etc.)si sa-si pastreze standardul de viata la care a ajuns fara a fi obligat sa vanda din obiectele de valoare detinute sau din proprietati;

Suma de bani incasata de asigurat/ contractant la sfarsitul asigurari

Indemnizatia de asigurare:

Indemnizatia de deces se plateste beneficiarului la decesul asiguratului

IA = Sad + CPP

CPP contul participarii la profit

Indemnizatia de supravietuire se plateste contractantului la expirare contractului de asigurare

IA =SAs + CPP

Suma asigurata la deces poate fi majorata sau redusa (in cadrul procesului aniversar)incepand sin al doilea an de asigurare in functie de nevoile de protectie ale asiguratului.Cresterea sumei asigurate la deces se va face cu evaluarea riscului,fii nevoie astfel de o noua declaratie de sanatate;

Suma asigurata la supravetuire este garantata de asigurator, ea nu poate fi modificata pe durata contractului(exceptie:in cazul intreruperii contractului pe o perioada determinata-suma asigurata va fi redusa de asigurator in functie de momentul/perioada de intrerupere)

Posibilitatea de a mari sau micsora suma asigurata la deces are avantajul ca asiguratul/contractantul sa plateasca prime in functie de riscul existent la fiecare moment adica,daca la un moment dat nevoia de protectie este mai mica, va scadea suma asigurata la deces si implicit va plati mai puti ca prima de asigurate;sau dac nevoia de protectie este mare,avand copii minori sau parinti (bolnavi) dependenti, asiguratul/contractantul va creste suma asigurata la deces si implicit va creste si prima in functie de suma.

Suma asigurata la sfarsitul contractului de asigurare este garantata astfel: asiguratul/contractantul stie in orice moment suma economisita

Contractantul poate fi acelas sau diferi de catre asigurat

Varsta de intrare pentru asigurat min. 16 ani-max. 65 ani; pentru cantractant min.18 nu exista varsta max.de intrare.

Durata contractului min.5-max.pana la varsta de 75 ani ai asiguratului

Prima de asigurare este o prima variabila,ea fiind recalcalculata anual functie de suma asigurata la deces si noua varsta a asiguratului.

Prima poate fi atat esalonata cat si unica.

Contractele cu prima unica de asigurare vor avea suma asigurata unica atat la deces cat si la supravetuire

Frecventa de plata anuala, semestriala, trimestriala,lunara

Asiguratul/contractantul isi poate alege frecventa cu care sa-si platesca primele in functie de posibilitatile financiare sau perioada de timp in care isi incaseaza veniturile.

Reduceri de plata doar pentru contractele cu prima esalonata unde exista atat reduceri de marime cat si de frecventa

Reducerile de marime ofera posibilitate asiguratilui/cantractantului sa beneficieze de o reducere daca are de platit o prima mare.(pesteo limita specificata de asigurator)

Sursa: manualul conultantului ING Asigurari de Viata

Asigurarea mixta de viata reprezinta produsul clasic de asigurare care acopera atat riscul de deces cat si riscul supravietuirii asiguratului, permitand plata sumei asigurate printr-un singur contract.

Astfel, in cazul decesului persoanei asigurate, beneficiarul asigurarii intra in posesia sumei asigurate, iar in caz de supravietuire, contractantul asigurarii incaseaza personal suma asigurata prevazuta in contractul de asigurare.

Asiguratului i se ofera posibilitatea de a-si mari suma asigurata aferenta riscului de deces prin aderarea la clauza temporara flexibila.

Protectia automata impotriva inflatiei AIP se aplica in general pentru fiecare produs de asigurare, exceptand ultimii trei ani ai perioadei asigurate pentru care nu mai acorda aceasta facilitate. AIP se acorda numai politelor cu o plata esalonata a primelor, nu si celor cu plata unica.

Valori de rascuparare:

In cazul politelor cu plata esalonata a primelor se acorda valoarea de rscumparare incepand cu al treilea an de asigurare;

In cazul politelor cu plata unica a primei, rezilierea contractului se poate produce oricand in decursul perioadei asigurate

Asigurarea mixta de viata este un produs de asigurare complex care ofera dubla protectie. Aceasta este o asigurare de viata pe o durata limitata, care prevede si constituirea unui fond de economii disponibil asiguratului in caz de supravietuire. Pe durata de valabilitate a asigurarii, asiguratul are acces la acest fond de economii prin intermediul valorii de rascumparare.

Avand in vedere ca plata primei asigurate se face atat in caz de deces cat si in caz de supravietuire, prima aferenta unui astfel de produs va fi mai mare in aceasta situatie decat in cazul unei asigurari de viata pe termen limitat.

Asigurari suplimentare reprezinta beneficii suplimentare care completeaza nevoia de protectie.

Caracteristici generale: sunt asigurari de persoane altele decat cele de viata; pot fi atasate asigurarii de baza; nu se ataseaza contractelor cu prima unica si contractelor cu plta primelor in dolari; nu au rezerva matematica.

Asigurari suplimentare:

Clauza temporar flexibila;

Asigurari de accident: asigurare de deces din accident, invaliditate permanenta din accident, deces si invaliditate permanenta din accident;

Clauza de crestere garantata a sumei asigurate;

Clauza de scutire de plata a primelor.Sursa: Revista de Specialitate Insurance PROFILE*estimare

Sursa: manualul consultantului ING

Sursa: manualul conultantului ING Asigurari de Viata

Definirea clauzelor se afla in AnexaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2198
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved